2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanserden Koruyucu Öneriler
MAKALE #17519 © Yazan Uzm.Dyt.H.Kübra BAL | Yayın Kasım 2016 | 3,161 Okuyucu
Kanser, herhangi bir toksik bileşiğin (kimyasal, mikrobik, organik) insan bedeninde DNA’yı değiştirmesi ve bozması sonucu işlev gören hücreler yerine, işlevsiz hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıdır.

Kanser, hem dünyada hem Türkiye’de giderek artan ve kalp-damar hastalıklarından sonra 2. sırada gelen ölüm nedeni. Sigara ve tütün, alkol tüketimi, yanlış pişirme yöntemleri, fazla tuz tüketimi, basit karbonhidratlardan zengin beslenme, hareketsizlik, obezite, genetik yatkınlık, radyasyon, ağır metaller, küfler, kanserin başlıca nedenleri arasında.

200’den fazla kanser çeşidi var. Kanser, hücrelerin oluştukları ve çoğaldıkları dokuya ve organa göre isimlendiriliyor. 2008 Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre (WHO) Dünya'da erkeklerde en çok prostat, bayanlarda ise en çok meme kanseri görülüyor. 2008 Türkiye İstatistik Kurulu (TÜİK) verilerine göre ise ülkemizde erkeklerde en çok akciğer ve prostat kanserleri, bayanlarda ise meme ve tiroid kanserleri görülmekte.

Kanser, vücutta kontrolsüz çoğalan kötü huylu hücrelerdir. Kanserli hücrelerin büyüme ve çoğalmasını azaltmak için, vücudun antioksidan savunma sisteminin düzgün çalışması gerekir. Sağlıklı yaşam tarzı ve dengeli beslenmeyle, vücudun savunma sistemini artırabilir, kanserden büyük oranda korunabiliriz.

İşte kanserden koruyucu yaşam tarzı ve diyet önerilerim;

1-Sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarın. Sigara, akciğer kanserinin, alkol ise karaciğer kanserinin 1 numaralı nedeni.

2-İdeal kilonuzda olun. Beden Kütle İndeksinizi hesaplayarak ideal kilo aralığında olup olmadığınızı kontrol edin. BKİ değerinizi hesaplamak için kilonuzu, boyunuzun metrekare cinsinden değerine iki kez bölün. BKİ değerinizin 21-25 arasında olması gerekir. Kilo probleminiz varsa bir diyet uzmanından yardım alarak, fazla kilolarınızdan kurutulun.

3-Düzenli vücut yağ analizinizi yaptırın. Fazla yağ oranı, meme ve prostat kanseri için bir risk faktörüdür. Vücut yağ oranınızın bayanlar için %30'un, erkekler için %20'nin üzerinde olmaması gerekir.

4- Bel ve kalça ölçünüzü hesaplayın. Bel /kalça oranının erkeklerde 1'den, bayanlarda 0,8'ten yüksek olması, kanser için bir risk faktörü olarak tanımlanıyor.

5-Kızartılmış ve tütsülenmiş yiyeceklerden, nitrit-nitrat gibi katkı maddesi içeren (salam, sosis gibi) besinlerden ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun. Bu besinler yıllar içinde fazla miktarlarda mide ve yemek borusu kanserlerine neden olmaktadır. Yemeklerinizi ızgara, haşlama, fırında veya tencere yemeği olarak pişirin. Doğrudan ateş üzerinde pişirme (örneğin mangal) kansere neden olan bir pişirme şeklidir.

6-Basit karbonhidratlardan (tatlılar, şeker, reçel, asitli şekerli içecekler gibi) uzak durun, kompleks karbonhidratlar (bulgur, kuru bakliyatlar, tam buğday,…) tercih ederek özellikle kolon-rektum (kalın barsak) kanserine karşı korunun.

7-Antioksidan besinler tüketin. İçerisinde kansere karşı biyoaktif bileşenler olan (flavanoidler, karotenoidler, fitoöstrojenler,...)besinlere günlük beslenmenizde yer verin. Bu besinler daha çok taze sebze ve meyvelerde, kurubakliyatlarda bulunmaktadır. Beslenmenizi renklendirerek, her besinde bulunan farklı antioksidanlardan yararlanın. Her gün yeşil yapraklı sebze (marul, ıspanak, roka, maydanoz), 1 sarı meyve (portakal, mandalina, balkabağı,…), 1 kırmızı meyve (nar, çilek, ahududu, böğürtlen, elma, domates,…), 1 beyaz besin (karnabahar, lahana, pırasa, soğan, sarımsak,…) tüketin. Haftada 2 gün kuru bakliyat tüketin (kırmızı mercimek, kuru fasülye, barbunya,...)

Yapılan araştırmalar, sağlıklı ve dengeli beslenme ile kanserden %35 oranında korunabileceğimizi gösteriyor.

Sağlık dolu bir hayat dileklerimle….

Dyt H Kübra BAL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanserden Koruyucu Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H.Kübra BAL Fotoğraf
Uzm.Dyt.H.Kübra BAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi286 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın Makaleleri
► Kanserden Nasıl Korunuruz? Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Kanserden Korunmada ve Kanserde Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Kilo Almak İsteyenlere Öneriler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Beslenme Konusunda Sağlıklı Öneriler Dyt.Andaç YEŞİLYURT
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Kilo Vermeye Yönelik Öneriler Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kanserden Koruyucu Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düğün Öncesi Diyet Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:23
Top