2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Beslenmenin Sırrı 4 Yapraklı Yoncada Saklı!
MAKALE #17534 © Yazan Dyt.Sevgi SEVMEZ | Yayın Kasım 2016 | 6,792 Okuyucu
Günümüzün en popüler konularından olan diyet, zayıflama, sağlıklı beslenme hakkında maalesef ki çok fazla şey duyuyoruz ve biliyoruz. İşin acı tarafı ise bu çünkü duyduğumuz şeylerin birçoğu yanlış.Bu yanlışlığı düzeltmek adına yazımda sizlere temel anlamda ‘sağlıklı beslenme nedir?’i anlatmaya çalışacağım.

Beslenme kişinin hayatını devam ettirebilmesi için vücudun gereken besin öğesi ihtiyacını karşılamaktır. Hiçbir şeyden mahrum kalmadan yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmektir.

Yeterli ve dengeli beslenme ise vücudun büyümesi,yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınmasıdır.
Yeterli ve dengeli bir beslenme düzeniyle hastalıklardan korunabilir ve sağlıklı bir yaşam sürdürebiliriz.

Yeterli ve dengeli beslenmenin temeli 4 ana besin grubunu her öğünde belirli oranlarda tüketmektir. 4 ana besin grubuysa 4 yapraklı yoncayla simgelenmiştir.

Peki bu büyük sır yani 4 yapraklı yonca nedir?

Dört yapraklı yonca mutluluk ve şansı simgelemektedir. Yoncanın yapraklarının kalp biçiminde olması; kalp sağlığını ve sevgiyi sembolize ederken, zeytin dalları da barışı ve Akdeniz diyetinde çok önemli bir unsur olan zeytinyağını temsil etmektedir.
4 yapraklı yonca modeli, beslenme kültürümüze uygun, bizlere sağlıklı bir yaşamı dört besin grubunun dengeli bir şekilde tüketimi ile vadeden akılda kalıcı ve kolay anlaşılabilir bir besin modelidir.

Dört yapraklı yoncanın birinci yaprağını süt ve süt ürünleri, ikinci yaprağını et, yumurta ve kuru baklagiller, üçüncü yaprağını sebze, meyveler ve son olarak dördüncü yaprağını ise temel enerji kaynağımız olan tahıl grubu oluşturmaktadır.
İşin sırrı ise her öğünde 4 yapraklı yoncanın 4ünden de besin tüketmekte saklı.
♣*Süt Grubu
Süt, peynir, yoğurt ve süttozu gibi süt kökenli besinlerdir.
Protein oranı yüksek olan süt iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
Kalsiyum kaynağı olması sebebiyle Büyüme ve gelişme, Dokuların onarımı, Kemik gelişimi ve sağlığı için oldukça önemlidir. Ayrıca yapılan çalışmalar Sütün özellikle kalsiyum kaynağı olması nedeniyle zayıflamada çok etkin olduğunu söylemektedir.
Günde 2-3 porsiyon(400-600 ml süt 8-12 yemek kaşığı yoğurt) tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Tercihen tam yağlı, yarım yağlı ya da light olarak tüketilebilir fakat light olanların içerisinde vücudumuz için önemli yağ asitleri bulunmadığı için tercih Yağı yağsız olmayanları tüketmek daha doğru olabilir.
*
♣*Et, Yumurta, Kuru baklagiller
Bu grupta kırmızı et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye…), yağlı tohumlar (fındık, fıstık, badem, ceviz…) yer almaktadır.
Et ve et ürünleri protein kaynağıdır ve B12 vitamini sadece et ürünlerinde bulunmaktadır. Özellikle demirden zengin oldukları için anemi oluşmaması için günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
Balık omega-3 kaynağı olduğu için haftada en az 2 kez tüketilmelidir.
Kuru baklagiller bitkisel protein ve posa kaynağıdır bu nedenle haftada 2-3 kez tüketilmelidir.
Yağlı Tohumlar sağlıklı yağlar içerdikleri için diyetimizde muhakkak yer almalıdır.
♣*Sebze ve Meyveler:
Bitkilerin yenebilen kısımları sebze ve meyve grubunda yer almaktadır. Su içeriklerinin çok yüksek olması sebebiyle günlük enerji, yağ ve protein gereksinimine fazla katkıda bulunmazlar.
Meyve ve sebzeler vitamin, mineral ve posadan zengin besinlerdir.
Posa kan şekerini ve kan basıncını düzenler, tokluk hissi verir, kabızlığı önler.
Yüksek antioksidan kapasiteleri nedeniyle vücudumuza zararlı şeylerin (sigara, fastfood, çevre kirliliği…) etkilerinin yok edilmesini sağladıkları için günde 5-9 porsiyon tüketilmesi gerekmektedir.
♣*Tahıllar
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneli ürünlerdir.
Temel enerji kaynağımızdır. Günde 5-8 porsiyon kullanılmalıdır.
Bu tavsiyeler ek olarak:
Kahvaltısız güne başlamayın, asla öğün atlamayın ve günde 8-10 su bardağı su tüketin.
Fastfood, şeker, alkol ve tuz tüketimini kısıtlayın.
Yağ tüketimi diyet açısından çok önemlidir ve yağsız bir diyet sağlıklı değildir önemli olan bitkisel kaynaklı yağlar tüketmektir.
Sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır
Son olarak diyet efsanelerine lütfen inanmayın mucize besin, diyet yoktur her şey düzenli ve dengeli beslenmeden geçer.
Kendinize iyi bakın .Sağlıklı ve mutlu günler
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Beslenmenin Sırrı 4 Yapraklı Yoncada Saklı!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sevgi SEVMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sevgi SEVMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevgi SEVMEZ Fotoğraf
Dyt.Sevgi SEVMEZ
Kahramanmaraş
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevgi SEVMEZ'in Makaleleri
► Sağlıklı Beslenmenin Anahtar Yöntemi Nedir? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Beslenmenin Sırrı 4 Yapraklı Yoncada Saklı!' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:25
Top