2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşlanmayı Geciktiren 10 Besin
MAKALE #17539 © Yazan Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK | Yayın Kasım 2016 | 2,780 Okuyucu
YAŞLANMAYI GECİKTİREN 10 BESİN
Çalışma hayatının yarattığı stres, sürekli maruz kaldığımız radyasyon üreten cep telefonları, tabletler, notebooklar vücudumuzda istenmeyen maddelerin ‘serbest radikallerin’ oluşmasına neden oluyor. Bu serbest radikaller de yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Anca bazı besinlerle bunun önüne geçmek, yaşlanmanın yarattığı olumsuz etkileri minimuma indirebiliriz. Yaşlanmayı geciktiren bu besinler neler?
1) BİTTER ÇİKOLATA
Bitter çikolata içerdiği flavanoidler sayesinde hücreleri yeniler, cildi gençleştirir. Kakaonun içerdiği yüksek miktardaki polifenoller güneş ışığının cilde olumsuz etkisini azaltır
2) BROKOLİ
İçerdiği C vitamini ile kollajen yapımını arttırarak cildin elastikiyetini kaybetmemesini sağlar. Brokoli gibi ıspanak, marul, maydanoz gibi yeşil sebzeler bol antioksidan içeriğiyle cildin temizlenmesine yardımcı olur, kanserden korur. Günde 1 kase yeşil bir sebzeye özellikle brokoliye beslenmenizde yer verin
3) CEVİZ
İyi bir omega 3 yağ asidi kaynağı olan ceviz aynı zamanda cildin yenilenmesini sağlayan Magnezyum ve Çinko gibi mineralleri de içerir. Ceviz aynı zamanda Alzheimer riskini azaltıp, beyin fonksiyonlarını iyileştirerek zamana karşı koyan bir besindir.
4) SARIMSAK
Mısır piramitleri hala bir sırdır. Ancak Mısır piramitlerini yapan işçilere sarımsak yedirildiği Tarihçi Heredot tarafından belirtilmiştir. Sarımsak güç ve dayanıklılık verdiği gibi mide kanserini, kalp hastalıkları riskini de azaltarak yaşlanmayı önler. Beyni güçlendirir, kan basıncını düşürerek hipertansiyon ve felç riskini azaltır.
5) YEŞİL ÇAY
Siyah çay ve kahve içerdiği kafein nedeniyle serbest radikaller oluşmasını sağlar. Bu da cildi ve vücudu kötü etkiler. Yeşil çay siyah çayın fermente olmadan önceki halidir. Yeşil çay içerdiği kateşinle, yüksek antioksidan içeriğiyle daha sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar. Serbest radikalleri nötralize ederek, kansere karşı korur.
6) SOMON
Somon omega 3 yağ asidi ve protein yönünden zengin yağlı bir balıktır. Somon gibi ton balığı, uskumru da omega 3 yağ asidinden zengindir. Kan yoğunluğunu azaltan, damar tıkanmalarını önleyen, kalp krizi riskini azaltan omega 3 yağ asidinin faydaları da saymakla bitmez. Aynı zamanda cildi de besleyerek yaşlanmanın getirdiği olumsuzluklardan korur. Haftada 2 kez somon, ton balığı, uskumru gibi omega 3 yağ asidinden zengin balıkları mutfağınıza ve masanıza ekleyin.
7) BÖĞÜRTLEN
Antioksidan içeriği yüksek olan böğürtlen, ahududu, yaban mersini gibi orman meyveleri vücutta oluşan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek antikanserojenik etki gösterir. Günde 1 avuç kırmızı orman meyveleri yanında 1 bardak süt ile genç kalmanızı sağlayacak sihirli ara öğününüzü oluşturabilir.
8) LİMON
Limonun zengin C vitamini içeriği herkes tarafından bilinir. C vitamini vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara karşı korurken aynı zamanda kollajen yapımını arttıpı cildi gençleştir. Mutlaka salatalarınıza bol limon sıkın , C vitaminin gençleştirici etkisinden yararlanın.
9) HAVUÇ
Beta karoten içeriği yüksek olan havuç sıklıkla tüketilirse uzun vadede yaşlılıkla gelen görme bozukluklarını en aza indirir. Beta karoten aynı zamanda antioksidan bir vitamin olan A vitaminin bitkisel formudur.
10) NAR
Nar antioksidanca zengin bir meyvedir. Cildi güzelleştirir, tansiyonu düşürür, bağışıklığı kuvvetlendirir. Tam bir şifa kaynağı olan nar damar sertliğine karşı korur. Cilt kanserine karşı koruyucudur. Hem cilt üzerindeki enfeksiyonları giderir ve hem de yarar iyileştirici etkiye sahiptir. Narı kış aylarında beslenmenizde yer verebilrisiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşlanmayı Geciktiren 10 Besin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cansu KOLUKIRIK Fotoğraf
Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Cansu KOLUKIRIK'ın Yazıları
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.İpek AĞACA
► Besin Güvenliği Dyt.Turgay KÖSE
► Besin Allerjileri Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Besin Alerjisi Dyt.Merve KAYALI
► Besin Alerjileri Dyt.Beste ALİMERT
► Besin İntoleransı Dr.Dyt.Gizem KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaşlanmayı Geciktiren 10 Besin' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku ve Beslenme Kasım 2016
◊ Bir Mucize : Salep Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:17
Top