2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayır Diyememe Sorunu
MAKALE #1755 © Yazan Dr.Ofelya CABRAL | Yayın Ekim 2008 | 10,308 Okuyucu
Evet, Artık Sende Hayır Diyebilirsin!

Hayır diyememek oldukça yaygın bir problemdir. Problem diyorum çünkü gerektiğinde hayır diyememek uzun dönemde bize zarar verebilir. Zaman içerisinde kendinizi kullanılmış hissedersiniz ve içinizdeki öfke yükselmeye başlar. Bu öfke hem kendimize hem de bizi kullandıklarını düşündüğümüz insanlara yönelir, ilişkilerimizi olusuz etkiler. Öfke bize bedensel ve zihinsel olarak zarar veren bir duygudur.

Hayır diyemeyen kişiler genelde kendilerini yorgun, bitkin, keyifsiz ve öfkeli hissederler. Çünkü hayır diyemedikleri için, her zaman yapmak istemedikleri işleri yaparlar ve bu da ekstra iş yükü getirir. Hem kendi işinizi istediğiniz gibi , gereken zaman diliminde yapmakta zorlanırsınız hem de zaman geçirmek istemediğiniz insanlarla zaman geçirmek zorunda kalırsınız, hayır diyemediğiniz için. Günün sonunda kendilerine ayıracak ne zamanları nede enerjileri kalır ve şimdide zihinlerinde gün içindeki olayları çevirip dururlar ve neden Hayır diyemedikleri için kendilerini suçlarlar ve öfke içinde uyumaya çalışırlar. Tabi ki bu iş burada da bitmez. Benzer senaryolar rüyalarında da devam eder ve sabah yorgun bitkin uyanırlar. Yeni bir güne başlarlar ; yine her şeye evet diyecekleri bir güne ve bu böyle devam eder gider… Ta ki depresyon, obsesyon ve benzeri rahatsızlıklar ortaya çıkıncaya kadar…Size bu hikaye çok tanıdık geliyor mu?

Hatta bazı insanlar hayır diyemediklerinin farkına bile varmadan yaşar giderler. İçlerindeki hoşnutsuzluğun nedenini bir türlü çözemezler.Bazen de hayır diyip tartışmaktan , tepki almaktan korkarız .Hayır deyinceye kadar yapıveririm olur biter deriz,ama maalesef bitmez.

Hayır diyememekle sadece kendimize değil sürekli bize iş yükleyen, istemediğimiz şeyleri yapmamamızı isteyen kişilere de zararımız olur. Bu kişilerde hep başkalarını kullanarak bir şeyler yapmaya , tembelliğe ve bencilliğe birazda bizim katkımızla , hayır diyememize kolayca alışırlar ve sağlıklı ilişkiler kuramazlar.Öyleyse hayır diyememenin kimseye hayrı yok.

Belkide evet demek kolayınıza gidiyordur. Belki Hayır dediğinizde kendinizi çok kötü, suçlu ,yapmanız gerekenleri yapmamış gibi hissediyorsunuzdur. Çok uzun süre hayır diyememiş kişilerde , hayır demeyi düşünmek bile stres yaratır. Ama imkansız değildir,biliyor musunuz?

Bir gün bir yerlerde sınırları çizmek hem sizin hem etrafınızdakiler için en iyisidir. Herkesin sınırlarını sorumluluklarını bildiği bir ortama katkıda bulunabilirsiniz, size ait olmayan işlere hayır diyerek. Bazen o kadar uzun süredir hayır demiyorsunuzdur ki neredeyse her iş sizin işiniz olmuştur.Bu ayrımı bile yapmakta zorlanırsınız. Elinize bir kalem kağıt alın ve kağıda ortadan bir çizgi çizin. Kağıdın bir tarafına ‘evde’ bir tarafına ‘işte’ yazın ve önce evde sizin yapmanız gereken işleri yazın. Sonrada işte….

Evde herkesin kendi işini yapmasına gayret gösterin. Konuşun… eşiniz çocuklarınız kendileri ile ilgili pek çok şey yapabilirler. Odalarını, masalarını toplayabilirler. Kirlilerini ayırtabilirler. Sofrayı kurup kaldırabilirler. Bulaşıkları makineyi dizebilirler. Ütüye, temizliğe yardım edebilirler. Herkes her gün biraz biraz yapabilir. Sizde onların yapamadıklarını yaparsınız. Yemek yapmak , sökük dikmek, alış veriş listesi yapmak ve benzerleri …
İş yerinde de siz, işe alınırken sizden neler beklenerek alındınız? Bir kağıda yazın . Gerekirse patronunuza, müdürünüze ,üssünüze size, sizin iş tarifinizi yapmasını isteyin. Yani zihninizi netleştirin….
Gerisi… birazdan, bilinç ve bilinç altı düzeyinde öğreneceğiniz son derece başarılı teknikleri kullanmaya kaldı…
Evet artık sizde hayır diyebilirsiniz.
Bu teknik 4 adımdan oluşuyor.
1. gerçeğin durumun olanın bitenin farkında ol gözle ve dile getirmek.
2. bu durum hakkındaki fikrinin ne olduğunu olduğunu söyle
3. adım bu durum hakkında ne hissettiğini söyle
4. ve sonuncu adım durumla ilgili o kişinin ne yapmasını istiyorsan söyle.
İşte böyle…
Şimdi bir örnekle bu tekniği hayata geçirelim…

Mesela, diyelim ki ,sen , bugün ziyaretine gideceğin bir arkadaşın için bir kek yaptın, giderken götürmek üzere ve bu kek mutfakta masanın üzerinde. Sen hazırlarken başka bir arkadaşın uğradı ve sen içeri davet ettin. Sen birkaç dakika hazırlanmak için içeriye gittiğinde ; arkadaşın , mutfakta, masanın üzerinde duran kekten 1 dilim kesip yemiş. Ve sen artık o keki hediye olarak götüremiyeceksin…
Şimdi bu durumda …
3 seçimin var …
Ya içinde çok üzülüp ,öfkelenip dışarıdan hiç belli etmeyebilirsin.
Veya öfke patlaması yaşarsın. Her iki durumda , senin ve arkadaşın için üzücü olur. En iyisi biraz önce öğrendiğiniz tekniği uygulayalım. Yani …
1. adım gerçeğin, olanın bitenin farkında olmak ve dile getirmek .
_’ Bana sormadan kekten bir dilim kesmişsin.’
2. adım bu durum hakkındaki fikrinin ne olduğunu söylemek
_’ Önce bana sormanı tercih ederdim.’
3.adım bu durum hakkında ne hissettiğini söylemek
_’Şimdi sana çok kızgınım çünkü bu keki artık arkadaşıma hediye edemem.’
4. ve sonuncu adım
durumla ilgili kişinin ne yapmasını istediğini söyle.
_’ senden bir dahaki sefere bana söylemeden böyle bir şey yapmamanı istiyorum.’
İşte bu karalı bir iletişim örneğidir. Kolay anlaşılması için basit bir konu seçtim. Bunu her duruma uygulayabilirsin.
İşte böyle…
Şimdi, zihninde ,geçmişe git. Geçmişte, birisi senin istemediğin bir şeyi yaptığı veya istediğin bir şeyi yapmadığı bir anıya git.
Evet…
Şimdi bu durumda 1.adımı uygula. Yani olanın bitenin farkında ol, gözle ve dinle getir, rahat ve sakin ve kararlı bir ses tonuyla..
İşte böyle
Şimdi 2.adım. Yani bu durum hakkındaki fikrinin ne olduğunu söyle , sakin ve dingin ; açık ve kararlı bir şekilde.
İşte böyle…
Şimdi 3. adım. Yani bu durum hakkında ne hissettiğini açıkça ve kararlılıkla söyle.
İşte böyle…
Şimdi 4. ve sonuncu adım ,bu kişinin ne yapmasını istediğini söyle. Açıkça kararlı ve sakin ve güçlü bir şekilde.
İşte böyle…
Hayır kelimesi tam bir cümledir. Her zaman açıklamayı gerektirmez. Ama sana kendini daha iyi hissettirecekse neden hayır dediğini ve ne hissettiğini açıkça ve net olarak söyleyebilirsin. Bu tarz diğerleri ile olan iletişimimizi son derece olumlu yönde etkileyecek, göreceksiniz. Siz bile şaşıracaksınız.
Şimdi, kendi sesin, radyodan geliyormuş gibi düşün ve radyoda kendi sesinden HAYIR dediğini duy. Açıkça ve net olarak ; sakin ve dingin bir HAYIR. Ve birkaç kez HAYIR dediğini duy ve hayır derken ne kadar iyi hissettiğinin farket.
Şimdi,zihninde, kendini, televizyonda HAYIR derken gör. Açıkça ve net olarak ; sakin ve dingin bir HAYIR. Birkaç kez hayır dediği gör. Ve hayır derken ne kadar iyi hissettiğini farket.
İşte böyle
Çok güzel
Ve şimdi,zihninizde, kendinizi, gerçek yaşamınızda, hayır demeniz gerektiğini düşündüğünüz bir duruma yada kişiye HAYIR derken düşünün. Açıkça, kesin, kararlı, net, sakin bir HAYIR. Nasıl göründüğümüze bir bakın. Yüz ifadeniz ve vücut diliniz nasıl? Sakin,net ve kararlı mı?
İşte böyle…
Çok güzel…
Bu alıştırmaları hedeflediğiniz sonuca ulaşıncaya kadar yapın.
Ve gerektiğinde Hayır diyebilmenin rahatlığını yaşayın.

Sağlıcakla kalın.
Dr.Ofelya Cabral
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayır Diyememe Sorunu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ofelya CABRAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ofelya CABRAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Ofelya CABRAL
Ankara
Doktor "Diğer Doktorlar"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ofelya CABRAL'ın Makaleleri
► Sigara Sorunu Dr.Serhat İPEKÇİ
► Sertleşme Sorunu Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Yüz Kızarması, Kızarıklığı Sorunu ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Bayram Ali ÖZUSLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hayır Diyememe Sorunu' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:31
Top