2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Korkusu
MAKALE #17627 © Yazan Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN | Yayın Aralık 2016 | 2,500 Okuyucu
OKUL KORKUSU
Okulun ilk günlerinde her ne kadar öğrencilerin heyecanı ön planda olsa da ebeveynlerin de en az öğrenciler kadar heyecanlı olduğu gözlenir. Veliler çocuklarını okul üniforması içerisinde görmenin mutluluğu ile, onların kendilerinden ayrılıyor olmasının kaygısını aynı anda yaşarlar.
Boş bir levha olarak dünyaya gelen insanoğlu zamanla çevre ve kader faktörüyle şekillenir. Çevre deyince ilk akla gelen anne baba tutumlarıdır. Bu faktöre daha sonra okul ve arkadaş çevresi eklenir. Öğrencinin okulun ilk günlerinde göstermiş olduğu davranışlar da anne baba tutumları ilintilidir. Tüm çocukların aynı duygu, düşünce ve davranışa sahip olamayacağını esas alarak, okula başlamada sıkça yaşanan okul korkusu ve bunun sonucunda ortaya çıkan ebeveynden ayrılmak istememe, ağlama gibi davranışların ebeveyn tutumları ile ilgili olduğunu söyleyebiliriz.
Eğer çocuk anneye veya bakım veren kişiye güvenli bir bağlanma yaşamışsa, annenin onu bırakmadığını, bir süre sonra geri geleceğini bilir. Aksi durumda anne babasının kendisini bırakacağı korkusunu yaşar. Güvenli bağlanma yaşayan çocuk dışarıdan gelen tepkileri ön görmede ve bunlara karşı geliştireceği davranışlarında dengeli olacaktır.
Anne ve babaların okul koridorunda gözyaşları içerisinde kalan çocuğa diğer çocukları göstererek bak onlar ağlamıyor, bak annelerini üzmüyor gibi kıyaslama içeren ifadeler çocuk için hiçbir anlam taşımaz. Bu ifadelerin yerine kendinizin hiç tanımadığınız kişilerin bulunduğu ve daha önce hiç görmediğiniz bir yere gittiğinizi düşünün, sizin dahi kaygı düzeyinizin yükseleceğinizi göreceksiniz. Yani çocuğun okul için sorular sorması, bugün gitmek istemiyorum demesi ve buna benzer bahaneler ortaya atması gayet doğal. Bu tepkilerden sonra anne baba olarak onu anlamamız gerekli açıklamaları sabır ile yapmamız ve kademeli olarak ondan ayrılmamız önemlidir.
Bu süreçte anne babalarla birlikte öğretmene de büyük görev düşüyor. Çocuğu anlayışla karşılamalı, zaman tanımalı, kesinlikle uyum sağlayan öğrencilerle mukayese edilmemelidir.
Sonuç olarak okula uyum süreci sadece öğrencinin tek başına değil, öğretmen ve ailenin işbirliği ile atlatılacağı bir dönemdir. Okul korkusu yaşayan çocukların birçoğunun erken dönemde ayrılık ile ilgili travmatik yaşantıların olabileceği göz ardı edilmemelidir. Çocuğun gelişim özellikleri dikkate alınarak, süreç açık ve net bir dille açıklanmalı ve tüm olumlu davranışların temelinde olan sabır unsuru da gözden kaçırılmamalıdır.
Aileler okul korkusu gösteren öğrenci karşısında nasıl davranacaklarını tam olarak bilemiyorlar .Çocukların genellikle okula gelmek istemeyişlerini fiziksel yakınmalar takip eder. Midem bulanıyor, karnım ağrıyor, uykusuz vb. gibi Aileler burada çocuklarının şikayetlerini özellikle iyi araştırmalıdırlar. Herhangi fiziksel bir nedene bağlı olmadığına kanaat getirildiğinde bu konuda çocuğa tutarlı ve kararlı bir tavır sergilenmelidir. Anne ve baba arasında çocuğun okula karşı geliştirdiği savunmaya farklı yaklaşımları sadece problemin artarak uzamasına neden olacaktır. Anne baba çocuğun bulunmadığı bir zaman diliminde bu problem hakkında konuşmalı ve nasıl tavır sergileyeceklerini belirlemelidirler. Bu problemin atlatılmasında en büyük yardım sınıf öğretmeninden alınacaktır.Bu da aile ile öğretmen arasında kurulacak sıkı ve sağlıklı bir iletişimle mümkündür.Devamlı olarak mukayese edilen ve okul ortamında akademik yönden tespite yönlendirilen öğrenci doğal olarak performans kaygısı yaşayacaktır.
Her çocuk kendi gelişim hızında değerlendirilmeli ve buna göre yaklaşım sergilenmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Korkusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali KÜLTEKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN
Konya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN'in Makaleleri
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Okul Reddi & Okul Korkusu ÇOK OKUNUYOR Psk.Onur CANSIZ
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Korkusu Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Korkusu Psk.Gonca BAĞLAR
► Okul Korkusu Psk.Sevda ÖZBUCAK
► Okul Korkusu Psk.Şahin UÇAR
► Çocuklarda Okul Korkusu Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Okul Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:35
Top