2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gizli ‘sona Ermiş’ Evlilikler
MAKALE #17629 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Aralık 2016 | 3,415 Okuyucu
Evlilik kurumu kurulduktan sonra, eşlerin birbirlerinin kişiliğini daha yakından görme aşaması, doğal olarak gerçekleşir. Farklılıklar ve benzerlikler daha yakın bir şekilde görülmeye başlanır. Buna bağlı olarak ya artan duygusallıkla doyumlu bir ilişki ya da hayal kırıklıkları yaşanır. Yaşanan hayal kırıklığından sonra çiftler kendilerini, eşlerini, ilişkilerini yeniden yorumlayıp alışma, uyum sağlama, sevgi ve saygıyı koruma aşamasına geçemezse ilişki güç bir döneme girer.

Genellikle çiftler sessiz kalarak, savunmacı davranarak, eşlerinin anlama, alışma ve baş etme yeteneklerini sınırlarlar. Bu durum düşüncelerini ve ihtiyaçlarını yeterince ifade etmeleri ve kendilerini de anlama gayretlerini düşürür. Bu sağlıksız iletişim, suçlama ve yanlış anlamalarla sonuçlanır. Eşlerin çatışma durumlarıyla baş etme için gerekli becerileri bilmeyişleri ve onları tahmin etme konusunda daha az donanımlı olmaları, onlara ilişkilerini dik bir yolda yürürcesine yaşatabilmektedir. Eşlerden birinin diğerini empatik olarak duyması; diğerine karşı cömert davranması ve ilişkilerinin iyiye gitmesi için, diğerini anlama yeteneği kazanma kapasitesidir. Çiftin biri ya da ikisi de bu özelliklerden birinde ya da daha çoğunda yoksunluk gösteriyorsa çift muhtemelen şefkat açlığı çekiyordur .

Partnerini Yeterince Tanımamak Bireyselciliğe İtiyor


Evlilikte ve tüm ikili kadın erkek ilişkilerinde, bireyin hem karşı cinsin sahip olduğu özellikleri bilmeyişi, hem ilişki yaşadığı kişinin geçmiş yaşantısından ötürü onu diğer insanlardan ayıran psikolojik dünyasını tanımaması, bireyi daha az toleranslı yapıp, daha çok kendi beklenti ve ihtiyaçlarına odaklanmasına sebep olmaktadır. Empati, anlayış, uyum ve hoşgörünün yeterince yaşanmadığı böyle ilişkilerde ise zaman içinde tükenme yaşanabilmektedir.

Ayrıca çiftlerin ilişkide açık dil kullanmamaları, ne istediklerini ve neyi istemediklerini ifade etmemeleri hatta kimi zaman bu konuda kendi farkındalıklarına da sahip olmayışları ilişkiyi zorlamaktadır. Bireyin kendisini tanıyamadığı durumda eşini tanıyabilmesi de mümkün değildir. Kendi duygularını, sınırlarını tanıyan ve ifade edebilen, açık dil kullanan çiftler, ilişkide karmaşık bir problemi çözmeye çalışmaktan kurtularak, gerçek duyguların hâkim olduğu daha sağlıklı bir ilişki yaşayacaklardır. Bunu çiftler bazen tek başlarına yapamazlar. Bu durumda Evlilik terapisti İstanbul da düşünülmesi gereken önemli bir seçenek haline gelir.

Dur ! Demezsek, Bitti ! Diyebiliriz


Sağlıksız ilişkiler evliliği tüketmektedir. Sağlıksız ilişkilerin yaşandığı, evlilik doyumunun olmadığı, kişi için değerini kaybetmiş bir evlilik, boşanmayla sonuçlanmamışsa bile bu evliliğin sona ermediği anlamına gelmez. Gizli ‘sona ermiş’ evlilikler konusunda istatistiki kanıt bulmak zordur. ‘Çocuklar yüzünden’ ya da ‘boşanma kocanın mesleğini mahvedeceği için’, eşler birlikte yaşamaya devam edebilir. Bazen de, dedikodulara güvensiz bir yaşantıya ve boşanmak için gereken yorucu işlere katlanmaktansa, yetersiz bir evliliğe katlanmak daha ‘kolay’dır. Evliliklerinin bir felaket olduğunu rahatlıkla itiraf edebilen pek çok kimse, boşanmayı akıllarından bile geçirmemişlerdir. Ailede daha önce boşanma söz konusu olmamışsa ve evlilikten pek fazla bir şey beklenmiyorsa çoğunlukla bu durumla karşılaşılır. A.B.D.’nde yapılan bir araştırma, her üç çiftten birinde, tekrar evlenme söz konusu olsa eşlerin birbirini seçmeyeceklerini göstermiştir. Bu sonuç, gizlice ‘sona ermiş’ evliliklerin sayıca son derece fazla olduğunu kanıtlamaktadır.

Evliliğinizi hayata karşı birlikte mücadele ettiğinizi gerçekten hissedebileceğiniz bir evliliğe dönüştürmeye gayret edin. Eğer bunun için sarf ettiğiniz gayretler bir işe yaramıyorsa, ilişkinizin geleceğine yönelik alacağınız kararlara ileri de keşke dememek için , bu gayreti bu kez bir evlilik terapisti rehberliğinde deneyimleyebilirsiniz. Uzun yıldır emek verdiğiniz evliliğiniz son bir şansı her zaman hak eder. Değerlendirmeniz dileklerimle.

Sevgiyle Kalın..

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
Evlilik Terapisti & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gizli ‘sona Ermiş’ Evlilikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Cinselliksiz Evlilikler Psk.Gülüm BACANAK
► Zor Çiftler, Zor Evlilikler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► İkinci Evlilikler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► İkinci Evlilikler Psk.Kemal ÖZCAN
► Çatışmalı Evlilikler Psk.Ali BIÇAK
► Uzun Süreli Evlilikler Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Cinsellikten Uzak Evlilikler… Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gizli ‘sona Ermiş’ Evlilikler' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:02
Top