2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişki Aleminde Güven ve Güvensizlik Üzerine
MAKALE #17668 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Aralık 2016 | 5,510 Okuyucu
Mutlak güven duyabileceğimiz birini arzulamak kendimizi mutsuz etmekten başka bir işe yaramaz. Bazı insanların bize koşulsuz ve sürekli olarak güvenilir davrandığı da olur. Böylece bağrımıza basıp minnettar kalabileceğimiz bir şeyimiz olur. Bununla birlikte, bu kavrayışı genellikle her şeyin geçici olduğuna dair bilgimizle dengeleriz.

İlişki de Güven Nasıl Oluşur ?

İlişkilerde güvenin işe yarayabilmesi için karşılıklı olması gerekir. Bu, eşlerin birbirine güvenebilmesi ve birbirine karşı güvenilir olması anlamına gelir. Güven ve emniyetin tek kaynağı güven ve güvenilirlik değildir. Bunlar samimi bir ilişkiyi olanaklı hale getirir, sevgiyi artırır ve aradaki bağları güçlendirir. Güven ve güvenilirlik, gelişime yönelik gereksinimlerimizi bu şekilde karşılar.

İlişki Başlarken Yaşanan Hayalkırıklığı

İlişkinin romantik aşamasında karşımızdakine tam ve koşulsuz bir güven duyarız. Sevildiğimizden kuşku duymayız. En çok ilişkinin bu aşamasında karşılaştığımız bir vefasızlıkla sarsılmamız bu yüzdendir. Akıllı yetişkinler ilişkiye romantik bir biçimde değil, soruşturma evresiyle başlar. Karşımızdakinin ne derece güvenilir olduğunu, bizim açımızdan önemli niteliklere sahip olup olmadığını gözlemleriz. Kendimizi aşkın kollarına ancak karşımızdakinin güvenilirliğinden emin olunca bırakırız. Bu da, kimya uyumunun bile güvenilir bir ölçüt olmayabileceği anlamına gelir. En iyisi sürekli bir gözlemdir. Kaldı ki, bu bile bir yanılma payı içerir. Ama Sherlock Holmes olmak için elimizden geleni yaparız en azından.

Romantik Çekim Bilinçdışı Sinyaldir

Birine romantik bir çekim hissetmek, yani kimya iki bakımdan coşku uyandırır. Muhtaç benliğimiz nihayet doyuma ulaşma olasılığıyla karşılaştığı için coşar. Sağlıklı benliğimiz de coşar çünkü bize nelerin üzerine eğilmemiz gerektiğini, çocukluğumuzda veya geçmiş ilişkilerimizde çözümsüz kalmış anlaşmazlıkları gösterecek kişiyi bulmuşuzdur. Böylece büyülü bir eşleşmeyle hem ruh eşimize hem de ruhsal çalışmamıza kavuşuruz. Muhtaç ego daha sonra eşini suçlayabilir. Sağlıklı ego ise ona müteşekkir olur.

Eğer özsaygımız düşükse ve eşimiz güvenilirliğini ispatlamışsa kendimize şöyle diyebiliriz: "Eşim bana kendimi o kadar iyi hissettiriyor ki, değerlilik duygumla çetin bir mücadele içinde olduğumu unutuyorum. Artık kendimi iyi hissetmem onun varlığına bağlı. Bunu kendi başıma sağlayamadığım için üstlendiği bu görevi asla ihmal etmemeli." Bu sağlıklı bir ilişki temeli değildir.

İlişki de Güven Ne Zaman Biter ?

Bağımsızlaşınca, güvenilirliği tutarlı insanlarla bir arada oluruz. Yetişkinlerin güveni, karşısındaki kişinin güvenilirliğinin kanıtlanmış olmasına dayanır. Yetişkin güven duygusunun gelişmesi için en iyisi sürekli ve tutarlı bir ortamdır. Gerçi bu olay bizim denetimimizde değildir. İşte, güven bu yüzden narin bir gemiyle seyreder. Güvenilirlik sürdüğü sürece güveniriz fakat sona erdiğinde güvenmeyi de keseriz. Her şeye rağmen başkalarının bizi aldatmayıp sözlerinde duracaklarına bel bağlamak bizim açımızdan gayet mantıklıdır.

Böylece birisi güvenilirlik sergilediği sürece o ilişkideki güven kalıcı olur. Ne zaman ki bu kişinin güvenilir olmadığı ortaya çıkar, güven de orada biter. Şayet iyi yönde bir değişim yaşanırsa güven yeniden yeşerir. Kötü yönde bir değişim yaşandığındaysa biter.

Her halükarda, başkalarının bize beslediği duyguların ne ölçüde olacağını ve ne kadar süreceğini belirleyemeyiz. Yetişkin kişi duyguların raf ömrüne ve güven duygusunun yaşam süresine saygı göstermeyi öğrenmiştir.İlişkilere yönelik akıllılık, eşimizin ne kadar ileriye gidebileceğini, bizimle birlikteyken ne kadar kendisi gibi olabildiğini ve ilişkimize kendisini ne kadar adayabileceğini kabullenip bunlara hazırlanmamız şeklinde kendini gösterebilir. Amacımız, kendimize bir alan açıp burada olanları ve olabilecekleri kabul etmek, şartlar uygun olduğunda yönelmek elimizden bir şey gelmediğindeyse yolumuza devam etmektir.

Güveni Zedeleyen Taraf

Eğer güven vermeyen taraf bizsek, eşimizi sıkça kandırdığımız halde yine de bize güven duyması konusunda yersiz biçimde ısrarcı olabiliriz. Saygı görme talebimiz ve kötü sicilimiz arasındaki çelişkiyi görürüz. Kendimizi düzeltmeye ve değişime adamaya çalışırız. Derken, değişim gerçekleşir ve eşimizin bize güvenmesini talep etmektense geçirdiğimiz değişimin ona yeni davranış biçimi kaydımızı göstermesine izin veririz. Talebin yerini sabır alır. Egomuzun değişime gerek olmadığı kanısının yerini, hayatımızı düzeltmeye yönelik istekliliğimiz ve gerçekleştirdiğimiz değişimler alır. Evlilik terapisi literatürü güven konusunda der ki: Sonucu her ne olursa olsun dürüstçe davranıp, başkalarını bize güven duymaya yönlendirmeye çabalamaktansa, güven duyup duymamayı onlara bırakmak tamamen sağlıklı bir yaklaşımdır. Bu yolun doğruluğunu genellikle hissedebiliriz. Hiç bir bağlılığı olmayan ve suçluluk duygusundan yoksun bir kişi, bu hissi duygusallık veya hayata geçirilmesi olanaksız bir şeymiş gibi görüp küçümseyebilir.

Güvensizlik Karşısında Tutum Ne olmalı ?

Yetişkinler güvenin beklentiler ve yansıtmalar üzerine temellendirilemeyeceğini bilir. Kaldı ki, sırf güvenilir davranışları hak ettiğimizi düşündüğümüz için de başkaları güvenilir sayılamaz. Benliğimiz, o güne dek yaşadığımız olaylar içerisinden güvenilirlik veya ihanetle ilgili tuttuğumuz eksiksiz kayıtlara boyun eğmek durumundadır. Yetişkinlere özgü bir bakış açısına sahip olduğumuzda bizi hayal kırıklığına uğratan insanların davranışlarıyla tahrik olmayız. Aksine, yüksek sesle "Ah!" çekip kaybımızın yasını tutarız. Öç almaya çalışmadan yolumuza devam ederiz.

Her halükarda, başkalarının bize beslediği duyguların ne ölçüde olacağını ve ne kadar süreceğini belirleyemeyiz. Yetişkin kişi duyguların raf ömrüne ve güven duygusunun yaşam süresine saygı göstermeyi öğrenmiştir. İlişkilere yönelik akıllılık, eşimizin ne kadar ileriye gidebileceğini, bizimle birlikteyken ne kadar kendisi gibi olabildiğini ve ilişkimize kendisini ne kadar adayabileceğini kabullenip bunlara hazırlanmamız şeklinde kendini gösterebilir. Amacımız, kendimize bir alan açıp burada olanları ve olabilecekleri kabul etmek, şartlar uygun olduğunda yönelmek, olmadı evlilik terapisi almak, elimizden bir şey gelmediğindeyse yolumuza devam etmektir.

İlişki âleminde güvenmek, kendimizi başkalarına açıp göstermemizi ve başkalarının yüzümüzü kara çıkartmayacağına inanmamızı sağlar. Bunun anlamı risk almaktır. Çünkü insanların tümü bizi aldatabilecek veya yüzümüzü kara çıkartabilecek potansiyele sahiptir. Yine de almaya değer bir risktir bu. Tabi eğer karşımızdaki kişinin güvenilir ve güvenin de karşılıklı olduğunu gösteren yeterince kaydımız varsa. Sonuçlarına katlanmayı kabullendiğimiz sürece hiçbir kanıt ya da kayıt olmadan da güvenmeyi seçebiliriz. Hamlet eserinden alınan şu sözler, bu riskin hassasiyetini betimliyor:

‘’Ölümlü ve tekinsiz olana maruz kalmak
Bu talihin tümüne kafa tutar ölüm ve tehlike..’’

Sevgiyle.

Eyüp SARI
Çift ve Evlilik Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişki Aleminde Güven ve Güvensizlik Üzerine" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Güven ve Güvensizlik Duygusu Psk.Serap DUYGULU
► İlişki Terapisi Üzerine Psk.Dnş.Yusuf BAYALAN
► İlişkilerde Güven Duygusu - Yeniden Güven Kazanmak Mümkün mü? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Kıskançlık Mı, Güvensizlik Mi Psk.Gizem HÜNERLİ
► Kendine Güvensizlik Psk.Aylin AYDEMİR
► Kendine Güvensizlik Psk.Aylin AYDEMİR
► İdeal İlişki ve İlişki Terapisi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İlişki Aleminde Güven ve Güvensizlik Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:47
Top