2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı?
MAKALE #17692 © Yazan Fzt.Aykut ÖZYALÇIN | Yayın Aralık 2016 | 22,326 Okuyucu
UYGUN AYAKKABI SEÇİMİ

Ayaklarımız bastığımız birçok zemine, giydiğimiz birçok ayakkabıya adapte olmaya çalışan, hayat boyu vücudumuzu taşıyıp aynı zamanda yürümemizi ve koşmamızı sağlayan iki ağır işçidir adeta.Hareket özgürlüğümüz ayağımıza uygun ayakkabı seçerek sağlayabiliriz.

Kadınların yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabılar gibi, ayak üzerine zararlı etkileri kanıtlanmış ayakkabı tercihleri nedeniyle erkeklere göre daha fazla ayak-ayak bileği problemi yaşamaktadır.Peki ayakkabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Ayakkabı seçerken ayak terinin buharlaşmasına izin verecek maddelerden yapılmış olmasına dikkat ediniz. Bunu sağlayan en uygun malzeme gerçek deridir.Sentetik maddelerden yapılmış ayakkabılar tercih etmeyin, eğer sentetik ise de hava geçirgen olması tercihiniz olmalıdır.

Ayak parmaklarını yandan ve üstten sıkıştırmamalıdır.Bu tür ayakkabılar parmaklarınızda şekil bozukluklarına neden olabilir.

Ayakkabının en geniş yeri tarak kemikleri başlarına gelen kısımdır.Bu kısım tarak kemiklerini sıkıştıracak kadar dar veya ayağın ayakkabı içinde hareket etmesine izin verecek kadar bol olmamalıdır.

Hiç topuğu olmayan düz ayakkabılar da, çok topuklu ayakkabılar da ayak sağlığı için uygun değildir. Sürekli yüksek topuklu ayakkabılar sadece ayak ağrılarına değil, bel, diz ağrılarına ve parmaklarda şekil bozukluklarına neden olabilir.

Topuk yüksekliği küçük çocuklarda 0.5 cm, büyük çocuklarda 1.5-2 cm, yetişkin erkeklerde 2.5cm, yetişkin kadınlarda 3.5 cm olmalıdır. Kadınlarda yüksek topuklar, zamanla taraklı ayağa neden olur. Ayrıca yüksek topuklar bacak arka kaslarında kısalma ve ayak bileği bağlarında esneme ve zayıflama yaparak ayak bileği burkulmalarına da neden olur.

Ayakkabı içinde parmakların uç kısmı ile ayakkabı ön kısmı arasında 12 mm'lik boşluk olmalıdır. Parmakların üst kısmı ayakkabıya sürtünmemesi için burda boşluk olmalı, aksi takdirde parmak üstlerinde ve tarak kemikleri başlarının altında nasırlar oluşur.

Ayak numaranıza uygun ayakkabı alınmalıdır.Yaş ilerledikçe ayak numaranız değişebilir veya ayak numarası markalara göre de değişir. Ayakkabınızı akşam saatlerinde şişmiş ayağınıza deneyerek alın. Alacağınız ayakkabı en şiş durumunda dahi ayağınıza rahatlıkla olmalıdır.

Spor Ayakkabı Seçimi

Birçok ayakkabı, bazı spor türlerinin neden olabileceği burkulma ve gerilmelerden ayakları korumak için yapılır.Aldığınız ayakkabı yaptığınız spor dalına uygun ayakkabı olmalıdır. Her ayakkabının fonksiyonu, tabanı, bileği ve ayağı sarış şekli branşa yönelik olarak yapılır. Örneğin yürüyüş ayakkabıları serttir, koşu ayakkabıları ise daha esnektir, ekstra yastıklama ile daha güçlü bir etki elde edilmiştir.

Spor ayakkabıyla yürürken ya da koşarken kendinizi rahat hissetmelisiniz.Ayakkabının rahatsız edecek şekilde temas eden bir yeri olmamalıdır.Ayakkabıları her iki ayağınıza da giyin ve mağaza içinde yürüyün. Ayakkabıların arka bölümleri topuğu sarmalı, topuk ayakkabı içinde hareket etmemeli, ön bölümü de esnek olmalıdır.Topuk nispeten sıkıca oturmalıdır. Yürüdüğünüzde topuk yukarı, aşağı veya yanlara kaymamalıdır. Parmak ucunda boşluk olmalı, tüm ayak parmakları rahatça hareket edebilmelidir. Ayakkabının üst bölümü rahat ve güvenli olmalı, çok sıkı olmamalıdır.

Hava yastıklı veya jelle dolu, ekstra şok emme özelliği olan yaylı bir görünüme sahip ayakkabılar taban ve topuk ağrısı çeken kişiler için çok iyi ama ayak bilekleri kolay dönen kişiler için ise hiç uygun değildir. Ayakkabı hem dayanıklı hem de hafif olmalıdır.

Ayaklar havasız kalmamalıdır. Ayakkabının yüzü ayağınızın nefes almasına izin vermelidir. Bunun için en uygun malzeme deridir. Yeteri kadar bağcık olmalıdır. Bağcıklar ayak hareketini engellememesi için yeterli dil dolgusuna sahip olmalıdır.

Yazlık Ayakkabı Seçimi

Ayakkabının üst kısmındaki ve parmak arasındaki bantlar deri, yumuşak silikon içeren cildi rahatsız etmeyecek malzemelerden yapılmış olmalıdır. Bu ayakkabı tabanları çok düz ve sert olmamalıdır.

Bilek destekleri olmadığı için terliklerin topuk yükseklikleri arttıkça ayak bileği burkulma riskini artırırlar.Çok yüksek olmayan mantar dolgu topuklar tercih edilebilir.

Bebeklerde Ayakkabı Seçimi

Bebek ayakkabısı yumuşak ve esnek olmalı, bebeğin dengesini kurabilmesine izin vermelidir.Topuk kaymayacak tarzda olmalı yük vermeye ve gerilmeye dayanıklı olmalı, yüksek topuklu ayakkabılarla düşebileceği için kaçınılmalıdır.Yüksek bilek desteği olan ayakkabılar (bot) genelde gerekli değildirler; ama ille de kullanılacak ise de ayağın ve bileğin bebek tarafından hareket ettirilebildiğinden emin olunmalıdır.Ayakkabı ayağı sıkmamalı hava alarak ayağın serin, rahat, koku yapmayan, kuru ortamda kalmasına izin vermelidir.Tahriş etmeyen, allerji yapmayan ayakkabılar tercih edilmelidir.

Ayakları ayakkabıya sokmak için zorlayıcı manevralardan kaçınılmalıdır.Ayakkabıya alışma, vurma devresi şeklindeki bir dönemden geçildiği doğru değildir.Ayakkabı alırken denenmeli, bir kaç adım attırılarak konforlu olup olmadığı yüz ifadelerinden takip edilmelidir. Ayakkabıdan çıktıktan sonra ayaklar kontrol edilmeli, kızarıklık, ayakkabıya bağlı bası, iz ve şekillerinin olup olmadığı bakılmalıdır. Topuk arkasında küçük bir çekecek girecek kadar mesafe kalmalı, ön ayağın da ayakkabı içinde sıkışmadığı dışardan elle hissedilmelidir.Yürürken bebeğin ayakkabının içinde ayağının kayıp kaymadığına dikkat edilmelidir. Kalın sağlam kösele ayakkabılardan ziyade ayağa ve ayağın hareketliliğine destek verecek ayakkabı alternatifleri üzerinde durulmalıdır. Ayakkabıların zor takılan ve çıkarılan toka kemer ile bağlanması yerine velkro bandajla ile giydirilmesi çocuğa ayakkabılarını kendisi de giyebilmesini öğrenmesi açısından daha kolay bir uygulamadır.

Çocuklarında erişkinler gibi ayakkabıları, eğer hazır alınıyorsa öncesinde denemeleri gerektiğinden yorgun düşmemiş, yürümeye istekli bebeklerle alışverişe çıkılmasında fayda vardır. Pek dışarıdan farkedilmiyor olsa da bebeklerin de ayaklarında akşama doğru şişmeler olabilir. Bu durumda yanlış boyutta ayakkabı alınmasına neden olur.Her ay ayakkabılar ebeveyn tarafından kontrol edilmeli aşınma payları ve ayağı sıkıp sıkmadıklarına bakılmalıdır. Her bebeğin kilo alma ve büyüme hızı farklı olduğu için bu konuda net bir tavsiye bulunmamaktadır. Büyüyeceği öngörüsü ile büyük ayakkabı almak önerilmemektedir.

Ayak sorunları olan yaşlı hastalar ise belirli özelliklere sahip ayakkabılar giymelidirler. Ayakkabının bükülmeyen bir topuk konturu, deforme olduktan sonra kolayca eski şeklini alabilen uyumlu bir iç tabanı ve yumuşak, hafif kavisli bir tabanı olması gerekir.

Ayakkabı seçerken unutulmaması gereken en önemli kural: önce ayak sağlığımız sonra modaya uygunluk ve güzel görünüş olmalıdır.Böylece ayak sağlığımızı korur ve oluşabilecek deformiteleri önlemiş oluruz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Aykut ÖZYALÇIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Aykut ÖZYALÇIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut ÖZYALÇIN Fotoğraf
Fzt.Aykut ÖZYALÇIN
Kocaeli
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Aykut ÖZYALÇIN'ın Makaleleri
► Kan Şekeri Kaç Olmalı? ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Eş Seçimi Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Meslek Seçimi Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Doğru Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Skolyoz İhmale Gelmez! Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:46
Top