2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ortopedik Özürlü Çocuğun Eğitim ve Rehabilitasyon Sürecinde Ailenin Rolü
MAKALE #17698 © Yazan Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN | Yayın Aralık 2016 | 3,579 Okuyucu
Bir çocuğun doğumu “O” ailenin, yapısal, gelişimsel ve işlevsel süreçlerini etkilemektedir. Dolayısıyla engelli bir çocuğun dünyaya gelmesiyle “O” ailenin bu duruma uyum süreçlerini nasıl geçirdikleri çok önem taşımaktadır.

Bu yazıda genellikle kabul ve uyum sürecine gelindikten sonra dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalardan ve çocuğun eğitim ve rehabilitasyon sürecine ailenin nasıl katkı koyabilecekleri ile ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Dünyaya farklı gereksinimlerle gelen bir çocuğun kuşkusuz erken tanısı ve müdahalesi çok önemlidir. Bu sebeple en ufak bir şüphede ailenin ilgili sağlık merkezine başvurması erken tanı ve müdahalenin zaman kaybetmeden başlatılmasını sağlayabilir. Bu sayede bedensel engelli olarak dünyaya gelen çocuğun, engelinin tüm yaşamını olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçilebilir.

Unutmamak gerekir ki aile her daim çocuğun ilk ve en önemli eğitimcisidir. Çocuk bedensel bir engelle sahip olsun olmasın, tüm önemli temellerin atıldığı bebeklik döneminde anne ve babaların ya da bakım veren kişilerin, çocuk üzerinde yarattıkları etkileri yadsınamaz derecede fazladır. Bu sebeple özellikle engelli bir çocuğun gelişimi ve büyümesi üzerinde ailesinin çok önemli bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun eğitim hayatında aktif rol üstlenmek, eğitimcileri ile tanışmak, onları çocuğunuzla ilgili bilgilendirmek çocuğunuzun eğitimine yardımcı olmak anlamında atılabilecek ilk adım olabilir. Böylece aile, çocuğun eğitim ve rehabilitasyon’unda yalnız olmadan, uzman bir ekiple birlikte çocuğunun eğitim sürecinde ki gelişimine katkıda bulunabilir. Bu durum ailelerin çocukları hakkında daha çok şey öğrenmelerine, çocuklarına yardımcı olabilecekleri kendilerine has yöntemler geliştirebilmelerine ve de çocuklarının eğitim sürecine aktif bir şekilde uyum sağlayabilmelerine yardımcı olabilecekleri düşüncesindeyim.

Çocuğun eğitim süresinde girmiş olduğu yeni ortama, eğitimini alacağı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine adaptasyonunun ve motivasyonun sağlanması anne ve babaların yardımıyla daha kolay olur. Okula uyum için yardımcı olan aile ve uzman ekip çocuğun okula olacak olan adaptasyonun hemen gerçekleşmeme ihtimalinin de olduğunu göz önünde bulundurup çocuğa zaman vermelidirler. Bu zaman içinde ise çocuğun sınıfına zamanında girmesi, öğretmenleri aracılığıyla sınıf içinde kuracağı diyalogları, çocuğun okul içi becerilerini artıracak aktivitelere katılmaları çocuğun okula adaptasyon sürecini hızlandırabilir ve uyum sağlamasını sağlayabilir.

Bir diğer önemli konu eğitimcilerin çocuk için önemli olan bazı bilgileri bilmesidir. Bu çocuk için güven sağlayabilir. Eğer tedavide kullanılan ilaçları veya hastalığının seyri ile ilgili bir değişim ya da gelişimi söz konusuysa uzmanların bunu bilmesi çocuk için güven attırıcı etmenlerdendir. Okulda öğretmenlerle iletişim halinde olmak, evde de çocuğun eğitimini destekleyecek ya da becerilerini geliştirecek etkinlikler üretebilmek için iyi bir fırsat olabilir. Bu şekilde çocuğunuzun kuvvetini artırabilir ve problemlerini çözmeye yardımcı olabilirsiniz. Evde yapılan aktiviteler çocuk için olabildiğine eğlenceli olmalıdır ki hem eğlensin hem de eğlenirken öğrensin. Bu nedenle çocuğunuza faydalı olan aktiviteleri özel eğitimcilerine ya da fizyoterapistlerine sormaktan çekinmeyiniz.
Çocuğunuzun eğitiminde kullanmak için illaki pahalı oyuncaklar veya araçlar kullanmak şart değil, tüm evlerde bulunan çaydanlık, çorap, kaşık, kurabiyeler, dergi resimleri çocuklarımıza bir şeyler öğretebilmek için güzel araçlardır. Çaydanlıkla, tavayla, kaşıklarla ritimler tutulabilir şarkılar söylenebilir. Çoraplar renkleriyle eşleştirilebilir, resimlere isimler verilebilir ya da hikayeler anlatılabilir. Işıkları açmak, masayı hazırlamak, her tabağın yanına kaşık koymak veya yatağını düzeltmeye yardımcı olmak gibi aktiviteler ise kendi sorumluluğunu almasını öğrenmede iyi bir yol olabilir.
Tüm bu eğitici oyunların okula adaptasyon ve rehabilitasyon sürecinin yanında dikkat edilmesi gereken başka bir nokta da çocuğun bağımsızlığının desteklenmesidir. Bağımsızlıkları desteklenen çocukların kendilerini daha iyi hissettikleri ve kendilerine olan öz güvenlerinin daha güçlü olduğu gözlemlenir. Başka bir değişle; bağımsızlık, ortopedik engelli çocuklarının becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Bu nedenle çocuğunuzun yapabileceği aktiviteleri yardımcı olmak amacıyla dahi asla siz üstlenmeyin. Bırakın kendisi yaparak öğrensin sizde çocuğunuzun başarılarını övmeyi unutmayın. Övgü, çocuğun çabasını sürdürebilmesini sağlayacaktır.
Unutmamak gerekir ki, desteklenen bedensel engelli / özürlü çocuklar giderek bağımsızlaşarak yaşama hazırlanabilir, aldığı eğitim ve rehabilitasyonla, geliştirmiş olduğu becerileriyle ve özellikle ailesinin desteğiyle toplumun aktif ve üretken bir parçası olarak toplumda yerini alabilirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ortopedik Özürlü Çocuğun Eğitim ve Rehabilitasyon Sürecinde Ailenin Rolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra Ayça AYSEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in Yazıları
► Çocuğun Eğitiminde Ailenin Rolü Fatih KILIÇARSLAN
► Çocukta Özgüven ve Ailenin Rolü Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Okul Başarısında Ailenin Rolü Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Eş Seçiminde Ailenin Rolü ve Nişanlılık Dönemi ÇOK OKUNUYOR Doç.Dr.Psk.Dnş.Bülent ŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ortopedik Özürlü Çocuğun Eğitim ve Rehabilitasyon Sürecinde Ailenin Rolü' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Rehabilitasyonda Psikolog Aralık 2016
► Panik Atak’la Yaşamak... Aralık 2016
► Otizm Nedir? Aralık 2016
► Anxsiyete (Kaygı) Nedir? Aralık 2016
◊ Çocuğum Engelli Aralık 2016
◊ Stres Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:56
Top