2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Otizm Nedir?
MAKALE #17699 © Yazan Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN | Yayın Aralık 2016 | 2,926 Okuyucu
Otizm doğuştan gelen ve yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıkan ve yaşam boyu süren gelişimsel bir bozukluktur. Son yıllarda yapılan pek çok araştırma; otizmin genetik olduğu yönünde güçlü bulguların olduğunu ancak otizmden sorumlu olan genlerin henüz netleşmemiş olduğunu söyler ve ayrıca her 110 çocuktan birinin otizmden etkilendiğini ortaya koyar.

Otistik bozukluk ilk olarak 1943 yılında Leo Kanner tarafından tanımlanmıştır. Leo Kanner, yaptığı çalışmaların birinde 11 çocuğun niteliksel davranışlarının yetersizliği olan ve olmayan diğer çocuklardan farklı olduğunu ortaya koymuştur. O zaman ki tanımda otizmin iki özelliği belirtilmiştir. Bunlardan biri çocuğun kendi dünyasının içinde olması diğeri ise bu durumu koruma saplantısıdır. Daha sonra Rutter, 1978’ de bu iki özelliğin üzerine 3 belirti daha eklemiştir: Sosyal ilişki kuramamak; dil gelişiminin gecikmesi ve bazı davranımlara tutku. Şimdilerde ise otistik bir çocuğu tanımlamak için 10 – 15 alanda davranışsal değerlendirme yapılmaktadır.

Otistik çocukta görülen, sosyal etkileşim, dil ve iletişim, ilgi ve davranışlar gibi becerilerinde gelişen yetersizliklerle baktığımızda, sosyal etkileşim sorunları arasında; göz kontağı kurmakta güçlük çekme, diğer çocuklar ve yetişkinlerle etkileşimde bulunmakta zorlanma olarak söylenebilir. Dil ve iletişim sorunları arasında; yaşıtlarına oranla dil gelişiminde belirgin bir gecikme olması, sıra dışı konuşma özellikleri ya da hiç konuşmama ya da ekololik konuşma; duyduğunu aynen tekrarlama gibi farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. İlgi ve davranışlar alanında gözlenen sorunlar ise takıntılar biçiminde görülmektedir. Sağa sola veya öne arkaya sallanma, kendi çevresinde dönme, el çırpma, nesneleri çevirme gibi tekrarlayıcı hareketler, planlarda değişiklik, beklemek zorunda kalmak gibi belirsiz durumlara, isteklerinin engellenmesine ya da yaptığı şeyi tamamlayamamasına aşırı tepki gösterme gibi davranışlar şeklinde ortaya çıkabilir.
Bunlara ek örnek vermek gerekirse; sarılma, öpme, dokunma gibi fiziksel temastan kaçınma, dikkat süreleri ve ilgileri son derece kısıtlı olduğundan oyun kurma becerilerinin yetersizliği, bazı seslerden rahatsız olup kulaklarını kapatma, bazı seslere tepkisiz kalma, kuvvetli bir ışığa ya da hareketli parlak nesnelere uzun süre bakabilme, sıcak veya soğuğu ayırt edememe gibi duyusal uyaranlara farklı tepkiler göstermeleri de gözlemlenebilir.

Otizmli çocuklara erken yaşta tanı koymak özel eğitime başlayabilmesi açısından çok önemlidir. Genellikle otistik çocuğu olan anne – babalar, çocukları iki yaşına gelmeden çocuğun “ farklı” olduğunu görebiliyorlar. Bütün araştırma sonuçları ve klinik bulgulara bakıldığında erken tanı ile tedaviye tabi tutulan otistik çocukların geleceklerinin diğerlerinden daha olumlu olduğunu göstermektedir. Erken tanı ile tedaviye, henüz sinir sistemi değişikliğe yatkınken ve çocukların beyin gelişiminin en hızlı olgunlaştığı (0-2 yaş) devrede başlanmalıdır.

Anne babalar için otistik bir çocuk büyütmek, sorunlarıyla başa çıkmak çok emek gerektiren bir o kadar da yorucu, gerginlik yaratabilen, sabır isteyen bir sorumluluktur. Çocuğunuzun sürekli değişen davranışlarını izlemek, okulunda ya da başka ortamlarda ki kişilerle ilişki içinde olmak, ekonomik sorunları çözmeye çalışmak ve bunlarla beraber normal yaşamınızı sürdürmek kolay değildir. Bu durumun anne ve baba ile ailenin diğer üyelerini etkilememesi için bazı önlemler alınmalıdır. Beklenmedik şekilde değişen bu yaşam karşısında ailelere önerimiz uzman kişiler tarafından yardım almaktan çekinmemeleridir.

Anne-babaların otistik çocuğu olan diğer ailelerle görüşmeleri, onlarla işbirliği içine girmeleri kendi dünyalarında yaşadıkları sorunları nasıl aştıklarını konuşmaları bu durumla başa çıkmanın ilk yolu olabilir. Bunun yanında otizm hakkında yeni gelişmeleri gerek okuyarak, gerekse bu konuyla ilgili programlar izleyerek, konferans ve seminerlere katılarak kendilerini geliştirmeleri ve bildiklerini otistik çocuğu olan diğer ailelere anlatmaları kendilerini daha iyi ve güçlü hissetmeleri iyi bir yol olabilir.
Bazı merkezlerde anne babalar için düzenlenen yetiştirici eğitim programları yer almaktadır. Bu programların amacı; çocuğun bakımında anne – babaya destek vermek, müdahale programlarına anne – babayı da katmak, anne – babanın, çocuk için geçerli müdahale yöntemlerini evdeki yaşamında uygulamalarını sağlamak, aileye, çocuğun disiplininde geçerli olan davranış terapisi yöntemlerini öğretmektir.

Son olarak otizmde ilk 3 yılda konacak erken tanı ve müdahale çocukların gelişiminde ve otizmin birçok belirtisinin ortadan kalkmasında oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuğun gelişimiyle, öğrenme becerileriyle, konuşmasıyla ilgili yolunda gitmeyen bir şey fark edildiğinde, zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak gereklidir. Ancak bu şekilde çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda onu destelemek ve gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak mümkün olabilir.

Unutmayalım “nasılsa geçer” ya da “büyüdükçe düzelir” diye beklemek onun en hızlı geliştiği ve öğrendiği dönemi kaçırmakla sonuçlanabilir.

Uzman Klinik Psikolog
Zehra Ayça AYSEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Otizm Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra Ayça AYSEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in Yazıları
► Otizm Nedir? Psk.Ayşe Büşra SUBAŞI YURTÇU
► Atipik Otizm Nedir? Psk.Gamze EŞİN
► Otizm Nedir, Ne Değildir? Psk.Esra ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Otizm Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Rehabilitasyonda Psikolog Aralık 2016
► Panik Atak’la Yaşamak... Aralık 2016
► Anxsiyete (Kaygı) Nedir? Aralık 2016
◊ Çocuğum Engelli Aralık 2016
◊ Stres Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:06
Top