2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sessiz Katil: Yüksek Tansiyon
MAKALE #1770 © Yazan Prof.Dr.Mehmet Sıddık ÜLGEN | Yayın Ekim 2008 | 10,014 Okuyucu
1- Tansiyon ne anlama gelmektedir?: Vücudumuzdaki atardamarlarda dolaşan kanın damar duvarına yaptığı basınca kan basıncı ya da tıbbı ifade ile tansiyon diyoruz. İşte bu kan basıncı değerinin normal sınırların üzerine çıkmasına yüksek tansiyon ya da hipertansiyon diyoruz.
2- Küçük tansiyon ya da büyük tansiyon nedir? Kalbin kasılmasıyla kanı damarlara atılması sonucu oluşan değer büyük(sistolik) tansiyon, kalbin gevşemesi sırasındaki kan basıncı değeri ise küçük(diyastolik) tansiyon olarak adlandırılmaktadır. Normal değerler sistolik 130, diyastolik 80mmHg(13/8) dir.
3- Hangi durumlarda yüksek tansiyon diyebiliriz?: Bir kişinin sistolik kan basıncının 140, diyastolik kan basıncının 90mmHg veya üzerinde olması durumunda kişide hipertansiyon var demektir.
4- Hipertansiyonun ne gibi zararları vardır?: Hipertansiyon başta kalp, beyin, böbrek, olmak üzere vücuttaki tüm atardamarlarda (arterlerde)çeşitli bozukluklar oluşturarak, felç, kalp krizi, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği ya da damar yırtılması gibi çok sayıda ölümcül ya da sakat bırakıcı durumlara neden olabilir.
5- Hipertansiyondun sebepleri nelerdir?: Hipertansiyonu olanların %95 inde tek bir sebep değil birçok sebebin etkileşmesi vardır. En önemlisi genetik yapı, yani kişi doğuştan hipertansiyona yatın olabilir. Bunun yanı sıra çok tuz alımı, şişmanlık, hareketsiz hayat gibi birçok faktörler hipertansiyon gelişime riskini arttırtmaktadır. Hastaların %5 gibi az bir kısmında ise hipertansiyonun sebebi sıklıkla böbrek hastalığı, böbreküstü bez tümörleri gibi ameliyatla ya da tedavi ile düzelebilen sebeplerdir.
6- Hipertansiyon dan korunmak mümkünümdür?: Genetik olarak hipertansiyona yatkın olanlarda hipertansiyon gelişmesini tam olarak engellemek mümkün değildir. Ancak kişi tuz alımını azaltarak, şişman ise zayıflayarak, durağan bir hayattan daha aktif ve hareketli bir hayata geçerek hipertansiyon gelişme riskini azaltabilir.
7- Hipertansiyon gelişmiş bir hastayı hipertansiyonun zararlarından koruyabilirmiyiz?: Elbette koruyabiliriz. Hipertansiyon etkili bir şekilde tedavi edilirse kalp yetersizliği, kalp krizi, felç, böbrek yetersizliği ve ölüm gibi istenmeyen durumlar belirgin bir şekilde azaltılabilir.
8- Hipertansiyonun tedavisi varmı? nasıl tedavi edilmeli?. Hipertansiyon aslında tedavisi kolay bir hastalıktır. Hasta başlangıçta zararlı alışkanlıklar varsa bunları bırakmalıdır. Örnek olarak sığara ya da alkol alıyorsa bunu kesinlikle bırakmalı, şişman ise zayıflamalı, tuzsuz, yağdan fakir, mümkün olduğu kadar çok sebze ve meyveden zengin bir diyetle beslenmelidir. Eğer yukarıdaki önerilere uyulmasına rağmen yüksek tansiyon halen devam ediyorsa o zaman tansiyon düşürücü ilaçlar başlanmalıdır.
9- Tansiyon tedavisi ne kadar sürmelidir?. Eğer yüksek tansiyon teşhisi doğru konmuş ise bu tedavi ömür boyu sürmeli, kesinlikle bırakılmamalıdır.
10- Hipertansiyon açısından en riskli kişiler kimlerdir: Şeker hastalığı, kalp yada böbrek yetersizliği olanlar, felç yada kalp krizi geçirmiş olanlar ve şişman kişiler en fazla riske sahip kişilerdir. Bu hastaların tedaviye ve doktorlarının tavsiyelerine azami derecede riayet etmelidir.
11- Gizli tansiyon olabilirmi?: Evet, son yıllarda maskeli hipertansiyon diye bir kavram ortaya çıktı. Kişinin günlük hayatta yüksek tansiyonu varken muayene esnasında tansiyonu normal çıkabilir. Bu durumda daha ayrıntılı incelemelere ihtiyaç vardır.

Son olarak söylemek istediğiniz bir mesaj varmı?: Son olarak şunu söylemek istiyorum. Yüksek tansiyon bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sık. Ülkemizde erişin üç kişiden birinde var. Bu hastalıkta en büyük problemimiz hastaların çoğunun yüksek tansiyona sahip olduğunun bilmemesidir. Bu nedenle belli aralıklarla (6 ay, yılda bir olabilir) kan basıncı ölçülmeli ve normal değerlerin üzerinde(14/9‘un üzerinde) ise doktora danışılmalıdır.

Prof. Dr. M.Sıddık ÜLGEN
Meram Tıp Fakültesi, Kardiyoloji AD,
Türk Kardiyoloji Derneği Hipertansiyon Çalışma Grubu Başk.Yrd.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sessiz Katil: Yüksek Tansiyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Mehmet Sıddık ÜLGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Mehmet Sıddık ÜLGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Sıddık ÜLGEN Fotoğraf
Prof.Dr.Mehmet Sıddık ÜLGEN
Konya
Doktor "Kalp Hastalıkları - Kardiyoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Mehmet Sıddık ÜLGEN'in Makaleleri
► Yüksek Tansiyon Kalp Yetmezliği Sebebi Prof.Dr.İlke SİPAHİ
► Sinsi Katil: Sigara Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
► Sessiz Kalmak İşe Yarıyor mu ? Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sessiz Katil: Yüksek Tansiyon' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:33
Top