2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Bozukluk
MAKALE #17716 © Yazan Uzm.Psk.Betül ÖZDEMİR | Yayın Aralık 2016 | 2,700 Okuyucu
Panik Bozukluk nedir?

Panik bozukluk, anksiyete (kaygı) bozukluklarının alt başlığı olarak yer alır. Kişide panik atak geçirme korkusu ve kaçınma (örneğin; kalp atışları hızlanmasın diye yokuş çıkamama) hareketleri görülür. Panik atak ortalama olarak 5-20 dakika arası süren psikolojik ve fizyolojik belirtilerin bir arada yaşandığı endişe nöbetidir. Semptomlar git gide artar ve dakikalar içinde kendiliğinden kaybolur.

Panik bozuklukta vücut duyumları yanlış yorumlanır ve beyin tehlikede olduğunu düşünür. Bunun gibi durumlarda kişi sıklıkla kalp krizi geçireceğini veya aklını kaybedeceğini düşünebilir. Bu hastalar tekrar ne zaman atak geçirecekleri konusuna odaklanırlar. Bu durum da kişide agorafobi gelişmesine sebep olabilir. Agorafobi, kişinin açık alanlara, evden çıkmaya ve toplu taşıma aracına binme korkusu olarak tanımlanır.
Panik bozukluk genel popülasyonda %2 ve 5 arasında, kardiyolojik hastalarda ise yüzde 10 ila 14 arasında görülür.
Yaşanılan fiziksel semptomlar:
· Kalp çarpıntısı
· Terleme, titreme
· Nefes alamama, boğulma hissi
· El ve ayaklarda karıncalanma hissi
· Baş dönmesi, sersemlik, baygınlık (nadiren)
Düşünceler:
· Sonradan ortaya çıkan sürekli panik atak geçirme korkusu
· Kalp krizi veya kontrolünü kaybedeceği düşüncesi
Davranışlar:
· Atağın yaşandığı durum ve yerlerden uzak durma
Yanlış yorumlamalar:
Göğüs ağrısı= kalp krizi
Nefes alamama= öleceğim
Genel içsel değişimler= kontrolü kaybedeceğim, delireceğim

Tedavisi var mıdır?

Kendinizi korkulu ve kaygılı hissettiğiniz her anın sebebi aslında kendinize kötü birşey olacağını söylemenizdir. Örneğin, uçaktasınız ve uçağınız türbülansa girdi. Panikleyebilirsiniz çünkü içinizden bu uçak düşecek diye geçirirsiniz. İnsanların bağırdığını sağa sola kaçıştığını hayal edersiniz. Fakat korkunun kaynağı türbülans değil, olaya yüklediğiniz gerçekçi olmayan düşüncelerdir. Düşünme şeklinizi değiştirirseniz, duygularınız da aynı ölçüde değişir. Senelerdir süregelen düşünce kalıplarını değiştirmek kolay değildir ancak duygu ve düşünce arasındaki bağın farkında olma, çarpıtılmış düşünceleri fark edebilme ve zamanla bunları değiştirebilme tedavinin ana sürecini oluşturur. Panik bozukluk tedavi edilebilen ve yüksek oranda tedaviye cevap veren bir ruhsal rahatsızlıktır.

İlaç kullanılmalı mıdır?

İlaç kullanıldığı sürece semptomlarda azalma gözlenebilir fakat ilaç kesildiğinde tekrar aynı sorunlar nükseder. Etkili bir tedavi için mutlaka psikoterapi uygulanmalıdır. Yapılan çalışmalar, ilacın ve bilişsel davranışçı terapinin panik atak üzerindeki etkisinin eşit olduğunu göstermektedir. Hem ilacın hem de psikoterapinin kullanıldığı tedaviler de tercih edilebilir.

Panik bozukluk kalp krizini tetikler mi?

Panik bozukluğun kalp krizine bir etkisi yoktur fakat bazen semptomlar birbirine benzediği için kişi kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Unutulmaması gerekir ki panik atağın kalp hastalıklarından belli başlı farkları vardır. Kalp hastalıklarında ortaya çıkan nefes darlığı ve kalp sıkışması genellikle kişi hareket halindeyken ortaya çıkar ve dinlenince geçer. Panik bozuklukta ise belirtiler kişi tek başına otururken ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.

Panik atak sonucu aklımı kaybedebilir miyim?

Panik atak rahatsız edici bir durumdur fakat kesinlikle zararlı değildir. Vücudun alarm durumuna geçmesi sonucu ortaya çıkar. Kişinin delirmesi veya aklını kaybetmesi olasılık dahilinde bile değildir sadece kişi iç uyaranlara çok fazla odaklanır ve bu durum da panic atağı tetikler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Bozukluk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Betül ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Betül ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Betül ÖZDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Betül ÖZDEMİR
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi20 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Betül ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Bengisu Nehir AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Panik Bozukluk' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İntihar ve Tedavisi Mayıs 2016
► Sosyal Fobi Nedir? Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:07
Top