2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağrı ve İçe Girme Bozukluğu Namıdiğer Vajinismus
MAKALE #17741 © Yazan Uzm.Psk.Nuray ŞAHİN | Yayın Aralık 2016 | 3,273 Okuyucu
Ağrı ve İçe Girme Bozukluğu Namıdiğer Vajinismus

Vajinismus; vajen girişindeki kasların spazmı sonucu cinsel birleşmenin mümkün olmadığı ya da son derece ağrılı olduğu bir bozukluktur. Vajinismus toplumumuzda sıklıkla görülen, psikolojik nedenlere bağlı bir cinsel işlev bozukluğudur.

Vajinismusun ortaya çıkmasında pek çok faktör vardır. Vajinismusun en sık görülen nedenleri arasında psikolojik kaygılar ağırlık kazanır. Kız çocuklarına öğretilen veya irademizin bilinçdışımıza kodladığı “cinsellik kötüdür.”,”kızlık zarı çok değerli ve korunması gereken şeydir.” düşünceleri bu problemin ortaya çıkmasında önemli yer tutar. Bazen de cinsel bilgi eksikliği, basit bir utanma ve cinsel duygulardaki baskılanma neden olabilir. Bazen ise altta yatan neden özellikle çocukluk dönemindeki travmatik yaşantıdır. Bu durumda geçmişte yaşanmış taciz gibi travmatik olayların bilinçdışına itilen bugünkü izdüşümleri ve etkileri iç çatışmalara neden olup beden-zihin bütünlüğünü bozarak vajinismusa yol açabilir. Nedenleri toparlayacak olursak; yanlış, yetersiz ve abartılı cinsel bilgiler, cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan aile, zayıf güçsüz anne-baskıcı otoriter baba, baba-kız ilişkisinde güçlükler, suçluluk, ayıp, günah duyguları, çocukluk travmaları, tacizler, acı çekme korkusu, gebe kalma korkusu, olumsuz kendilik algısı sayılabilir.

Kadınlara özgü bir sorun olan vajinismusta, vajina girişini koruyan kaslar, herhangi bir birleşme girişiminde bulunulduğunda spazm gibi kasılma tepkisi vermeye şartlanmıştır. Bu bozukluk bu yüzden cinsel birleşmeyi imkansız kılar. Bu kasılma istemsiz, yani kadının bilinçli kontrolü dışında gerçekleşen bir kasılmadır. Bu kasılmaya tüm bedendeki kasılmalar, bacakların kapanması, adeta bir kilitlenme, korku, cinsel birleşmeden kaçınma, girişin olmayacağı inancı eşlik eder. Nadiren, cinsel birleşme olmaktadır ancak kasılma sürdüğünden, cinsel birleşme ağrılı ve sıkıntılıdır.

Vajinismus problemi yaşayan çiftler başlangıçta birbirlerine anlayışla yaklaşırlar. Bunun arkasında bu sürecin yeni olması, hem de kadın ve erkeğin aynı duygusal arka planı paylaşması yer almaktadır. Çünkü vajinismus kaygısını yaşayan duygusal yapıdaki hanımları gene aynı duygusal yapıya yakın yani arka planda çocuksu duygusal yapıya yakın erkekler seçmektedir. Ve süreçte bir süre sonra her iki tarafta bundan bunalmaya, kabullerinden vazgeçmeye ve birbirlerini suçlamaya başlarlar. Ve gene yaşanılamayan, başarılamayan cinsellikten sonra cinsel denemelere ara verilmektedir.

Vajinismus, cinselliğin açıkça konuşulamadığı ve paylaşılamadığı toplumlarda bir sır olarak kalmakta ve en yakın aile üyelerinin bile genellikle durumdan haberi olmamaktadır.

Vajinismus cinsel terapi ile tedavi edilebilen bir problemdir. Vajinismus terapisi kısa ve basit bir süreçtir. Çok uzun aylar süren bir tedavi değildir. Cinsel tedaviler arasında en yüz güldürücü sonuç alınan cinsel sorunlardan biridir. Sorunu kabullenip bu konuda yardım istemek bile çok önemli bir adımdır.

Vajinismus sadece kadının değil, çiftin ortak sorunudur. Bu nedenle tedavinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için çiftin birlikte sorumluluk alması gerekmektedir. Vajinismus probleminin çözümü, eşlerin birlikte görüşmeye alınması ile başlar. Ancak erkeğin çözüm seanslarına kesinlikle katılması şart değildir. Erkeğin, kadına öğretilen bir takım alıştırmalara ev ortamında katılması gerekir. Çift tedavide başarıya; yol gösterici cinsel terapist, erkeğin yardımı ve kadının çabasıyla ulaşabileceğini iyi anlamalıdır.

Anestezi altında veya sarhoş iken cinsel ilişki denemesi yapmak, uyku ilacı, sakinleştirici ilaç almak, kaplıcaya gitmek, tüp bebek deneyimi ile doğum yapmak gibi yöntemlerin vajinismus tedavisinde hiç katkısı yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağrı ve İçe Girme Bozukluğu Namıdiğer Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nuray ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nuray ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray ŞAHİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nuray ŞAHİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nuray ŞAHİN'in Makaleleri
► Kronik Ağrı, Travma ve Emdr Psk.Dila HOTLAR
► Yaşam Doyumu ve Kronik Ağrı Psk.Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ağrı ve İçe Girme Bozukluğu Namıdiğer Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Haziran 2018
► İnternet Bağımlılığı Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:21
Top