2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Nasıl Alınır?
MAKALE #17750 © Yazan Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN | Yayın Aralık 2016 | 2,970 Okuyucu
Kilo vermede uygulanan programların , kilo almak isteyen hastalara tersi programları düzenlenir. Öncelikle zayıf bireylerde izlediğimiz yol tahlil yaptırmaktır . Özellikle troid, hemogram, ferritin, D vitamini, B12 vitamini gibi değerler istenir. Değerler normal düzeyde ve genetik yapıyla alakalı bir durum yok ise o zaman hastanın yeme takibi yapılır . Kişi gün içerisinde ne kadar yiyebiliyor eğer verilen bir liste var ise bu listenin maksimum ne kadarını yiyebiliyor, yediklerini yazdırarak günlük tutulur ve gözlemlenir. Zayıf kişilerde kilo almak maalesef zordur. Çünkü iştahsızlık hakimdir. Zayıf hastalarıma hep söylerim , kilo vermek isteyen kişiler nasıl kendi ile mücadele ederek yemeyi kısıtlıyorsa, sizlerde bir o kadar beyninizi zorlayarak yemeye zorlamalısınız diyorum. İş ; beyinde başlar ve eğer ki beyninizde bitirirseniz, devamı hiç zor olmayacaktır.
İlk haftalarda ki performansınızı her daim sürdürün , ilk haftalarda kilo alamamış olsanız da sağlıklı bir şekilde beslenmenize devam edin. Her gün aldığınız besinin miktarını arttırın. Bir süre sonra vücut gereken enerjiyi sağladığı için ilerleyen sürede muhakkak kilo artışı gerçekleşecektir.
Günlük tutmaya devam edin ve diyetisyeninizle beraber besin çeşitliliğini arttırın. Tabi porsiyon kontrollerini de belirli aralıklarda arttırın.
Çok yavaş yemek yemeyin. Yavaş yemek yediğiniz için doygunluk hissi oluşacak ve yemeği bırakacaksınız.
Gün içinde 3 ana öğün mutlaka yapmalısınız. Bunun yanında 2 ya da 3 kere de ara öğününüz olsun.
Kilo almak için abur-cubur yemek ve özellikle bunu gece geç saatlerde yapmak çare değildir. Yatmadan en az 2 saat öncesinde yemeyi bırakın.
3 ana öğünü düzenli olarak her gün yapın. Ana öğünlerde yağlı , kızartma, hamur işleri yemek kilo aldırsa dahi aşırı yağlanmaya neden olacaktır. Bu nedenle daha çok sağlıklı gıdaların porsiyon miktarını ve yeme aralığının süresini arttırın. Mesela fırında pişirilen patatesli-tavuk ve yanında pilav, kıvamı yoğun bir ayran, salata gibi…
Öğünlerinizde ilk olarak yemeye başladığınız besin olan çorbanın tamamını bitirmeyiniz. Salataya çok ağırlık vermeyiniz ,yemek arasında su içmeyiniz, ayran yerine yoğurt tercih edebilirsiniz. Mide kapasitenizi düşük kalorili gıdalarla doldurmayınız.
Besinlerin kalori değerini arttırınız. Mesela salatanızı zeytinyağ, ceviz, haşlanmış mısır, patates, havuç, nar ekşisi veya nar taneleri gibi besinlerle hazırlayın. Ya da salata olarak yoğurtlama yapınız, havuç ,patates yoğurtlaması gibi…
Yine sabah kahvaltısında çok iştahsızlık varsa ve tüm besin grubunu tüketemiyorsanız, omlet yapın ve bir bardak taze sıkılmış meyve suyu ile tüketin. Omletiniz ; yumurta, peynir, patates veya yulaf ezmesi ,kekik, tuzu çırpın ve az yağlı tavada üzerine kaşar peyniri ilave ederek pişirin.
Böylece ayrı ayrı yemenin zorluğundan kurtulmuş ve besinlerin kalori değerini daha da yükseltmiş olacaksınız.
Ara öğünlerde kuru yemişler tüketin. Badem, kaju, fındık, ceviz, kuru meyveler
Özelikle gece yatarken her gün ballı süt için. Yanında bir adet muz ya da kuru incir, kuru dut gibi meyveler tüketebilirsiniz.
Yemekten 1 saat sonra hafif tempolu 20 dakika gibi temiz havada yürüyüşler yapın. Bu yürüyüş sizin daha çok oksijen alımınıza bağlı olarak iştahınızı düzenleyecek ve beslenmenize katkı sağlayacaktır.
Öğle yemeğinden sonra haftada 2-3 kere sevdiğiniz bir tatlıyı tüketin.
Aralarda taze sıkılmış meyve suyu için.
Yaz aylarında dondurma, limonata, meyve suyu gibi besinlerle gününüzü geçirin.
Kış aylarında ise daha çok metobolizmanızın çalışmasından dolayı kalori değeri yüksek sütlü tatlılar, çikolatalı pastalar, az yağlı kurabiyeler , tahin-pekmez, bal içine badem,ceviz, susam karıştırılarak tüketebilirsiniz.
Kilo almak için her şeyden önce kaliteli besinlerle beslenmenizi düzenleyin. Piyasada gördüğünüz, duyduğunuz kilo aldırıcı tabletler, ilaçlar kilo almada çözüm değildir. Bir çoğunun üstelik yararından ziyade vücudunuza zararı olabilir. Bazı güvenliği sağlanmış takviyelerin ise diyetisyeninizin tavsiyesi üzerine kontrollü şekilde kullanın. Bu takviyelerde tek başına asla faydası yoktur. Yine beslenme düzeniniz ile destekleyici grup olabilirler.
Kilo Aldıran Kaliteli Besinler
süt, yoğurt, peynir
et, tavuk, balık, baklagil, yumurta
tahıllar ; pilav, makarna, ekmek,çorba,patates, mısır, kestane
kuru meyveler; kuru incir, kuru dut, hurma, kuru üzüm
meyveler ;muz, incir, kavun, karpuz, dut, üzüm, cennet hurması,avokado, meyve suları
kuru yemişler; badem, ceviz, fındık, kaju, kabak çekirdeği, ayçekirdeği
fındık-fıstık ezmesi, bal, çikolata, tahin-pekmez, zeytin, zeytinyağ, tereyağ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Nasıl Alınır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in Yazıları
► Nasıl Kolay Kilo Alabilirim Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► 1 Haftada 5 Kilo Nasıl Verilir? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kilo Nasıl Alınır?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmedeki Hakikat Ekim 2016
◊ Bir Diyet Güncesi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:26
Top