2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travmatik Yaşantı ve Etkileri
MAKALE #17759 © Yazan Uzm.Psk.Selin OYMAN | Yayın Ocak 2017 | 2,956 Okuyucu
Travmatik yaşantılar, gündelik yaşam içinde çoğunlukla beklenmedik şekilde gelişen, kişiyi tehdit eden ya da kişide zarara yol açan durumlardır. Bu zarar duygusal veya fiziksel, kişiyi ya da kişinin yakınını tehdit eden şekilde olabilir. Travmatik olay tek bir olaydan ya da belli bir zaman diliminde gerçekleşen birden çok olaydan oluşabilir. Doğal afetler, kazalar, kayıplar, cinsel istismar, aile içi şiddet olayları travmatik olaylara örnek olarak verilebilir.

Travmatik yaşam olayına maruz kalan yetişkinlerde travma sonrası görülen etkilerden bazıları şunlardır:

Travmayı tekrar deneyimleme (olaydan sonra görülen kabuslar, anılar ve flashbacklerle kendini gösterir), hatırlatıcılardan kaçınma (olayı hatırlatan yerlerden, konuşmalardan, kişilerden, nesnelerden vb. uzak durma), artmış uyarılmışlık, kaygı, öfke, depresif duygudurum, uykuda bozulma, iştahta değişiklik, dikkatte bozulma, odaklanamama, sigara ve alkol kullanımında artış, iletişim güçlükleri, sosyal etkileşimde azalma, ilgi ve istek kaybı.

Travmatik yaşam olayını deneyimleyen çocuklarda ise; kaygı, depresif belirtiler, uyku bozuklukları, kabuslar, okul başarısında düşüş, dikkatte bozulma, özgüvende düşüş, aktivitelerde azalma, isteksizlik, anne ve babayla olan ilişkilerinde değişimler, talepkar olma, içe kapanma, sosyal ilişkilerde bozulma, agresif davranışlar, dürtü kontrolünde zorluk, sürekli olayla ilgili konuşma isteği ya da olayın gerçekleştiğini inkar etme, olayın tekrarlanabileceği endişesi ve riskli davranışlar görülebilir.

Travmatik olayı yaşayan kişi çocuk ise, olayın çocuk üzerindeki etkilerinin en aza indirilmesi için ailenin yardımı ve desteği çok önemlidir.

Böyle bir durumda aile neler yapabilir?
• Duygusal ve fiziksel olarak ulaşılabilir olun. Çocuğunuzun neye ihtiyacı olduğunu saptayın. Çocuğunuzun kabul ettiği şekilde ona güven verin, destekleyici davranın.
• Travma tetikleyicilerini tanımlayın. Söylediğiniz, yaptığınız bazı şeyler, bazı durumlar çocuğunuz için travma tetikleyicisi olabilir. Çocuğunuzu gözlemleyin ve çocuğunuz için travma tetikleyicilerini belirlemeye çalışın.
• Çocuğunuzu dinleyin. Travmatik deneyimden sonra birçok duyguya sahip olmak normaldir. Bu duyguları ifade ettiğinde onu dinleyin, olayla ilgili yanlış bir inancı (örn., “güvende değilim”) varsa düzeltin, yaşanan olayın çocuğunuzun hatası olmadığı konusunda ona güvence verin. Eğer suçluluk duyuyorsa, çocuğunuzu suçluluk duygusundan uzaklaştırın.
• Olumlu deneyimler yaşamanın travma sonrası iyileşmeye katkısı büyüktür. Çocuğunuzu özgüvenini arttıracak etkinliklere yönlendirin.
• Tutarlı davranın. Yemek düzeni, oyun zamanı, uyku saati için belli bir düzen geliştirin. Hayatınızda yaşanacak bir değişiklikten (örn, taşınma, okul değiştirme) önce çocuğunuzu bu değişime hazırlayın.
• Rahatlamayı öğrenmesine yardımcı olun. Nefes - gevşeme egzersizlerini, stresle baş etme becerilerini uygulama ve olumlu düşünceler (örn.,, “artık güvendeyim”) üretme konusunda onu destekleyin.

Aile üyelerinden biri travmatik yaşam olayına maruz kaldığında kimi zaman diğer aile üyeleri de bu durumla baş etmekte zorlanabilirler. Aile üyeleri kendilerini desteksiz ve yalnız hissedebilirler. Bu da aile içi ilişkileri zor hale getirebilir. Kişinin yaşadığı travma aileyi de etkileyebilir. Travmatik olayın sizin üzerinizde de etkileri olduğunu fark ediyorsanız ailenizden, arkadaşlarınızdan destek almaktan, profesyonel desteğe yönelmekten kaçınmayın.

Travma belirtilerinin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapisi yaygın olarak kullanılan etkili yaklaşımlardandır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Travmatik Yaşantı ve Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Selin OYMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Selin OYMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selin OYMAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Selin OYMAN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Selin OYMAN'ın Makaleleri
► Aktif Yaşantı İçin Yapılacaklar Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Travmatik Beyin Hasarı Psk.Engin OLGUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Travmatik Yaşantı ve Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyon Eylül 2016
► Sınav Kaygısı Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:39
Top