2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meyve ve Sebzelerle Çalışanlar İçin Pratik Diyetetik Öneriler
MAKALE #17786 © Yazan Dyt.Güler ENGİN | Yayın Ocak 2017 | 2,653 Okuyucu
Kara Üzüm

İçeriğinde magnezyum, B1 ve B2 vitaminleri, potasyum ve mineraller barındırır. C vitamini aktivitesinin artmasını sağlayan bioflavonoidler bulunur.Mevsim geçişinin yaşandığı şu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

_Ofiste kara üzüm tüketirken;

Kara üzümün tüketimi pratik olduğundan miktarda aşırıya kaçabiliyoruz. Bir avuç kara üzüm bir porsiyon meyve yerine geçer. Kontrollü tüketimi sağlamak için yanımızda bu miktarda bulundurmaya dikkat edelim. Kara üzümün yanında iki adet tam tahıllı veya diyet bisküvi tüketimi güzel bir ara öğün seçeneği olacaktır. Ofiste kendinizi gün içinde yorgun mu hissediyorsunuz? Böyle zamanlarda magnezyum içerdiğinden zengin, sizi zinde ve enerjik hissedirecek kara üzüm imdadınıza yetişebilir..

Beyaz üzüm

Üzüm bol miktarda enerji içerir, protein açısından zengindir ve bol miktarda lif içerir. Üzüm ayrıca folatlar,Niasin, Pantotenik i Piridoksin, Riboflavin , Tiamin yanında, C,E,K vitaminleri içermektedir. . Üzüm yarıca bol miktarda potasyum, sodyum, kalsiyum, bakıri manganze, demir,magnezyum, çinko,Karoten-α,Karoten-ß ,Kripto-ksantin, Lutein-zeaksantin açısından zengindir.

Üzüm tansiyondan kansere, stresten enfeksiyon hastalıklarına kadar bir çok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Ofiste yoğun bir çalışma temposu içerisinde ve stres altındaysanız, öğleden sonra beyaz üzüm tükettiğinizde en geç yarım saat sonra sizi nasıl rahatlattığını stresinizin nasıl kaybolduğunu farkedeceksiniz.

_Ofiste üzüm tüketirken;

Miktar kontrolünü unutmamak gerekir. 150-200 gramlık bir üzüm salkımı yaklaşık bir avuç 1 porsiyon meyve yerine yenilebilir. Üzümün yanına yine bir avuç çiğ badem yada fındık gibi tuzsuz kuruyemişler eklenerek kan şekerinin dengelenmesi ve tokluk süremizin uzaması sağlanır.

Kivi

Lezzetini bir yana bırakacak olursak kivi, özellikle C, E ve K vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyve. Eğer beslenmenizde C vitamini ya da kalp ve kas sağlığını koruyan potasyum alımını arttırmak istiyorsanız, meyve tabağınıza rahatlıkla kivi ekleyebilirsiniz.

E ve C vitaminleri vücutta serbest radikallerin yol açtığı hasarı en aza indiren antioksidanlar. Özellikle sigara tüketiyorsunuz vücudunuzda C vitamini oranı düşük olabileceğinden, antioksidan yönünden zengin besinlere yönelmenizi tavsiye ederim.

_Ofiste kivi tüketirken;

75 gramlık orta boy bir kivi ara öğünde alternatif bir meyvedir. Ofiste tüketimi zor gibi gözükebilir ancak kivinin üst kısmı kesilerek kaşıkla tükettiğimizde hem pratik hem kabuğa yakın vitaminleri alarak daha sağlıklı bir tercih yapmış oluruz. Bu tüketime alternatif olarak geceden hazırladığımız smoothie (süt,fındık,kividen oluşan) de çok pratik bir ara öğün seçeneği olacaktır.

Papaya

Papaya belkide çok sık duymadığımız bir meyvedir.Fakat içerisinde Antioksidanlar, Karoten, Vitamin A, Vitamin B, Vitamin C, Potasyum, Magnezyum, Pantotenik asit, Folat, Lif gibi bir çok vitamin ve mineral bulundurulduğundan günlük beslenmemizde papayaya yer vermemiz çok yararlı olacaktır. Düzenli alımları metabolizmayı hızlandırarak enerji üretimi için yağların yakılmasını sağlar.Böylece ofiste günlük hareketimizi arttırarak ve papaya tüketerek daha fit ve sağlıklı bir görünüm kazanmamızı kolaylaştırabiliriz.

Ayrıca içerdiği yüksek lif sayesinde uzun bir süre tok hissedersiniz ve gerekenden fazla atıştırmalık tüketimine karşı önlem almış olursunuz.

_Ofiste papaya tüketimi;

Akşamdan hazırladığınız meyve salatasına papaya eklemek güzel bir tercih olabilir. Özellikle yeşil meyvelerle yaptığınız salatalarda papaya rengiyle, tadıyla, görsellik ve vitamin katacaktır. Ofiste ara öğünlerimize eklediğimiz papaya kuruyemişler ile tüketildiğinde kısa sürede acıkmamıza engel olacaktır.

Greyfurt

Greyfurt sağlık açısından çok faydalı olan bir çok vitamin, mineral ve besin içermektedir. Özellikle lif açısından çok zengindir. Protein açısından zengin olan greyfurt yok denecke kadar az kolesterol içerir. Farklı çeşitlerde yağlar da bulunmaktadır. Folatlar açısından zengin olan greyfurt aynı zamanda,Niasin,Pantotenik asit, Piridoksin, Riboflavin, Tiamin, A vitamini ,C vitamini ,E vitamini ve K vitamini içermektedir.

Beta Karoteni bol miktarda içerir ve aynı zamanda Likopen deposu olduğunu söyleyebiliriz.

_Ofiste greyfurt tüketimi;

Günün yoğun iş temposunda farklı tatlar arayanlar buraya! Ekşi ve hafif acı tadı olan greyfurt, damak tadına hitap eden kişilerin vazgeçilmezi. Ancak şuna dikkat etmeliyiz ki düzenli bir ilaç kullanımınız varsa (tansiyon,kolesterol,kalp ilacı,alerji,psikiyatri,mide-bağırsak ilaçları vb..) greyfurt tüketmeyiniz.

Böğürtlen

Böğürtlen C vitamininden zengin bir meyvedir. Yaşlanmaya karşı koruyucu, belirtileri azaltıcıdır. Antioksidan oranı yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiren mucizevi bir besindir. İçeriğindeki antosiyaninlerden dolayı şeker hastalığına da karşı koruyucu, belirtileri azaltıcı özelliği vardır. Pektin içeriği yine yüksek olan böğürtlen kolesterol seviyesinin de azalmasında faydalıdır. Potasyumdan zengin olması nedeniyle kan basıncını, tansiyonu düzene sokar.

_Ofiste Böğürtlen Tüketirken;

Kalori miktarının da düşük olması, yaklaşık 1 avuç kadarı 60 kaloridir ve diyet yapanların da rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir. Yarım su bardağı böğürtlenin bir porsiyon meyveye eş değer olduğunu unutmayalım. Ofiste böğürtlen tüketirken yanına ekleyeceğimiz 4 kaşık yoğurt harika bir ara öğün olacaktır aynı zamanda böğürtlenin kan şekerini dengeleyici özelliğinden dolayı yeme ataklarını azalttığı araştırmalarca desteklenmekte. Tok tutma özelliği yabana atılmamalıdır.

Mango

Mango tropik bölgelerde yetişen lezzetli olduğu kadar sağlınız içinde çok önemli bir meyvedir.Ortalama 1 mango yaklaşık 135 kaloridir. Mangoda yüksek oranda potasyum, A vitamin ve beta-karoten bulunur. İçindeki fitokimyasallar kansere karşı koruyucudur. Cildi temizler ve göz sağlığını korur. Detoks mu yapmak istiyorsunuz? Mango bunun için ideal bir meyve;karaciğeri temizler ve içindeki tartarik ve malik ve asit vücudunuzun alkalize olmasını sağlayarak temizlenmesini sağlar.

_Ofiste mango tüketirken;

Ofiste başarının sırrı bazen bir meyveden geçebilir. Konsantrasyonu arttırıp hafızayı güçlendiren bu meyve yoğun iş temposunda lezzetli bir seçim olabilir. Bir orta boy mango bir porsiyon meyvedir. Yanına çiğ badem veya fındık ekleyerek bir sonraki öğünde rahat edebilirsiniz.

Dut

Dutun kendine has tadı ve şekli dışında zengin besin maddeleri içerir. Bu besin maddelerinin sağlık açısından bir çok faydası vardır. Ayrıca A,E,C ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olan dut, kalsiyum, demir, folat, tiamin, niasin kaynağıdır. Bir çok hastalığın tedavisinde ve aynı zamanda cilt bakım malzemlerinde kullanılmaktadır.Dut ayrıca antosiyanin, flavonoidler, lutein, zea-ksantin, B karoten ve A karoten açısından oldukça zengindir.

_Ofiste dut tüketirken;

Gerek lezzeti gerekse tüketim kolaylığı nedeniyle dut yerken aşırıya kaçabiliriz. 8-10 adet dut ve yanına ekleyeceğimiz bir su bardağı süt kan şekerimizi dengeleyerek bir sonraki öğüne bizi hazırlar. Nazik bir meyve olan dutu çok bekletmeden tüketmenizi öneririz.

Havuç

Havucun faydaları arasında ilk sırada güçlü bir antioksidan olan beta karoten bakımından zengin olması geliyor. İnce bağırsakta A vitaminine dönüştürülen ve vücudumuzda bulunan serbest radikal dengesinin korunmasına yardımcı olan beta karoten cilt, saç ve tırnakların korunmasından kalp hastalıkları riskinin azaltılmasına kadar pek çok noktada önemli bir bileşendir. Yüksek lif oranı ile bağırsak sistemimizin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

_Ofiste Havuç Tüketirken;

Az kalori içermesi ve tokluk hissini uzatması nedeniyle bir büyük boy havucu sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca havucun içeriğindeki A vitamininden daha fazla yararlanmak için yanında yağlı tohumlarla tüketmekte fayda vardır.

Avokado

Enerji değeri yüksek bir meyve olan Avokado yağ ve protein açısından da oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda A ve E vitamininin yanında B grubu vitaminleri ve potasyum gibi mineralleri içinde barındıran besleyici bir besindir. Vücut dokularından cildin yenilenmesine araların iyileşmesine kadar pek çok faydası vardır.Avokado, vücutta toksik maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder.

_Ofiste avokado tüketirken;

Avokadonun ham olanı hem sert hemde acı olduğundan dolayı ilk etapta olgunlaşması için oda sıcaklığında 3-4 gün beklemiş olması gerekmektedir. İnce dilimler halinde doğrayıp tuz baharat ve limon ekleyerek lezzetli bir salata yapabilirsiniz.

Kızılcık

Genellikle marmelat ve içecek olarak tüketilen kızılcığın sağlık açısından pek çok faydası vardır.A, C, E ve K vitaminleri açısından çok zengin olan kızılcık, tiamin, riboflavin, piridoksin gibi vücut sağlığı açısından hayati önem taşıyan maddeler içermektedir.Kızılcığın en önemli özelliğinden bir tanesi C vitaminini bol miktarda içeren diğer besinlerde olduğu gibi etkili bir antioksidan olmasıdır. Kanser, idrar yolu enfeksiyonu başta olmak üzere diğer enfeksiyon türlerine iyi gelir.

_Ofiste kızılcık tüketirken;

Vücut direncini önemli ölçüde etkileyen kızılcık zinde olmamızı sağlamaktadır.100 gram kızılcık 108 kaloridir. Bir gece öncesinden kaynatılan kızılcığı ertesi gün ofise gelirken yanımıza alalım ve gün içinde masamızın kenarında sağlıklı bir içecek bulunduğunu unutmayalım.

Vişne

Anti ageing özelliğinden dolayı yaşlanma karşıtı bir meyvedir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, A ve C vitaminlerinden zengindir. Kalp dostudur ve sinir sistemini düzenleyici etkisi vardır. İyi bir antioksidandır kanser hücrelerinin büyümesini engeller.Beyin ve sinir sistemi için oldukça yararlıdır. Beyin fonksiyonlarını geliştirir.Beyine fayda sağlaması sebebiyle alzheimer hastalığına karşı da koruma sağlar. Unutkanlığa karşı etkilidir.

_Ofiste vişne tüketirken;

Mevsiminde tüketilen her meyve güzeldir. Vişnenin çekici tadına kapılıp ölçüde aşırıya kaçmamakta fayda var. 14 adet vişne yaklaşık dört kaşık yoğurtla buluştuğunda,size iş arasında harika bir alternatif olacaktır.

Kayısı

Besleyici bir meyve olan kayısının iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. Demir bakımından zengindir ve kansızlığın tedavisinde kullanılır. Vücuttaki ve kandaki toksinlerin atılımını sağlar. Ofiste çok yoğun olarak çalıştığımız günlerde bedensel ve zihinsel yorgunluğu gidererek vücuda enerji verir.

Kayısı, hücrelerin zarar veren serbest radikallere karşı etkilidir. Serbest radikaller nedeniyle oluşan kirliliği, UV ışınlarının verdiği zararları giderir. Ayrıca kanserle mücadele için gerekli olan A ve C vitaminleri açısından zengindir, güçlü bir antioksidandır ve yüksek miktarda lif içerir.

_Ofiste kayısı tüketirken;

Kayısı tüketirken 4 adetinin 1 değişim meyveye eşit olduğunu unutmamak gerekir. Ofiste tüketirken yanına yoğurt ekleyerek güzel bir ara öğün seçeneği sağlayabilirsiniz. Şekeri azaltılmış veya şekersiz komposto seçenekleri de öğünlerde kayısı tüketiminizde kolaylık sağlar. Bu önerileri günlük hayatta uygulayamıyorsak eğer kayısılı probiyotik yoğurt seçenekleri de bizim için alternatif olabilir.

Yaban mersini

A,B,C vitaminleri, antosiyaninler, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğelerinden zengin olan yaban mersini beyin hücrelerini ve sinirlerini koruyucu özelliğe sahiptir ve hafızayı güçlendir. Özellikle Alzheimer gibi giderek artan bir hastalığa karşı koruyucudur. Lif oranının yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle özellikle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle kalp sağlığını korur. Kan şekerini düzenler.

Hücrelerin yenilenmesini destekleyerek vücuda zindelik verir. Yaşlanma etkilerini geciktirir. Bileşiminde yer alan tanen maddesi ağrı kesici ve iltihapları giderici özelliktedir. Antikansorejen özelliği nedeniyle de kanser hastalıklarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Ayrıca gözlerin daha verimli çalışmasını sağlar ve gece görüşü yeteneğini arttırır. Sinir sistemini yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği vardır.

_Ofiste yaban mersini tüketirken;

1 çay bardağı yaban mersinini porsiyon meyve yerine rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yoğurt,yulaf,chia tohumu,tarçın ve taze yaban mersinini bir kasede toplayıp kahvaltıda ya da yemeğe ayıracak vaktiniz olmadığında pratik bir ana öğün olarak da tercih edebilirsiniz. Yaban mersinini çiğ meyve olarak tüketemediğinizde ise meyve kurusu şeklinde ya da çayı hazırlanarak da tüketebilirsiniz.

Ahududu

Ahududu vitamin bakımından oldukça zengindir. Bu meyvede, insan sağlığı için oldukça faydalı olan B1, B2, B3, B6,C ve E vitaminleri bulunmaktadır. Doku ve damar büzücüdür. Bu özelliğiyle diyareyi keser.Çok yorgun hissettiğiniz günlerde bedeni güçlendiricidir.. Ayrıca ahududu, boğaz ve bademcik ağrılarına, ağız ülserleri ve kanayan diş etlerine iyi gelir.

_Ofiste ahududu tüketirken;

Yaklaşık 13 adet ahududuyu ara öğünde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Ofis ortamında ahududu içeren bitki çaylarını 2 adet diyet bisküviyle tüketmek motive edici olabilir. Ayrıca beslenmemizi renklendirmeye ihtiyaç duyduğumuzda 1 porsiyon ahududulu tatlıyı iş arkadaşlarımızla paylaşmak masum bir kaçamak olabilir.

Kereviz sapı

K vitamini, magnezyum, kalsiyum için iyi bir kaynaktır. Kemikleri güçlendirir, sağlıklı eklem oluşumuna yardımcı olur. Aynı zamanda poliasetilen içerir, şişliği azaltır ve kemik eklem çevresinde ağrıyı azaltır. Kan basıncını düşürür. Apigenin denilen flavonoidler içerir.Anti inflamatuar özelliktedir ve hücresel oksidatif ile strese karşı yardımcı olur.

_Ofiste kereviz sapı tüketirken;

Kereviz sapını çorbalarda, salatalarda veya zeytinyağlı yemeklerde kullanarak yaşamınıza katabilirsiniz.

Salatalık

Salatalık A, C,E ve K vitaminleri açısından zengindir, bunun yanında protein, diyetlifleri, folat, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin, sodyum , potasyum içermektedir. Ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, çinko gibi sağlık açısından çok önemli mineraller içermektedir.

Salatalığının özellikle cilt sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Bunun yanında içerdiği lifler sindirim sistemi organları olan bağırsak ve mide sağlığı için önemlidir. Bunun dışında sinir sistemi üzerinde de etkili bir besindir, beyin fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur, kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

_Ofiste salatalık tüketirken;

Çiğ salatalık çok düşük kalorili olduğundan açlık hissettiğimizde hiç düşünmeden tüketebiliriz. Bunun dışında salatalarımızda veya ana öğünlerde yemeklerin yanında cacık şeklinde tüketimi oldukça uygun olur.

Enginar

Lifli bir gıda olan enginarda A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri vardır. Mineral içeriği en yüksek olan sebzelerdendir fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum ve çinko içerir.

Enginar faydaları saymakla bitmeyen bir sebzedir. İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin gibi kimyasal bileşenler ve antioksidan maddeler sayesinde kanser, kalp hastalığı, yüksek kolesterol gibi önemli hastalıklardan vücudu korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Enginar tam bir karaciğer dostudur. İçerdiği sinarinle karaciğeri temizler ve onarır, safranın kolay akışını sağlar, kolesterolü düşürür. İnülin ile kan şekerini düşürür. Hücre yenileyici özelliği olan ve sindirim sistemine katkıda bulunan bir sebzedir. Çok düşük kalorili olduğu için diyet yapanlara önerilir. Detoks etkisi vardır, kışın vücutta biriken toksinleri, zararlı maddeleri söküp atar.

Ancak bazı kişilerin enginara alerjisi vardır. Safra kanalları tıkalı olanların, safra kesesinde taş bulunanların ve enginar alerjisi olanların enginar tüketmemesi gerekir.

_Ofiste enginar tüketirken;

Enginarı, haşlayıp salatalara ekleyerek ya da zeytinyağlı olarak tüketebilirsiniz ya da pirinç-bulgur karışımı ile içini doldurup dolma haline getirerek yapraklarından da faydalanabilirsiniz.

Haşlanmış enginar yapraklarını yoğurtla, az yağlı light mayonezle, sevdiğiniz başka bir sosla veya sade olarak yemek de alternatif bir öneri olabilir. Haftada bir-iki kez evde ön hazırlığımızı yaparak bu tarifleri ofiste tüketebiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meyve ve Sebzelerle Çalışanlar İçin Pratik Diyetetik Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Güler ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Güler ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Güler ENGİN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Güler ENGİN'in Yazıları
► Pratik Diyetetik Tarifler Dyt.Güler ENGİN
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meyve ve Sebzelerle Çalışanlar İçin Pratik Diyetetik Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:13
Top