2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kahvaltısız Olmaz!
MAKALE #17853 © Yazan Dyt.Esra GENÇAY | Yayın Ocak 2017 | 2,236 Okuyucu
Kahvaltı; Gün boyu yüksek performansta çalışmak, işte veya derste uzun süreli konsantrasyon sağlamak, yorgunluktan ve dikkat eksikliğinden kurtulmak, en önemlisi de sağlıklı ve formda kalabilmek için asla atlanmaması gereken bir öğündür.
Vücut beslenmeye en çok sabah ihtiyaç duyar. Yaklaşık 8-10 saat süren bir açlık sonrası vücudun ihtiyacı olan besin ögeleri ilk olarak kahvaltı ile karşılanır. Bu öğün gece boyunca daha yavaş olan metabolizma hızını %20-30 oranında arttırır. Vücudu uyandırmak ve güne daha mutlu başlamak için kahvaltı şart!

Gün içerisinde porsiyon kontrolü yapabilmeyi sağlar. Kahvaltı yaptığınızda bir sonraki öğünü daha tok karşılarsınız ve bu durum kontrolsüz beslenmenizi önleyerek daha az ve yavaş yemenize yardımcı olur. Kahvaltı yapılmadığında vücut savunma mekanizması, daha sonraki öğünlerde alınan yiyecekleri depolayarak yağa dönüştürür. Bu nedenle kahvaltı çok geç saatlere bırakılmamadır. Yapılan çalışmalarda da kahvaltı yapmayan veya kahvaltıda yanlış besinleri tercih eden bireylerin daha fazla obez oldukları görülmüştür.

Kahvaltı gün içinde yapacağımız fiziksel ve zihinsel aktivitelerimiz için ilk yakıtıdır. Vücudumuz yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç gün içerisinde tükettiğimiz besinlerden karşılanır. Kahvaltı yapmadığımızda ise kan şekeri düşük seyredeceği için beynimize yeterli enerji ulaşamaz ve vücudumuzun birçok işlevi olumsuz etkilenir. Bu nedenle kahvaltı yapmayan bireylerde huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, çarpıntı, halsizlik ve yorgunluk görülebilir.

Okul hayatında başarıyı sağlar; Kahvaltı yapan çocuklardaki başarı oranı yapmayanlara göre %15-20 oranında yüksek bulunmuştur. Kahvaltı yapan çocuklarda derse odaklanma problemi çok daha az görülmektedir. Bu nedenle okul çağındaki çocuklarda kahvaltı yapmak oldukça önemlidir.

Ayrıca çocuklarda büyümeyi desteklemek için yeterli ve dengeli beslenme şarttır. Protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral gibi besin ögelerinin yeterli miktarda ve doğru besinlerden alınmaması çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Bu nedenle çocuklar küçük yaştan itibaren sağlıklı beslenme konusunda eğitilmeli, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Çocuklara düzenli kahvaltı alışkanlığı kazandırmanın en etkili yolu ise ebeveynlerin de onlarla birlikte düzenli olarak kahvaltı yapmalarıdır.

İYİ BİR KAHVALTI NASIL OLMALIDIR?

İyi bir kahvaltı, gerekli protein, karbonhidrat,yağ, lif, vitamin ve mineraller gibi vücut için gerekli besin ögelerini bir arada bulunmalıdır. Kalsiyum, demir, çinko ,C ve B vitaminlerinden zengin olmalıdır.

Yumurta, süt, peynir gibi proteinden zengin besinler mutlaka kahvaltıda bulunmalıdır. Kahvaltıdaki en önemli demir kaynağı olan yumurtadaki demirin, vücudumuzda emilimini arttırmak için ise kahvaltı sofranızda C vitamininden zengin olan taze sıkılmış portakal suyu, yeşil biber, limon ve yeşillikleri bulundurmalısınız. Kavatlıda içilen siyah çayın içerisindeki tanen maddesi ise demirin emilimini zorlaştırır. Bu nedenle öğünle beraber çay içilecekse açık ve limonlu olmalıdır. Siyah çay yerine ıhlamur veya C vitamininden zengin olan kuşburnu tercih edilebilir.

Kahvaltıda beyaz ekmek yerine lif oranı yüksek tam buğday, kepekli, çavdar ve yulaflı ekmekler tüketilmelidir. Lifli gıdalar sindirim sistemimizin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

Günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması için kahvaltıda mevsim yeşillikleri, domates, yeşil biber, salatalık ve taze meyve suları tüketilebilir. Aynı zamanda bu besinlerin içeriğindeki posa; uzun süre tok hissetmenizi sağlayacaktır.
Kahvaltı en önemli öğündür dedik ama maalesef en çok ihmal edilen öğün de kahvaltıdır. Kimileri vakit olmamasından yakınır, kimileri de sabah aç olmadıklarından. Öncelikle tüm mazeretleri bırakıp çözüm bulunmalıdır.

Eğer bir önceki gün akşam yemeğini geç yediyseniz ve gece yatarken de atıştırdıysanız sabah daha tok uyanırsınız. Bunu bahane ederek kahvaltı yapmadığınızda akşama doğru kan şekeriniz düşer ve gece boyu daha fazla yersiniz. Bu durumda sabah yine tok uyanır ve gece aynı kısır döngüye girersiniz.

Zamanım yok diyenlerdenseniz o kadar da gözünüzde büyütmeyin derim! Kahvaltıyı hazırlamanız 10 dakikanızı bile almayacaktır. Bu kadarına bile vaktiniz yoksa akşamdan bir tost hazırlayıp, sabah evden çıkarken yanınıza almanız daha pratik olacaktır.
Güzel bir kahvaltıyla başlayan sağlıklı günler dilerim..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kahvaltısız Olmaz!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra GENÇAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra GENÇAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra GENÇAY'ın Makaleleri
► Sağlığın Şakası Olmaz! Dyt.Turgay KÖSE
► Beslenmenin Modası Olmaz! Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kahvaltısız Olmaz!' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Çorbaları Ocak 2017
► Görünmeyen Kaloriler Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:23
Top