2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Hayali Bir Arkadaşı mı Var?
MAKALE #17854 © Yazan Uzm.Psk.Aysu YENİEL SİLLE | Yayın Ocak 2017 | 3,060 Okuyucu
Çocuğunuzun Hayali Bir Arkadaşı mı Var?

Okul öncesi dönemdeki çocukların bir hayali arkadaşa sahip olmaları sık görülen bir durumdur. Çocuğunuzun her eylemine eşlik eden ama sizin tarafınızdan pek de anlaşılamayan bu yeni varlık bazen kafa karışıklığına veya kaygıya sebep olabilir. Hayali arkadaş bazen bir çocuk, bazen sihirli bir varlık ya da hayvan olabilir hatta zaman zaman içerisinde farklı kimliklere bile bürünebilir.

Hayali arkadaş, hayal ile gerçek arasındaki farkın çok belirgin olmadığı okul öncesi dönemde sık görülen bir durumdur. Dışarıdan bakıldığında endişe verici bir durum gibi gözükse de aslında normal gelişimin bir parçası olan hayali arkadaşlar çocukların yaşamlarındaki stres ve değişimlerle baş etmesine yardımcı olabilir. Bazı çocuklar tüylü bir oyuncağı ya da bebeği arkadaş olarak seçerken, bazıları da başka hiç kimsenin göremeyeceği bir hayali arkadaş yaratırlar. Hayali arkadaşların isimleri ve belirli bir kişilikleri olabilir, çocuk onlarla oynar, konuşur veya bazen de ona kızar.

Hayali arkadaşlar çocuğun farklı rolleri denemesine, özgüven oluşturmasına, duygularını ifade etmesine ve sosyal becerileri pratik etmesine yardımcı olabilir. Hayali arkadaşlar çocuğa sürekli eşlik edebilir, çocuğun idareyi alarak bir başkasını kontrol edebilmesine izin verir, bu da çocuğun korkuları, kaygıları veya öfkesi ile baş etmesine yardımcı olabilir.

Hayali Arkadaş’a Sahip Çocukların Özellikleri:

• Erken çocukluk dönemindedir.
• Sıklıkla kız çocuklarında görülür.
• Ortalama ve ortalamanın üzerinde zihinsel kapasiteye sahiptir.
• Bu çocuklar atılgan ve gözü pek olacağı gibi ürkek ve çekingen de olabilir
• Yalnız çocuklardır.
• Hayali arkadaşlarını kötüye kullanabilirler.
Hayali Arkadaş’ın Yararları:
• Hayali arkadaş, çocuklara kendi kimliğinin farkına varmasında güvenli bir yoldur.
• Hayali arkadaş, özellikle yaşıtlarıyla bir arada olamayan yalnız çocuklar için yakın bir oyun arkadaşıdır.
• Çocuk hayali arkadaşını kontrol edebilir, ona hükmedebilir. Dolayısıyla hayali arkadaşı vasıtasıyla ona zarar veren diğer çocukları tanımlayabilir ve onlarla baş edebilir.
• Hayali arkadaşlar gelecekteki arkadaş ilişkilerini prova etmelerine yardımcı olur.
• Hayali arkadaş, çocuğun hayal dünyasını istediği gibi keşfetmesine neden olur.
• Çocuk hayali arkadaşı ile büyümeye yönelik adımları daha cesaretle atmaktadır. Gelecekte nasıl bir yaşantı isteğini göstermesi açısından önemlidir.
• Dil gelişiminin başladığı dönemde hayali arkadaşın önemli katkıları bulunmaktadır. Çünkü hayali arkadaş onun sözünü kesmeden ilgi ile dinlemektedir.
• Aynı zamanda çocuklar hayali arkadaşları ile günlük hayatlarında açığa çıkaramadıkları güdülerini ortaya koyarak anlatmaya çalışırlar.

Hayali arkadaşı olan çocuğunuza nasıl davranmalısınız?

Ebeveynler hayali arkadaşı kabullenmeli ve çocuğun hayali arkadaş ile oynamasına izin vermelidir. Çocuk hayali arkadaşı ile ilgili hikayeler, olaylar anlatırken ebeveyn onu dinlemeli, ancak çok fazla müdahil olmamalı ve öyküye kendi fikirlerini katmamalıdır. Çocuk yönlendirmedikçe hayali arkadaşı aktivitelere dahil etmemelidirler. Çocuk anne-babasından hayali arkadaşı ile oynamalarını isterse anne-baba oynamalıdır, ancak oyunda liderlik çocuğa bırakılmalı ve oyunu çocuk yönlendirmelidir. Çocuğun, kendi yaptığı olumsuz davranışlar için hayali arkadaşını suçlamasına izin verilmemelidir.
Hayali arkadaşın varlığı çocuğun yaşadığı dünya ile etkileşime geçtiğini ve boşanma, kardeş doğumu, taşınma, hastalık veya ailede ölüm olayı gibi stres verici unsurlarla çocuğun baş etmeye çalıştığını gösterir. Küçük çocuk gelişiminin normal ve doğal bir parçası olup, endişe etmeyi gerektiren bir durum değildir.

Okul öncesi çocuklar için taklit-canlandırma oyunları son derece gerçektir. Bu yaşlarda gerçeklik ve fantezi arasındaki sınır çok belirgin değildir, ancak çocuklar doğal gelişim süreçleri içerisinde bu farkı anlayacaklardır. Çocuk büyüdükçe gerçek dünyanın ağırlığı artar ve okula başladığında da hayali arkadaşlar çoğunlukla ortadan kaybolur.

Hayali arkadaş ne zaman bir sorundur?

Çocuk hayali arkadaşıyla oynamasının yanında, diğer arkadaşlarıyla da oynuyorsa çoğunlukla sorun da yok demektir. Ancak çocuk gerçek dünyada bir şeyler yapmak yerine sürekli hayali arkadaşını tercih ediyorsa bu bir sorun olduğunun göstergesi olabilir.Başka çocuklarla anlamlı ilişkilere girmekten kaçınan ve çoğunlukla hayali arkadaşı ile oynamayı tercih eden bir çocuk duygusal stres yaşıyor olabilir.
Çocukların çoğu altı yaş civarında hayali arkadaşlarını bırakırlar. Eğer çocuk bu yaştan sonra da hayali arkadaşına odaklanmaya devam ediyorsa anne-baba çocuğun yaşıyor olabileceği endişe ve kaygıları belirlemek üzere bir çocuk psikoloğundan destek almayı düşünmelidir.

Sevgilerimle,
Uzm. Psk. Aysu SİLLE
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzun Hayali Bir Arkadaşı mı Var?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Aysu YENİEL SİLLE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Aysu YENİEL SİLLE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysu YENİEL SİLLE Fotoğraf
Uzm.Psk.Aysu YENİEL SİLLE
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Aysu YENİEL SİLLE'nin Makaleleri
► Neden Çocuğunuzun Arkadaşı Olmamalısınız? Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Arkadaşı Olmak mı? Ebeveyni Kalmak mı? Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Neden Bazı Çocukların Arkadaşı Yoktur? Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Çocuklar ve Hayali Arkadaşları Psk.Serap DUYGULU
► Çocuğunuzun Terapiye İhtiyacı Var mı? ÇOK OKUNUYOR Psk.Meral YÜNCÜLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Hayali Bir Arkadaşı mı Var?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anaokuluna Uyum Süreci Ağustos 2017
► Çocuklarda Yeme Problemi Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:02
Top