2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevsim Geçişlerinde Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
MAKALE #17863 © Yazan Dyt.Zülal YALÇIN | Yayın Ocak 2017 | 2,457 Okuyucu
Yaz aylarından sonbahara geçerken metabolizmamız bu döneme alışmaya çalışır. Mevsim değişikliğinin etkileri her insanda farklı şekillerde ortaya çıkar. Özellikle kronik hastalığı olan bireyler, yaşlılar, hamileler ve çocukların bağışıklık sistemi daha hassas olduğundan mevsim geçişlerinden daha çabuk etkilenir. Havadaki ısı ve nem değişimine uyum sağlamaya çalışan metabolizmamız vücut ısısını yeniden düzenlemeye çalışır.
Vücutta fizyolojik olduğu kadar psikolojik yönden de değişimler gözlemlenir. Uykusuzluk , halsizlik, yorgunluğun yanı sıra depresyon , içe kapanıklık , aşırı stres ve gerginlik meydana gelebilmektedir. Mevsim geçişlerinde bazı hormonal değişimler de yaşanabilir. Mutluluk ve neşe duygularını artıran serotonin hormonu ile uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun azalması iştahta artışına neden olur. Mevsim değişikliği tiroid hastalarını da olumsuz yönde etkiler. Sıcak-soğuk hava geçişleri yüzünden yaşanan rehavet, yorgunluk, stres ve gerginlik sonucu tiroid bezinde çalışma düzensizlikleri görülebilir.
Bu dönemde doğru beslenmek ,özellikle A, C, E vitaminleri ile çinko, selenyum, magnezyum, demir mineralleri ile omega-3 ve omega-9 yağ asitlerinden zengin besinlerin seçimi bağışıklık sistemini güçlendirir.
Doğru beslenmek , sonbaharda düşmeye başlayan serotonin hormonu ve düzensiz uykuyla dengesi bozulan melatonin üretimini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Serotonin ve melatonin hormon seviyelerinin yükseltilmesiyle depresyon önlenebilir.
Serotonin ve melatonin'in yapımında önemli olan amino asit Triptofandır. Serotonin miktarının artırılmasında ise magnezyum, çinko, triptofan ve omega 3 içeren yiyecekler büyük önem taşımaktadır. Muz, hindi eti, süt, kakao, erik, ananas, ceviz, fıstık, domates, portakal, kefir, yumurta, badem, mandalina, susam ve keten tohumunda yüksek oranda triptofan bulunur. Ayrıca kefirin sakinleştirici ve depresyon azaltıcı etkisinin yanı sıra yüksek oranda kalsiyum, magnezyum ve B vitamini içermektedir.
Melatonin yeterli üretimi için ise karanlıkta uyumak gerekir. Besinlerde kızılcık başta olmak üzere vişne, papatya, anason, ceviz, badem ve fındıkta yüksek miktarda melatonin bulunur.
Mevsim değişirken vücudu arındıran çaylar, normal çay ve kahve tüketimine tercih edilmelidir. Güne adaçayı ile sakin başlanmalı, ara öğüne antioksidan içeriği yüksek yeşil veya beyaz çay, ikindi saatleri içinse kuşburnu, tarçın, nane karışımı veya naneli mate çayı seçilebilir. Uyku problemini çözmeye yardımcı olan papatya, ıhlamur, yasemin gibi sakinleştirici çaylar ise yatmadan önce tüketilmelidir.
Doğru beslenme ile vücudu aç bırakmadan tokluk sağlayan kalorisi düşük besinlere gece atıştırmalığı olarak yer vermek bu dönemdeki kilo artışları için önlem olacaktır.
Güne daha canlı ve fresh başlamak için 1 küçük kase yoğurt ,yulaf ezmesi ve içine ilave edilen taze veya kuru meyveler ile güzel bir kahvaltı yapılabilir.
Mevsim geçişlerini rahat atlatabilmek için öncelikle beslenme ve uyku düzenine çok dikkat edilmelidir. Mevsime uygun vitamin ve mineral yönünden zengin yiyecekler tüketilmelidir. Günlük sıvı alımına dikkat edip bol su içilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Dokulara daha fazla oksijen taşıyabilmek için açık havada yarım saatlik yürüyüşler planlanmalıdır. Strese sebep olan durumlardan uzak durulmalıdır.

BESLENME UZMANI
ZÜLAL YALÇIN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mevsim Geçişlerinde Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zülal YALÇIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zülal YALÇIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zülal YALÇIN Fotoğraf
Dyt.Zülal YALÇIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zülal YALÇIN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Mevsim Geçişlerinde Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sdm Diyeti Nedir? Ocak 2017
► En Moda Diyetler Eylül 2016
◊ Spor Sonrası Beslenme Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:36
Top