2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebek Masajı
MAKALE #17881 © Yazan Doç.Dr.Güliz ONAT | Yayın Ocak 2017 | 3,601 Okuyucu
Yenidoğanın doğduğunda iletişim kurabilmek için kullanabileceği en gelişmiş duyusu,
Bebek masajında amaç nedir?

Yenidoğanın doğduğunda iletişim kurabilmek için kullanabileceği en gelişmiş duyusu, "dokunma" duyusudur. Dokunma duyusu, özellikle dudaklar, dil, kulaklar ve alında olmak üzere tüm vücutta çok iyi gelişmiştir ve bebeklik döneminde çocuğun çevresini algılamasında çok önemlidir. Bebek kendisine dokunulduğunda, kucaklandığında çevresi ile ilişki kurar ve böylece psiko-sosyal gelişimi desteklenir. Anne-babaların bebekleriyle iletişim kurmada kullanabilecekleri yollardan biri bebek masajıdır. Bebek masaj, bebeği hissetmek ve ona dokunmak için en uygun yoldur. Anne-baba-bebek arasındaki oyunlar, karşılıklı etkileşimde büyük önem taşır.

Bebek masajı, bebeğin bedensel ve ruhsal yönden gelişimini destekleyen, sayısız faydaları olan basit, ucuz, etkili bir yöntemdir ve aynı zamanda bir rahatlama tekniğidir. Bebek masajı, bebeğin sağlıklı büyüme gelişmesi, kan dolaşımının hızlanması, kas- iskelet sisteminin gelişmesi ve bağırsaklarında biriken gazın çıkarılması gibi pek çok fizyolojik yararlarının yanı sıra, bebeğin annesiyle-babasıyla iletişimini ve bağını güçlendiren, birlikte geçirdikleri zamanı eğlenceli ve kaliteli kılan bir zaman dilimidir.

Bebek Masajının Fiziksel ve psikolojik yararları
Bebek masajının fiziksel yararları:
Bebek masajı kan akışını hızlandırdığı için, dokulara giden oksijen miktarını arttırır.
Bebek masajı, bebeğin kas, sinir ve iskelet sisteminin, sinir-kas koordinasyonun gelişimini destekler.
Bebek masajı lenf akışını düzenler, toksinleri uzaklaştırarak, bağışıklık sistemini güçlendirir, böylelikle bebeklik çağında sıklıkla görülen nezle, grip gibi enfeksiyonlara karşı direnç kazandırır.
Dokunma doğal ağrı kesici olan endorfin hormonunun salgılanmasını arttırarak, bebeğin ağrısını hafifletir. Çocukluk çağında görülen diş çıkarma, aşı uygulaması, uyku problemleri, kulak ağrısının hafifletilmesinde etkilidir.
Bebek masajı barsak hareketlerini arttırarak, kabızlık ya da gaz problemlerinin hafifletilmesi sağlar.
Bebek masajı kolik ataklarını azaltır, gece uykusunu derinleştirir.
Bebek masajı prematüre bebeklerde besinlerin hızlı emilimini sağlar böylelikle bebeklerin hızla kilo almasını sağlar.

Bebek Masajının psikolojik yararları

Bebek masajı ile anne ve bebek arasındaki tensel temas, hem anne-bebek bağlanma sürecine hem de emzirmeye olumlu katkılar sağlar. Annenin bebeğiyle tensel teması “prolaktin” hormon yapımını uyararak, süt üretimini artırmaktadır. Bebekleriyle daha fazla zaman geçiren, dokunsal teması olan, bebek masajı uygulayan annelerin, emzirme yeteneklerinin arttığı ve bebeklerini daha uzun süre emzirdiklerigörülmüştür. Ayrıca yapılan araştırmalarda, doğumdan sonra annesiyle ten tene temasa giren bebeklerin memeyi aramayı, tutmayı ve emmeyi, kendi kendilerine, yardımsız başardıkları belirlenmiştir. Bebek masajın diğer yararları şöyle sıralanabilir:
Dokunma duyusu, bebeğe güvende olduğu hissini verir.
Bebek masajı ile anne-bebek bağlanma süreci sağlamlaşır ve aralarındaki güven duygusu pekişir.
Bebek masajı gerginlik, endişe ve korkuyu azaltır, sakinlik ve rahatlama sağlar.
Annenin bebeğini sakinleştirdiğini görmesi, annelik duygusunu kısa sürede kazanmasını ve kendine güven geliştirmesini sağlar.

Bebek masajına hazırlık
Çevre düzenlemesi:
Anne/baba ve bebeğin mümkün olduğunca rahatsız edilmeyeceği bir ortam ayarlaması yapmak örneğin telefonu sessiz moduna almak, dış kapıya “rahatsız etmeyin” uyarıları asmak gibi
Oda ısısının ılık olmasını sağlamak, hava akımının olmadığı bir yerde, bebeğin üzerine düşebilecek nesnelerden, çay/kahve gibi sıcak içeceklerden uzakta bebek masajını yapmak
Kullanılacak malzemeleri ulaşabilecek uzaklığa yerleştirmek
Hem anne/baba hem bebeği rahatlanması açısından müzik ve aromatik esanslar kullanmak. Müzik aynı zamanda bebek masajınaritim de kazandıracaktır.
Bebek Masajının Zamanlaması:
Bebek masaj her gün ve doğru zamanda yapılmalıdır. Bebeğin aç olmadığı, huzurlu ve bebeğin masaja hazır olduğu bir zaman dilimi seçilmelidir. Bebek yorgun ve huysuz bir dönemindeyse bebek masajı ertelenmelidir. Bebek masajı için en uygun zaman, besinlerin henüz sindirildiği ve bebeğin henüz acıkmadığı dönem olan beslenmeden 1-1,5 saat sonrasıdır.
Bebek Masajına annenin/babanın hazırlığı:
Elleri yıkamak, ellerin uygun ısıda olmasına, tırnakların kısa olmasına, yüzük, bileklik gibi takıların çıkarılmış olmasına dikkat etmek
Anne ya da baba, bebeğinin karşısına geçmelidir, böylelikle göz temasını sağlar ve masaj süresince devam ettirir.
Bebek Masajı Pozisyonu:
Anne/baba büyük bebeklere beşik pozisyonunda, daha küçük bebeklere dizlerinin üzerinde bebek masajı yapabilir. Beşik pozisyonunda anne/baba yere oturur, sırtını duvara dayar, dizlerini bükerek, ayak tabanlarını birleştirir, dizlerini açarak, beşiğe benzer bir şekil verir ve bebeğini dizlerinin ortasına yerleştirir. Bu pozisyon hem bebeği sıcak tutar, hem de bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.

Bebek Masajı Nasıl Yapılır?
Bebek masajı sırasında bebekle konuşulması, öpülmesi, göz teması, küçük oyunlar her iki taraf için de bebek masajdan alınan keyfi artırır.
Eller hafifçe yağlanır, önce hafif dokunuşlarla başlanır, bebek alıştıkça eller hafifçe bastırılabilir.
Bebek masajının belli bir sırası yoktur, bebeğin isteğine göre özel olmalıdır, anneler zamanla kendi yöntemini geliştirebilir. Aşağıdaki adımlar sadece temel bir rehber niteliğinde hazırlanmıştır. Kolay hatırlanması için manevralara bazı isimler verilmiştir.
Bebek Masajı: Yüz masajı
Her iki elin baş parmağı bebeğin alnına konur, şakaklara doğru hareket ettirilir, aynı manevra kaş hizasında da tekrarlanır.
Burun kökünden yanaklara doğru sıvazlama manevrası yapılır, aynı işlem üst ve alt çeneden şakaklara doğru tekrarlanır.
Gülümseme manevrası; baş parmak alt çeneden şakaklara doğru hareket ettirilerek bebeğe gülümseme ifadesi verilir.
Bebek Masajı: Göğüs masajı
Her iki avuç içi bebeğin göğsüne yerleştirilir. Kitap sayfasını çevirir gibi eller hareket ettirilerek yuvarlak dairesel manevralar yapılır (Kitap sayfasını çevirme manevrası).
Eller göğse konur, her bir el çaprazdaki omuza hareket ettirilir (Çaprazlama manevrası).
Bebek Masajı: Kol masajı
Bebeğin kolu kaldırılarak, koltuk altlarına dairesel hareketler yapılır.
Gövdeden bileklere doğru ovuşturma yapılır, aynı işlem bilekten gövdeye doğru da tekrarlanır.
İki elle bebeğin kolu kaldırılır, bir el içeri, diğer el dışarı olacak şekilde hareket ettirilir (Burma manevrası).
Bebeğin el sırtı, avuç içi ve her bir parmağı minik dairelerle ovuşturulur.
Bebek Masajı: Karın masajı (Kolik masajı)
Karın masajı, barsak hareketlerini hızlandırarak, sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı önler, gaz sancısı azaltır ve bebeğin rahatlamasını sağlar.
Yapılan her manevra barsakların çıkış yönü olan saat yönüne doğru yapılır ve bebeğin karnının sol tarafında ve alt kısmında sonlanır.
Kum çekme manevrası: Eller kubbeleştirilerek, mide üzerine konur ve midedeki gazi barsağa iletmek amacıyla, kubbe şeklindeki eller tıpkı kum çeker gibi aşağı doğru hareket ettirilir. 6 kez tekrarlanır.
Güneş-ay manevrası: Sol el saat 11 hizasına konur ve karın etrafında tam bir yuvarlak çizilir (güneş). Diğer el saat 11’den 5 hizasına kadar yarım bir ay çizer. Bu manevra da 6 kez tekrarlanır.
Bebeğin dizleri kendi gövdesi üzerine bükülerek 10 saniye bekletilir ya da hafif hafif ileri geri hareket ettirilir. Böylelikle anüs açılarak, bebeğin gazının çıkmasına yardımcı olunur.
Yürütme manevrası: Elin 2-3 parmak ucu bebeğin karnının sağ alt tarafına konur. Yukarı, yan ve sağ alt tarafa doğru yürüme hareketi yapılarak, parmağımızın altında gaz olup olmadığı hissedilmeye çalışılır, varsa gaz baloncuğu parmakla yürütülerek barsak dışına doğru yönlendirilir.
I Love You Masajı: İngilizce kelimelerin baş harflerinden esinlenerek, eller karında, önce sol tarafta yukardan aşağı doğru bir “I” harfi çizer. Sonra karnın üst tarafından bebeğin sağ tarafından soluna doğru ters bir “L” harfi çizer. Son olarak da bebeğin karnının sağ alt köşesinden başlanarak, sol alt köşede bitecek şekilde ters bir “U” harfi çizer. Bu manevra yapılırken sevgi dolu bir ses tonuyla bebeğe “Ben Seni Seviyorum” denir.
Bebek Masajı: Bacak masajı
Kol masajında olduğu gibidir.
Topuklara, ayak sırtı ve ayak parmaklarına minik daireler çizmeyi unutmamak gerekir.
Bebek Masajı: Sırt masajı
Bebek yüz üstü battaniye/yastığa yatırılır.
Her iki elin işaret ve orta parmağı, omurganın her iki yanına (üstüne değil) konur, omuzdan kalçaya doğru minik dairesel hareketler yapılır.
Bebek masajını tamamlamak için, sırt boyundan kalçaya doğru hafifçe sıvazlanır (Sıvazlama manevrası). Bebek masajı her gün aynı manevra ile tamamlanır. Böylelikle bebek bir süre sonra bu hareketin bebek masajının sonlandırma hareketi olduğunu kavrayacak ve bebek masajına ilişkin beklentisi de sonlanacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebek Masajı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Güliz ONAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Güliz ONAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güliz ONAT Fotoğraf
Doç.Dr.Güliz ONAT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doğum Ve Kadın Hastalıkları Hemşiresi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Güliz ONAT'ın Yazıları
► Bebek Emzirme Sorunları Doç.Dr.Güliz ONAT
► Gerçekten Bebek Dostu Hastane mi? Doç.Dr.Güliz ONAT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bebek Masajı' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emzirme ve Hormonlar Ocak 2017
► Pilates ve Emzirme Ocak 2017
◊ Hamile Pilatesi Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:35
Top