2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebek Emzirme Sorunları
MAKALE #17885 © Yazan Doç.Dr.Güliz ONAT | Yayın Ocak 2017 | 3,549 Okuyucu
Bebek Emzirme Sorunları
Her anne adayının bir hekimi olduğu gibi, lohusalıkta yaşayabileceği emzirme sorunlarında DOĞRU BİLGİ kaynağı olacak bir emzirme danışmanına ihtiyacı vardır. Elbette emzirme doğal bir süreçtir. Ancak günümüz doğumlarının doğallığından uzaklaşması, emzirme sorunlarını da çoğu zaman beraberinde getirmektedir.
Çoğu anne "emzirmede sorun yaşamam" diye düşünürken, tahmin edilenin aksine lohusalıkta sıklıkla sorun yaşanılan durum olmakta, çoğu zaman doktordan/hemşire/ebeden yardım beklenmektedir. Temel düzeyde elbette pek çok emzirme sorununu, onlarla aşabilirsiniz. Ancak emzirme sorunu ileri düzeyde bir problem ise; bazen bu konuda uzmanlaşmış kişilerden yardım almanızda fayda var. Kendimin de ebelik eğitiminde yer alan bir akademisyen olmasından biliyorum ki; tıp eğitiminde emzirme konusuna neredeyse hiç/çok az saatlerde değinilmekte, bu daha çok, mezuniyet sonrası uzmanlaşılan bir alan olarak kabul edilmektedir.
Emzirme danışmanlığı; özel eğitim gerektiren özel bir uzmanlık alanıdır. Dolayısıyla bir emzirme danışmanı ile çalışırken, mezuniyet sonrası emzirme ile ilgili hangi eğitimleri aldığı (ya da alıp almadığı) aileler tarafından iyice değerlendirilmelidir.
Ülkemiz için yeni bir kavram olan emzirme danışmanlığı, yurt dışında gelişmiş ülkelerde oldukça yaygındır ve faydalıdır. Neredeyse her çocuk hekiminin birlikte çalıştığı bir emzirme danışmanı vardır. Çocuk hekimi; kilo almayan, emmeyen, gelişme geriliği olan bebekler için mama reçete etmeden önce, bir emzirme danışmanına yönlendirir. Çünkü pek çok sorun, uygun bir danışmanlık seansı ile çözülür ve mamaya gerek kalmaz. Emzirme danışmanına yönlendirmeden mama başlayan çocuk hekimleri aileler tarafından pek kabul görmez. Ülkemizde ise bu çalışma şeklini benimsemiş hekim sayısı oldukça az. Sadece anne sütünü destekleyen, “korumacı yaklaşım”ı benimseyen bir kaç hekim emzirme danışmanı ile çalışmayı seçiyor. Ve bence tam da bu yüzden çok değerli hekimler !

Bir emzirme danışmanıyla çalışmak neden gerekli?
1- Bebeğiniz hastanede sarılık olursa ya da kan şekeri düşerse çoğunlukla mama verilir, mama biberonla verilebilir ve bebek daha ilk dakikadan kolaya alıştığından memeden almayabilir. Bebek hayatına 1-0 yenik başlayabilir. Oysaki mamadan önce yapılabilecek pek çok şey vardır. Özellikle hamilelik döneminde bir emzirme danışmanlığı seansı alırsanız, pek çok olumsuz durumdan bebeğinizi koruyabilirsiniz.
2- Bebeğinizin çoğu zaman emdiğini zannederseniz, oysaki bebeğiniz sadece “emer gibi” yapar, bunu ayırt edemeyebilirsiniz. Doktor kontrolünde kilo kaybı yaşandığında geç kalınmış olur, doktorumuz mama başlamak isteyebilir. Halbuki emzirme danışmanı ile çalıştığınızda “etkin” emip emmediğini ayırt edebilir hale gelirsiniz.
3- Etraftan sürekli “sütün yetmiyor” baskısı gördüğünüzde buna kendinizde inanıp, emzirmeyi bırakabilirsiniz. En çok görülen memeden kesme bu yüzdendir. Halbuki pek çok annenin sütü yeterlidir, emin olmak için bir emzirme uzmanının onayını almak sizi rahatlatacak ve etraftaki ağızları susturacaktır.
4- Bebeklerin en sık ağlama nedeni gaz ve açlıktır. Emzirme becerilerinizi emzirme danışmanıyla çalıştığınızda, açlık olmayacak ve bebeğiniz beslenirken hava yutmayacağı için gazı olmayacaktır. Böylelikle ağlamaları azalacaktır.
5- Emzirme sürecinizde her döneme özgü farklı sorunlar yaşayabilirsiniz. İlk günler sütünüz gelmeyebilir, eve çıktığınızda memeleriniz birden şişip sizde ateş yapıp, süt kanallarınızı tıkayabilir, yanlış emzirmeye bağlı meme uçlarınız kanayabilir, beslenmenizdeki bazı besinler gaz yapabilir, aşırı süt üretimi aşırı uyarılmaya bağlı bebeğinizde sorunlar yaratabilir. Tüm bu durumlar için en güvenilir bilgi kaynağı emzirme danışmanıdır.
6- Bebeğinize biberon verilmişse, memenizi tekrar almakta zorlanabilir. Emzirme danışmanından yardım almak konusunda erken davranmak önemlidir. Bu konuda ne kadar geç kalınırsa, bebeği memeye geri döndürmek o kadar zaman alır.
"Bu güzel günler geri gelmeyecek. Bebeğinizle emzirme aşkınız hiç bitmesin"
Aşkla besle,
Güliz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebek Emzirme Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Güliz ONAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Güliz ONAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güliz ONAT Fotoğraf
Doç.Dr.Güliz ONAT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doğum Ve Kadın Hastalıkları Hemşiresi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Güliz ONAT'ın Yazıları
► Emzirme ve Hormonlar Doç.Dr.Güliz ONAT
► Pilates ve Emzirme Doç.Dr.Güliz ONAT
► Emzirme Danışmanının Önemi Doç.Dr.Güliz ONAT
► Doğal Emzirme Nasıl Olur? Doç.Dr.Güliz ONAT
► Bebek Masajı Doç.Dr.Güliz ONAT
► Gerçekten Bebek Dostu Hastane mi? Doç.Dr.Güliz ONAT
► Ergenlik Sorunları Murat GENÇOĞULLARI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bebek Emzirme Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emzirme ve Hormonlar Ocak 2017
► Bebek Masajı Ocak 2017
► Pilates ve Emzirme Ocak 2017
◊ Hamile Pilatesi Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:13
Top