2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmaj Koçluğu (İçindeki Devi Yarat)
MAKALE #1790 © Yazan Uzm.Psk.Füsun BUDAK | Yayın Kasım 2008 | 13,551 Okuyucu

Kendinizden memnun değil misiniz? İnsanları nasıl etkileyeceğinizi bilemiyor musunuz? Giydiklerinizi kendinize yakıştırmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Eşiniz sizi beğenmiyor mu?...

Günümüzde sık olarak kullanılan imaj nedir? Önce bunu tanımlayarak başlayalım… İmaj insanın hayata bakış açısı, beklentileri, eğitimi, çalıştığı iş alanı, alışkanlıklarını da içine alan bir kavram. Doğumdan başlayan, annemizin ya da bakıcımızın bize kazandırdıkları ve giydirdikleri ile oluşan, okul ve arkadaş çevresi ile gelişen ve değişime uğrayan, hatta iş yaşamı ile de biçimlenen yeme, giyinme, entelektüel görüş ve yaşam stili insanın kişiliğinde oldukça etkili olan faktörlerdir.

Koçluk konusuna gelince insanın performansını ve yeteneklerini belirleyip, bunu kullanabilmesine rehberlik yapmaktır. Günümüzde koçluk pek çok alanda kullanılmaktadır. Bireysel ve kurumsal koçluklar gibi… İnsanın ya da kurumun içindeki cevheri bulup, yeniden var etmek desek pek de yanlış olmaz sanırım.

İmaj Koçluğu, kendinden memnun olmayan, performansını ve yeteneklerini kullanamayan ya da nasıl kullanacağını bilemeyen bir insana bunu nasıl yapabileceğinin gösterilmesi ve deneyimli uzman bir kişi gözetiminde hayata geçirilmesidir. İmaj Koçluğu deyince aklınıza sadece giyim tarzınız gelmesin. İmaj Koçluğu giyimin yanı sıra yeme alışkanlıklarınız, hobileriniz, insanlarla olan ilişkileriniz, hayat görüşünüz, iş seçiminiz ve iş yaşamındaki ilişkileriniz, beklentileriniz ve alışkanlıklarınızla ilgili konuları da kapsayan çok geniş spektrumlu bir hizmettir.

İmaj Koçluğu’nda ele alınan bu konular bireyin özellikleri ile birleştirilir. Bireyin özellikleri derken nedir bu özellikler? Bireyin her şeyden önemli cinsiyeti ve yaşına dikkat etmek gerekiyor. Tüm cinslere ve yaşlara aynı şeyleri öneremeyiz. Bundan sonra da yaşadığı ortam, beden yapısı ve kişilik özelliklerini kısacası psikososyal yapısını da göz ardı etmemek gerekiyor.

Tüm duyu organlarına hitap edecek şekilde bir değişim amaçlanır. İlk katıldığımız toplantılarda göze çarpan şey fiziksel görünümdür. Görselliğin önemi yadsınamaz. İçeri adımınızı attığınız anda ilgi çektiğinizi fark etmek sizi mutlu etmez mi?

Özellikle de görsellik bu konuda ilk sırayı almaktadır. Çünkü gidilen bir yerde ya da ortamda önce kişinin dış görünüşüne bakılır. Saç, kıyafet, temizlik dikkati çeker. Giyilen kıyafeti tamamlayan aksesuarları da unutmamak gerekiyor. Saçından ayağına görselliği ilk sıraya almak önemlidir diye düşünüyorum. Bunları yaparken de kişinin vücut yapısını da dikkate almalıyız.

Her ortamda aynı tarzda giyinmek tabii ki uygun olmayacaktır. İş yaşamınızda giydiğiniz kıyafetle, spora ya da eğlence ortamına giderken giyeceğiniz kıyafet farklı olacaktır.
Görselliği yine ilgilendiren bir diğer konu sözsüz anlatım yani beden dilidir. Bedenin kullanılışı kişinin kendini nasıl gördüğü ile ilgili bir olaydır. Kişinin sınırları, iletişim şekli ve kişilik özellikleri ile ilgili ipuçları verir.

Görselliği tamamladıktan sonra diğer bir duyu organından yararlanmak doğru olacaktır. İnsanları kalabalık ortamlarda ya da ilişkilerde etkileyen bir konuda kullandığımız kokudur. Kullanılan koku ya da ter kokusu karşı tarafı olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Vücut temizliği giyilen kıyafetin etkisini artıran bir faktördür. El, ayak ve ağız bakımına özen gösterilmesi gerekir. Bu bana üniversite yıllarımı hatırlattı. Arkadaşlarımız arasında ilk defa karşılaştığımız bir kişide neye dikkat ettiğimizle ile ilgili bir sohbetti. Tabii bu arada kadının veya erkeğin önem verdiği şeylerde de farklılıklar saptamıştık.

İlk karşılaşılan kişi ile yapılan tokalaşmanın önemi de yadsınamaz. Tokalaşan kişinin kendine güvenip güvenmediğini bize gösteren bir davranıştır. Dokunuşa da bir miktar burada değinmekte fayda var diye düşünüyorum. Karşı tarafı rahatsız edici dokunuşlardan da kaçınmak gerekiyor.

İşitme organının da rolünü unutmamak gerekiyor. Karşı tarafla yapılan sözlü iletişim karşı taraf üzerinde etkimizi artırmaktadır. Konuşma şeklimiz, bilgimizi aktarabilmemiz, anlatırken kullandığımız diğer organlar ve kullandığımız kelimeler çok önemlidir.
Karşı tarafla konuşma sırasında göz teması kurulması ancak bunun karşı tarafı rahatsız edecek şekilde abartılı olarak yapılmaması ilişkinin olumlu bir şekilde devamını sağlar.
Bir toplantıya veya yeni katılımın olduğu bir yerde bazı insanlar daha fazla ilgi çeker. Söylediği her şeyi dinletir. O kişinin oradaki statüsü kadar anlattıkları daha da önemlisi aktarımı çok önemlidir.

Danışmaya gelen bazı kişiler yeni katılacağı bir yerde ne konuşacağını bilemediğini bu nedenle sıkıntı çektiğini ifade etmektedir. Kişinin kendini geliştirmesi ve gelişimine katkıda bulunacak faaliyetleri gözden geçirmesi gerekir. Sinema, tiyatro, seminer, spor, sanatsal becerileri bu faaliyetler içinde göstermek çok da yanlış olmayacaktır. Grup içi faaliyetler olabildiği gibi kişinin tek başına yapabileceği ve her zaman insanın dostu olan kitapları da unutmamak gerekiyor.

İnsan yeni bir şeyler öğrendikçe ve bunları uyguladıkça deneyim ve özgüven kazanır. Kazanılan bu deneyim ve özgüven ilerde öğrendiklerimizi uygulamamızda bize katkıda bulunacaktır.

Her insanın öğrenme ve uygulama kapasitesi farklıdır. Bu sebeple kapasitesinin üstünde bazı şeylere zorlamak da kişinin kendini güvensiz hissetmesine yol açar. Bu durum yapılacak değişimleri de olumsuz etkiler.

Kişilik özelliklerini belirlemek ve ona uygun stili yaratmak gerekir. İnsanın kişilik özelliklerini değiştirmek zordur. Ayrıca her insan yapılacak değişim sonucunda mutlu da olmayabilir. Bundan dolayı kişinin ruhsal yapını çok iyi incelemek gerekecektir. İnsanı tanımayan ve ne tür bir etki bırakabileceği konusunda deneyimi olmayan bir kişinin bu işi yapması sorunlar çıkmasına da sebep olabilir.

Değişimler sırasında zaman içinde dirençlerle karşılaşılabilir. Önemli olan bu durum karşısında sabırlı olmak ve birlikte çalışılan uzmana güven duymaktır. Tüm bunları yaparken güven konusu üzerinde ısrarla durmak istiyorum. Kişiler arası ilişkilerde güven çok önemlidir. Sağlıklı bir iletişim ortamı ancak güvenin olduğu yerde vardır.
İnsanın kendini rahat hissedebileceği ve mutlu olabileceği bir yaşam stili yaratmak amaç olmalıdır. Bu amacımızı yaratırken buna kendimizi severek ve önemseyerek başlayabiliriz. Kendimizi algılamamız ve olumlu görmemiz kadar çevrenin bizi nasıl gördüğü de küçümsenmemelidir.

İnsanlarla ilişkilerinizde etkili ve aktif olmayı ister misiniz?

Amacımız sadece giyiminizi ve gardrobunuzu yenilemek değil, size yeni bir yaşam stili belirlemek. Sabah kalktığınız andan itibaren yapacaklarınızı programlamak, iletişimlerinizi güçlendirmek ve diğer insanlar karşısında sözünüzü dinletir bir hale gelebilmenizi sağlamaktır.

İş aramaya, önemli bir toplantıya giderken ya da arkadaş toplantılarında diğer insanlar üzerinde ne tür bir etki bıraktığınızı merak ediyor ve onları nasıl olumlu bir şekilde etkileyebileceğinizi bilemiyor musunuz? O zaman kendinize bir imaj koçu edinin. Bunu topluluk önünde çok sık konuşmalar yapan politikacılar yapıyor. Unutmayın… İçinizdeki cevhere sahip olan sizsiniz. Ancak nasıl çıkarılacağını bilemiyorsanız destek alın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmaj Koçluğu (İçindeki Devi Yarat)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Füsun BUDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Füsun BUDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Füsun BUDAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Füsun BUDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Füsun BUDAK'ın Yazıları
► Kişisel İmaj, Gerçek ve Samimi Olma Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► İçindeki Kadını Hapisten Çıkar Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Öğrenci Koçluğu Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
► Yaşam Koçluğu Psk.Dnş.Ercan TEKİN
► Sınav Eğitimi ve Koçluğu Psk.Umut ÇİÇEK
► Başarı İçin Öğrenci Koçluğu ÇOK OKUNUYOR Zekeriya GUTER
► Yaşam Koçluğu, Kişisel Gelişim Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İmaj Koçluğu (İçindeki Devi Yarat)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk ve Şiddet Eylül 2011
► İlk Çocukluk Aşkları Ağustos 2011
► İç Motivasyon Ağustos 2011
► Panik Atak mıyım?... Kasım 2008
◊ Gelinime Mektup... Kasım 2008
◊ Ben Çocuğum! Kasım 2008
◊ Kayınvalideme Mektup... Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:49
Top