2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sigara ve Estetik Cerrahi : Estetik Operasyon Önesi Sigarayı Bırakmak
MAKALE #1791 © Yazan Prof.Op.Dr. Ata UYSAL | Yayın Kasım 2008 | 11,967 Okuyucu
Sigara içmek, bir çok insan için bir türlü vazgeçilemeyen bir karasevda öyküsü gibidir. Ama bu tür kara sevda, sonunda sevdalılarını sıklıkla ölüme kadar götürebiliyor. Çünkü sigara dumanında 3000 den fazla kanser yapıcı madde olduğu bilinmekte.
Modern Tıp Bilimi artık, sigaranın sağlık için en yaygın ve sinsi risklerin başında geldiğini kabul etmektedir. Çünkü sigaranın, esas olarak damarlara zarar verdiği ispatlanmıştır. Her insanın damar sağlığı, beden sağlığının temelidir. Damarlar, sadece kan taşıyan bir borular sistemi olmanın ötesinde işlevlere sahiptir. Bütün bu nedenlerle ameliyat olacak kişilerde sigara içmek, en büyük risk faktörlerinden belki de başlıcası olarak öne çıkmaktadır. Her ameliyat sonrasında normal yara iyileşmesi, ameliyatın iyi sonuç vermesi için gereklidir. Yara iyileşmesi esas olarak damar sisteminin yeterliliğine bağlıdır. Sonuçta sigara içmek ,ameliyat sonrası en gerekli biyolojik süreç olan yara iyileşmesini doğrudan bozmaktadır. Bu durum, ameliyat öncesinde başka bir fiziksel sağlık sorunu olmayan normal kişilerin geçirecekleri Estetik ameliyatlar için çok önemlidir. Çünkü sağlam bir kişinin geçireceği Estetik ameliyat sonrasında, kişi sigara içiyorsa hastalık ortaya çıkması olasılığı çok artar. Bu nedenlerle, Estetik Cerrahi ve sigara biribirleriyle geçimsizdir.
Sigarayı bırakmak konusunda en büyük sorun, yeniden sigaraya başlamak isteğidir. Bunun başlıca nedeni, sigaradaki nikotindir. Sigara içmek insan vücudunda nikotin bağımlılığı oluşturmaktadır çünkü fiziksel birer yapı olan nikotin reseptörleri (algılayıcıları)beyinde ortaya çıkmaktadır . Böylece insan vücudundaki nikotin ihtiyacının ortadan kaldırılması, sigarayı bıraktırma yöntemlerinin temelini oluşturmaktadır.

Bunlara ek olarak alternatif yöntemler de vardır.

Nikotin Replasman ( ikame – yerdeğiştirme) yöntemleri :

Nikotin Burun Damlası : Buruna damlatılarak uygulanmaktadır. Diğer nikotin replasman yöntemlerinden daha hızlı etki etmektedir ama burunda yan etkiler oluşturabilmektedir. Reçeteli satılmaktadır ve doktor kontrolunda kullanılmalıdır.

Nikotin Spreyi : Nikotin içeren kartuşlar ağıza püskürtülerek kullanılmaktadır. Kartuşların dozları ve kullanım sıklığına dikkat etmek gereklidir. Boğaz ve ağızda tahrişe neden olabilmektedir. Bu nedenle reçeteli olarak satılmaktadır ve doktor kontrolunda kullanılmalıdır.

Elektronik Sigara : Sigara ağızlığı şeklindeki alete nikotinli su içeren kartuşlar takılmaktadır. Alet aracılığıyla her nefes çekişte kartuştan çıkan nikotin buharı ve su buharı solunarak vücuda alınmaktadır. Giderek azalan miktarda nikotin içeren kartuşlar kutuda bulunmaktadır. Elektronik sigarayı kullanarak hem el ve ağız alışkanlığı birden ortadan kaldırılmamakta hem de vücuda alınan nikotin miktarı giderek azaltılabilmektedir. Sonuçta gerçek sigara içme isteği tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.

Nikotin İçermeyen İlaçlar :

Zyban ( Bupropion ) : Beyine etki ederek sigara içmekten tiksinmeyi sağlayabilmektedir. Fakat dozuna göre kullanılması gerekmektedir , yan etkileri de ortaya çıkabilmektedir. En fazla 7 hafta boyunca kullanılması gerekmektedir.

Chantix ( Varenicline ) : Beyindeki nikotin reseptörlerini bağlayarak nikotin ihtiyacını azalttığı kabul edilmektedir. 12 hafta boyunca dozuna göre alınabilir. Yan etkileri olabilmektedir.

Sigarayı bırakmak için Elektronik Destek Yöntemleri :

Cigarette Counter : Bu alet içilen sigaraların sayısını kaydediyor. İçilmek istenen sigara sayısı günlük olarak belirlenebiliyor ve bu sayı dolunca alet uyarı verebiliyor. Böylece içilen günlük sigara sayısı azaltılabiliyor.

Stop Smoking in 7 Days ( CD Seti ) : Her gün izlenecek değişik sesli ve görüntülü sunumlar sayesinde sigaranın zararları hatırlatılıyor. Böylece sigaranın bırakılmasına yardımcı olunmaya çalışılıyor.

QT-watch : Bileğe takılan ve saat görünümünde küçük bir bilgisayar olan bu cihaz içilen sigara sayısını kaydediyor.

Sigarayı Bırakmak İçin Alternatif Yöntemler :

Akupunktur : Genellikle kulağa uygulanan özel iğneler , beyinde endorfin hormonu salınımını arttırarak sigaranın verdiği hazzın aynısını sağlıyor ve böylece onun yerine geçmesi amaçlanıyor.Bu uygulamaya başlamadan once mutlaka sigara içmeye ara vermek şart. Ayrıca nikotin içeren diğer yöntemlerin de kullanılmaması gerekiyor. Sıklıkla diğer destek yöntemeleri ile beraberce kullanılıyor.

Hipnoz : Bilinçaltı , sigara içenlerde sigarayı keyif verici ve sosyalleştirici bir madde olarak kabul ettiğinden öncelikle bilinçaltını etkilemek gereklidir. Bunu en etkili sağlayabilen yöntem Hipnoz ( bilinçli telkin ) dur. Böylece sigara içmeyi bırakmayı engelleyen etkenler de saptanıp ortadan kaldırılabilmektedir.

Psikolojik Destek Uygulamaları :

Sigarayı Bırakma Sendromu olarak isimlendirilen bir psikiyatrik rahatsızlık yoğun depresyon, mutsuzluk, unutkanlık, iştah sorunu, keyif alamama ve sinirlilik şeklinde ortaya çıkmaktadır. Nikotin reseptörlerinin sebep olduğu nikotin yoksunluğu bu değişikliklerin başlıca sebebidir. Nikotin Replasman Tedavisi yanında psikolojik destek ve rehabilitasyon uygulamaları genellikle gerekmektedir. Böylece davranışsal ve bilişsel terapilerle sigarayı bırakma motivasyonu geliştirilmektedir.

Sigarayı bırakmayı deneyip tekrar başlayanların sayısı çoktur. Ama bunlar için de uygulanabilecek protokollar vardır. ABD Sağlık Bakanlığı’nın de desteklediği bu protokole göre :
a-Hastanın sigarayı bırakması için Danışmanlık
b-İlaç tedavisi veya Nikotin replasman tedavisi
c-Davranış terapileri, psikolojik destek terapileri ve ilaç veya replasman tedavisi ile Kombine Terapi
Danışmanlık, sigarayı bırakmak isteyen herkese uygulanabilen bilgilendirmedir.
Kısa süre veya az sigara içen kişilerde ilaç tedavisi veya Nikotin replasman tedavisi uygulanabilmektedir.
Uzun yıllardır sigara içen veya çok sigara içen ya da sigarayı bırakıp tekrar başlayan kişilerde Kombine Tedavi Protokolu uygun olmaktadır.
Hangi tedavi protokolunun uygulanacağına kişi ile birlikte karar vermek gereklidir.
Kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlarda başarı oranı yaklaşık %10 olarak saptanmıştır.Nikotin replasman yöntemleri ile başarı oranı %15-20 ye yükselmektedir. İlaç tedavisi bu oranı %20 nin üstüne taşıyabilmektedir. Davranış terapilerinin sigarayı bıraktırma başarısı %30 lardadır. Kombine terapilerle sigara içmeyi bıraktırma oranı %70 - % 95 lere ulaşabilmektedir.
Son analizde sigara içen kişi, ancak kendi iradesi ile sigara içmeyi bırakabilmektedir.

Bantlar , haplar, tabletler, elektronik aletler , doktorlar , psikologlar sadece kişinin kararının ve motivasyonunun yardımcısı ve destekçisi olabilmektedir.


Sıklıkla sorulan sorular ve cecaplar :

1- Sigara içen bir kişi estetik cerrahi ameliyatından ne kadsar önce sigarayı bırakmalıdır ?
Cevap : Estetik Cerrahi ameliyatından en az 15 gün önce sigarayı bırakmayı öneriyorum. Bu süre; akciğerlerin , damarların ve dokuların sigaranın zararlı etkilerinden kurtulması için gereken minimal süredir.
Soru 2 : Sigara içen bir kişi, estetik cerrahi ameliyatından öncesine kadar sigara içmeyi bırakmazsa ne gibi sorunlar çıkabilir ?
Cevap : Estetik Cerrahi ameliyatından önceki güne kadar sigara içen kişi , ameliyat sonrasında oluşabilecek ve yaşamın sonlanmasına kadar varabilecek her türlü sorunu ( komplikasyonu) davet etmiş olur. Bu sorunlardan hangisinin ne zaman ve kimde ortaya çıkacağını bilmek mümkün değildir.

PROF DR ATA UYSAL
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Estetik, Sanat ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Esra ÇELİK
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Zayıflama ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Estetik Cerrahi Üzerine Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Estetik Cerrahi Ameliyat Fiyatları Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Estetik Genital Cerrahi (Vajina Estetiği) Op.Dr.Burcu SAYGAN KARAMÜRSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sigara ve Estetik Cerrahi : Estetik Operasyon Önesi Sigarayı Bırakmak' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:15
Top