2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Tutulması ve Bel Ağrılarında Fizik Tedavi
MAKALE #17917 © Yazan Fzt.Umut PAKSOY | Yayın Şubat 2017 | 5,572 Okuyucu
Halk dilinde Bel Tutulması olarak adlandırılan durum aslında çoğumuzun hayatında en az bir defa yaşadığı bir sağlık problemidir. Aslında bel tutulmalarında bel bölgesinde bulunan kaslarımız bir takım nedenlerle incinir ve kendini korumaya alarak ağrı oluşturur. Bu ağrılar aslında bize hareket etme, iyileşmeye ihtiyacım var mesajını vermektedir.

Bel tutulmaları genellikle uzun süre sabit kalınan bir pozisyondan ani bir kalkış hareketiyle, bel bölgesinin soğuğa veya rüzgara maruz kalması gibi nedenlerle ortaya çıkmakla birlikte bazen çok basit işlevleri yerine getirirken bile tutulabilir. Örneğin çorap giyerken ve bir nesneye uzanırken veya öksürme, hapşırma gibi durumlardan sonra belimiz tutulabilir. Bu tutulma meydana geldiği zaman, hastalar keskin bir ağrı tarif eder ve en ufak bir hareketinde bile şiddetli bir ağrı hisseder. Hasta yatağından hareket edemez konuma gelir ve bütün bu belirtiler bel tutulmasının neden olabileceği belirtilerdir.

Bel tutulmasını anatomik olarak ele alacak olursak, tutulmalar aslında bel bölgesinde derin veya yüzeyel kasların spazma girerek, kramp oluşturması ve sertleşmesinden kaynaklanır.

Bel Tutulması Fizik Tedavisinde Neler Yapılır?


İlaç tedavileri ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların yanı sıra fizik tedavi ile bel tutulmalarından hızlı bir şekilde sonuç alınabilir. Genellikle akut bel tutulması yaşayan hastalar yataktan hareket edemediği için evde fizik tedavi görmek durumunda kalabilmektedirler. Bu durumda fizyoterapist ağrıyı azaltmak ve kasları gevşetmek adına bir takım manuel terapi uygulamaları yapar. Ayrıca kas spazmlarının bir diğer etkili tedavi yöntemi de kuru iğnelemedir. Sıcak uygulamalar, TENS elektrik akımları, hastanın uyuma ve yatış pozisyonlarının bilgilendirilmesi de fizik tedavinin başarılı olmasına yardımcı olmaktadır.

Yapılan fizik tedavi yöntemleri ile hastalar genellikle kısa sürede ayağa kalkar ve eski aktif yaşantısına bir an önce geri döner. Fakat burada önemli olan nokta bel tutulmalarının tekrar yaşanmaması adına fizyoterapistinizin vereceği bel egzersizlerini düzenli olarak yapmak ve postür ve yatma pozisyonu hakkında bilgilendirmelerini uygulamak önemlidir.

Bel Ağrılarında Fizik Tedavi

Bel ağrısı erişkinlerin %80'inde hayatlarında en az bir defa karşılaştığı büyük bir iş gücü kaybına neden olan sağlık sorunlarından birisidir. Çalışan nüfusun en az % 25'i her yıl bel ağrısı şikayetlerinde bulunmaktadır. Bel ağrıları bir hastalık değil, belirtidir ve oluşmasının çok çeşitli nedenleri vardır.

Bel Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

En sık neden olarak omurganın yanlış kullanımı ve postür bozukluğu olan bel ağrılarının asıl kaynağını bulmak için iyi bir fizik muayene gereklidir. Disklerdeki problemler, bağ ve kas dokularındaki zorlanmalar, faset eklem, kıkırdak ve kemik problemleri, bel kaymaları, omurilik problemleri, travmalar, enfeksiyon ve tümörler bel ağrılarının kaynağını oluşturabilecek nedenlerdendir. Fakat bel ağrılarının en büyük nedeni olarak karşımıza disk kaynaklı bel fıtıkları çıkar.

Bel Ağrısı Kimlerde Daha Sık Görülebilir?

Vücut ağırlığı fazla olan kişilerde, uzun boya sahip kişilerde, sigara kullananlarda, hamilelerde, ağır işlerde çalışan kişilerde, sürekli masa başında hareketsiz çalışan kişilerde, aşırı bel rotasyonu yapmak durumunda kalan sporcularda, uzun süre ayakta sabit duran kişilerde bel ağrılarının görülme sıklığı artar.

Bel Ağrısının Tedavisi Nasıl Olur?

Yapılan fizik muayene sonrası bel ağrılarının nedeni belirlendikten sonra fizyoterapistler ergonomik duruş, postür eğitimi, günlük yaşamda belini nasıl kullanacağını, çalışma pozisyonu hakkında hastaları bilgilendirir. Bel ağrılarının tedavisinda ilac tedavilerinin yanında fizik tedavi ve istirahat önerilmelidir. Fizik tedavi uygulamalarına göz atacak olursak elektroterapide yer alan TENS, ultrason, lazer ve sıcak uygulamalar ağrıyı gidermede önemlidir. Bunların yanı sıra manuel terapi, osteopati, kuru iğneleme ve bel bölgesinin esnekliğini artıran ve güçlenmesini sağlayan egzersizler oldukça faydalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bel Tutulması ve Bel Ağrılarında Fizik Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Umut PAKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Umut PAKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Umut PAKSOY Fotoğraf
Fzt.Umut PAKSOY
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Umut PAKSOY'un Makaleleri
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Kamil YILMAZ
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Umut PAKSOY
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Bazı Fizik Tedavi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Yeni Trend Evde Fizik Tedavi Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bel Tutulması ve Bel Ağrılarında Fizik Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evde Fizik Tedavi Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:50
Top