2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişim Becerilerini Geliştirmek İçin Yapılan Çalışmalar
MAKALE #17922 © Yazan Psk.Günay BAYDAROĞULLARI | Yayın Şubat 2017 | 4,595 Okuyucu
1. Konusma Öncesi Kazanilacak Beceriler
a.Göz Kontagi
Göz kontagini uzun süre canli tutmak ,çocugun mimikler ve yüz ifadeleri sayesinde konusmaya konsantre olabilmesini ve konusmanin gelismesini kolaylastirir.Çocugun dikkatini belirli bir konuya çekmek için,önce çocugun faaliyetine katilip onunla bir süre beraber oynadiktan sonra onu kendi istedigimiz konuya yönlendirebiliriz.Göz kontagini gelistirmek için sevdigi bir nesneyi göz hizamizda tutup önce o nesneye sonra asamali olarak gözlerimize bakmasini saglayabiliriz.Çalisma sirasinda bu nesneyi ödül olarak kullanabiliriz.Bu çalismayi oyun sirasinda dogal olarak gerçeklestirebiliriz.Bizden bir sey istediginde görmezden geldigimizde çocuk kontak kurmak için önce bizimle göz temasi kuracaktir.Daha sonrada istedigi seyi isaretle yada daha degisik sekillerle belirtecektir.Böylelikle iletisim kurmus olacaktir.Kucakta hoplatma oyunu hem göz temasini baslatacaktir,hem de hoplamayi bir anahtar sesle baslatip,zamanla bu sesi onun çikarmasi beklendiginde, oyunu bize bakip çikardigi ses ile baslatarak iletisim kuracaktir.
Ce-e oyunu ile ilgisini çekmek ve göz temasi kurmak mümkündür.Köpüklü balonlarla önce ilgisini çekip,sonra balonlari takip etmesi,patlatmasi ,balon hizinin çocugun performansina göre ayarlanmasiyla da göz takibi ve dikkat süresi gelistirilebilir.
Makyaj yapilmasindan hoslanan bir çocuga ruj sürmek,aynaya baktirmak,kendimize yapiyormus gibi yapmak,bu sirada da “bak dudak, dudaklarima ruj sürüyorum,” ” sende bana dudaklarini göster” gibi çalismalar çesitlenebilir.
b.Dikkat
Çocugun,konusulanlari anlayabilmesi için dikkatini toplayabilmesi gerekmektedir.Konusma ancak çocugun anlama kapasitesi çok arttiktan sonra baslayacaktir.Ilgisini çekecek kisa süreli çalismalarla,göz kontagi kurularak,asamali olarak dikkat süresi uzatilabilir.Dikkat süresini uzatma çalismalari,çocugun ilgi ve yetenekleri dogrultusunda belirlenen konularda,süresi giderek arttirilacak her alanda yapilabilir.Bu çalismalar yapilirken çocugun adi söylenir. “Egehan bak balon” gibi basit ve kisa,somut cümleler kullanilarak,çocugun alici dilinin gelismesine yardimci olunur .
c.Obje Sürekliligi
Dikkatini yönelttigi nesneyle kisa süreli saklanma –bulma oyunu oynanir.Çocuk o nesnenin,sürekli varoldugu fikrini benimsemeye baslayacaktir.Bu çocugun dil gelisimi açisindan önemlidir.Çünkü çocuk kelime ve sembollerin,objeler için kullanildigini anlamadan önce kafasinda o objenin sürekli var oldugu ve degismedigi fikrine sahip olmalidir.Masanin altina düsen topu takip etmek,bulabilecegi nitelikte saklamak,ce-e oyunlari,kapinin arkasina saklanmak ve bulmasini istemek gibi oyunlarla çalisilabilir.
d.Nefes Kontrolü Ve Agiz Hareketleri
Balon üfleme,kagida dökülen pudrayi üfleme,rüzgar gülünü üfleme,elde tutulan kagit mendile üfleme,mum söndürme,agiz kenarindaki bali yalama,mimikleri taklit etme,sakiz çigneme,dondurma yalama,çiçek,kolonya koklama,pipetle içecek içme gibi örnekler çogaltilarak çalisila bilinir.
e.Taklit Etme
Iletisim için gerekli katilimi ve ikili iliskiyi kapsadigi için taklit etme ögrenilmesi gerekli bir beceridir.Taklit etmeyi ögretmek için,önce çocugu biz taklit etmeliyiz.Bunu da yaparken eglenceli hale getirmeliyiz.Beden hareketleri,jest ve mimikler,hayvan sesleri çikarma,ritim ve hareket içeren taklitler,ayna karsisinda ses taklitleri,kukla oyunlari,telefonla konusma çalismalari yapilabilir.
f. Sira Alma
Sirali oyun oynama çalismasi yaparken,sira degisimi için tamam,sonra gibi sürekli ayni kelimeleri kullanirsak çocugun anlamasina yardimci oluruz.
Beklemeyi gerektiren durumlarda biz de sürekli ayni sözcüleri seçiyoruz.Havuza gitmek
Isteyen bir ögrencinin beklemesi gerektiginde “Bekle,önce yemek yiyeceksin.Sinifa gelecegiz.Mayonu giyeceksin,sonra havuza gidecegiz.”açiklamasini yapiyoruz.Burada önemli olan anlam karmasasi ve güvensizlik yaratmamak için söylenilene uymak,uygun açiklamayi yapmak ve bekleme zamanini çocugun performansina uygun olarak ayarlamaktir.Sirali oyun oynarken ise bire bir olmak baslangiç için oldukça önemli.
Önce yapilacak isi göstermeli ,gösterirken basit cümlelerle anlatmali ve sonra çocuktan istemeliyiz.Zamani çocugun sabirsizligina göre uygun araliklarla ayarlayabiliriz.Ama çalismayi reddediyorsa bu durumda sira beklemedigi zaman bir süre çalisilan oyuncaktan mahrum kalmali ve uygun uyariyi sakin bir dille sunmaliyiz.Daha sonra sakin bir anda ayni oyun yeniden teklif edilebilir.Bu çalismada basit düzeydeki al.....ver....vb. komutlara uygun zemin hazirlanir.
g.Dinleme Egzersizleri
Çocuk dinlemeyi ögrenmeden konusmaya geçmez.Isitsel deneyimi arttikça seslere karsi alici dili de o ölçüde gelisir.Ses çikaran nesneler,canlilar,müzik dinlemeye odaklanmasini gelistirici materyallerdir.Sesi soylar ,ritim ve hareketlerle karisik çalismasi sadece dinlemeyi degil komutlara uyma ,bekleme,motor becerilerini gelistirmeye de yarali olacaktir.
h.Anlama Becerileri
Anlama yetenegini etkileyen faktörler;çocugun zihinsel kapasitesi,dikkat düzeyi, algisal gelisimi,maruz kaldigi dil uyaranlari,duyusal bozukluklari,fiziksel problemler,motivasyon olarak siralanabilir.
Çocugun anlamasini gelistirmek için, bildigi hosuna giden ,sürekli çevresinde olan nesnelerle çalismaya baslanmalidir.Yapilan çalisma çocugun hosuna gidecek sekilde sonlanirsa,motivasyonu artacaktir.

1. Konusma Ön Becerileri
Dili kavrama yetenegi olan ve birkaç dogal sesi çikarabilen çocuklardaki basit dil becerilerinin gelisimi için fiziksel yada sözel yardim ve pekistirme gibi tekniklerin kullanilmasina gereksinim vardir.Baslangiçta fiziksel yardim çocuga agzini nasil sekillendirebilecegini,dogru sesleri nasil çikarabilecegini ögretmek amaciyla kullanilabilir.A ve D gibi açik sesli fonemler baslangiçta çalisilmalidir.ilk olarak çocugun her denemesi ödüllendirilmelidir.Zamanla fiziksel yardim azaltilmali,ödül verme kosulu asamali olarak güçlestirilmelidir.Basit sesli harfler,bir sesli bir sessiz birlestirilmesi,hece kurma,tekrarli hecelerden olusan basit sözcükler,...v.b konusma sekillendirilir.


2. Kavram Gelisimini Hizlandiracak Beceriler
a.Obje Tanima
Öncelikle çocugun tanidigi objelerle çalisilmasi gerekmektedir.Tanitilacak nesne ile farkli çesitli oyunlar oynanabilir.Giderek farkli renk, büyüklük ve tipte olanlari ile çalisma sürdürülür.Konusma basit,anlasilir ve nesneyi vurgulayici nitelikte olmalidir.Daha sonra resimli kartlarla esleme oyunlariyla çalisilabilir.Önce göstermesi sonra söylemesi beklenebilir.
b.Renk Tanima
Boncuklar,mandallar,balonlar,toplar...v.b materyallerle günlük kullanilan esyalarla çalisila bilinir.Önemli olan çocugun ilgisini çekecek olan materyali belirlemektir.Önce en can alici renk olan kirmizi ile baslayip, ana renkleri her birini ayri zamanlarda olmak üzere daha sonrada çesitli renkleri çalisabiliriz.Önce bulmasi,göstermesi,almasi,getirmesi,eslestirmesi çalisilirken daha sonra sürekli sözel uyari olarak verilen rengin adini söylemesi istenir.
c.Sekil Tanima
Önce daire olmak üzere kare,üçgen,dikdörtgen ile çalisilir.Uygun materyaller belirlenip renk tanimada oldugu gibi çalisilir.
d.Zamir Kullanma
Önce isimlerden baslanmalidir.Anne,baba,Ali ... v.b aile fotograflarindan yararlanilabilir.Her bir üye tek tek resme sahip olmalidir.Siralama yapmasi göstermesi istenebilir.Beden bölümleri gösterilebilir,konusma tesvik edilir.
e.Var – Yok Kavrami
Var – Yok Kavrami ayri ayri çalisilmaya baslanmalidir.Resimli kartlar,egitim materyalleri
Günlük kullanilan esyalar kullanilabilir.Tüm çalismalarda basit sorular sorularak dogru cevaplari tekrarlanarak çocuk tesvik edilmelidir.
f.Evet-Hayir Kullanma
Öncelikle çocugun bir objeyi isteyip istemedigini sormaktansa bir durumu isteyip istemedigini sormak ve buna uygun evet-hayir cevabini pekistirmek daha kolay olacaktir.
Çocugun hiç hoslanmadigi bir durumu saptayip “Tirnaklarini kesmemi ister misin?” gibi sorduktan sonra “Hayir” içim desteklenmeli “Hayir” de seklinde çalisilmalidir.Bu çalismalardan sonra cevabinin evet olacagini bildigimiz bir soru sararak “parka gitmek ister misin” ...vb “evet” cevabi desteklenmelidir.Baslangiçta benzer sesler eu....vb kabul edilerek parka götürülüp ödüllendirilmelidir.Cevap vermez veya yanlis cevap verirse ödül verilmemelidir.

3. Konusan Çocuga Dil Ögretme
Konusan çocuga dil ögretirken hedeflediklerimiz:
*Daha fazla sözcük ve cümlecigi kullanacak ve anlayacak
*Daha çesitli durumlarda sosyal,duygusal ve fiziksel gereksinimleri ifade etmek için dil becerilerini kullanacak ve karsilikli konusmada sira alma yetenegini gelistirecek.
*Sözcükler ve cümlecikler yoluyla daha zengin anlamlari ifade edecek .Yalnizca nesneleri adlandirmak için degil onlarin ne yaptiklarini,neye benzediklerini,kime ait olduklari.....vb hakkinda da konusacak.
*Dil gelisim düzeyine uygun dil bilgisi kurallarini kullanacak.
*Telaffuz becerilerini yas ve gelisim düzeyine uygun olarak gelistirecek.
Çocugun konusma düzeyini belirlemek için bir gün boyunca çocugun her söyledigini yazarak dil örnegi olusturulabilir.Sayfayi üçe bölüp sagdaki sütuna çocugun her söyledigi soldaki sütuna çocugun konusmadan hemen önce kendi söylediklerimizi ortadaki sütuna o anki durumu yazabiliriz. Söyledigi sözcük miktari çok az ise iletisimsel sesler,isaretler...v.b de not edilebilir.Bu kayitlar çocugun neden konustugunu ne hakkinda konustugunu ve hangi dil bilgisi kurallarini kullandigi konusunda bizi aydinlatacaktir.
Dil Becerileri Ögretilirken
*Çocugun kullandigi araçlari ve yaptigi eylemleri anlatarak,çocugun ne yapiyor oldugu hakkinda konusulmali.
*Uygun sözcükler ve cümlecikler açikça,basitçe ve söyleme amaci vurgulanarak söylenmeli.
*Sözel ve sözel olmayan iliskide karsilikli sira alinmali.
*Tepki vermesi beklenmeli ve tepki verinceye kadar duraklanmali.
*Çocugun seslerinden,jestlerinden ve sözcüklerinden baslanmali.Asamali olarak ilerlenmeli.
*Çocugun ilgileri çok iyi belirlenmeli.
*Çocugun jestlerine,seslerine,sözcük ve cümlelerine onu dinledigimizi belli eder dogal tepkiler vermeli.
Çocuk, var olan konusma becerilerini gün boyunca kullanabilmesine yönelik bir ortamda bulunmalidir.Cevap vermese de sürekli onunla onun anlayacagi yalin bir dille konusulmalidir.Günlük yasantisinda var olan nesneler,konular seçilmelidir.
Ekolali yapan çocuklarda ,taklit oyunuyla günlük yasamda gerekli bazi sorularin cevaplari ögretilebilir.Adin ne? Nerede oturuyorsun?...v.b eger konusma yalniz ekolali düzeyde kaliyorsa uygun sözcük kullanimlari ögretilmelidir.Uygun olmayan konusmalar,görmezden gelinmeli,dogru kullanimlar ödüllendirilmelidir.Ancak unutulmamalidir ki ; konusmanin hiç olmamasindansa ekolali tarzda olmasi konusma gelisimini olumlu yönde etkileyecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişim Becerilerini Geliştirmek İçin Yapılan Çalışmalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Günay BAYDAROĞULLARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Günay BAYDAROĞULLARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Günay BAYDAROĞULLARI Fotoğraf
Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Günay BAYDAROĞULLARI'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İletişim Becerilerini Geliştirmek İçin Yapılan Çalışmalar' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik Psikolojisi Haziran 2019
► İştahsız Çocuklar Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:35
Top