2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Adım Adım İnternet Bağımlılığından Kurtulun
MAKALE #17925 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK | Yayın Şubat 2017 | 3,327 Okuyucu
Adım adım internet bağımlılığından kurtulun.
Çağımızın gerektirdiği teknoloji ve internet hayatımızın vazgeçilmezi olabilir. Fakat internet bağımlılığınız varsa bu durumdan kurtulabilirsiniz.
a) İnternet kullanımını tam zıt saatlere kaydırın: Öncelikle interneti nekadar sıklıkla kullandığınızı, hangi saat aralıklarında girdiğinizi, günlük internette aktif olarak kaç saat geçirdiğinizi tespit etmelisiniz. Bu tespiti kendinizi gözlemleyerek bir yere not edebilirsiniz. İnternet bağımlılığının bir alışkanlıktan ibaret olduğunu bilmeli ve bu alışkanlığı değiştirebileceğinize inanmalısınız. Ardından yoğun olarak hangi saat dilimlerinde internete giriyorsanız bu saatlerde girmemeye ve ya sınırlamalar getirmeye gayret etmelisiniz. Örneğin eğer haftanın 7 günü internete giriyorsanız bunu hafta sonları internete girmeme kararı alarak uygulamaya başlayabilirsiniz. Yada okuldan gelir gelmez direk internetin başına oturuyorsanız yada telefonunuzdan internete giriyorsanız, bu alışkanlığınızı, dinlenip yemek yedikten sonra ve ödevlerinizi yaptık sonraya ertelemelisiniz. Bu şekilde öncelikle günlük rutin alışkanlıklarınız kırılmış olacaktır.

b) Dış durdurucular kullanın.
İnternet bağımlısı olan kişiler, doğal olarak sanal ortamda zamanın nasıl geçtiğini fark edemeyebilirler. Bu durumda frenleyiciler bulunmalıdır. Mesela aileniz belli bir saat geçtikten sonra yanınıza gelip günlük internette geçirmeniz gereken sürenin dolduğunu hatırlatabilir, bağlı kalacağınız süreyi hatırlatması açısından bir çalar saat de işinize yarayabilir.
c) İnternet kullanımıyla ilgili hedefler belirleyin.
İnternetin sizi kontrol etmesi yerine siz interneti kontrol altına almalısınız. Bunun için en başta yaptığınız internette geçirmiş olduğunuz zamanları çıkartıp haftalık olarak kaç saat internete girdiğinizi tespit edip bu süreyi azaltmalısınız. Haftalık 50 saat internete bağlı kalıyorsanız bundan sonra bu rakam ilk etapta en az 30 saate indirgenmeli ve ardından haftalık internet takvimi oluşturup hangi gün hangi saatlerde internete girileceği belirlenmelidir.
d) Özellikle belli bir işlevden uzak durmaya çalışın.
Bu adımda internette geçirilen sürelerin nasıl geçtiği tespit edilip, çok zaman alan işlevlerden uzak durulmalıdır. Bir kişi internette geçirdiği sürenin yarısından çoğunu sosyal medyada geçirirken, başka birisi oyun oynayarak, chat yaparak geçirebilir. Burada bu zaman alıcı işleviler terk edilmelidir. Bunun yerine bilimsel bir makale okuma, merak duyduğu bir dersle ilgili araştırma yapma gibi işlevler uygulanabilir.
e) Hatırlatıcı kartlar kullanın.
İnternet kullanımını azaltma hedefine yönelik interneti aşırı kullanmaya yönelik yaşamınızdada oluşan sorunlar ve internet kullanımını azalttığınızdada yaşamınızda meydana gelecek olan değişiklikleri bir karta yazıp bu karta zaman zaman bakarak asıl gerçekleştirmek istediğiniz hedefleri hatırlamalısınız. İnternette fazla vakit geçirmeye bağlı sorunlar olarak, okul sınavlarından düşük not almak, aile içi iletişim çatışmaları, internet kullanımını azalttığınızda ise yükselen bir başarı grafiği, sosyal olarak kendinizi daha iyi ifade edebilme becerisi geliştirme örnekleri verilebilir.
f) İnternet yerine yapmak istediklerinizi not edebileceğiniz kişisel bir defter kullanın.
İnterneti aşırı kullanmanın yerini daha mutlu bir aile hayatına sahip olma, bir müzik kursuna kayıt olma, düzenli olarak sinemaya gitme, en sevdiğiniz arkadaşlarınızla belli akşamlar bir araya gelip sohbet etme, haftada bir gün futbol maçı yapma gibi amaçlar kişisel deftere yazılır ve bu yazılanlar en çok istenenden başlanarak sıraya dizilir ve uygulama adımları atılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Adım Adım İnternet Bağımlılığından Kurtulun" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ömer AKTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK'ün Yazıları
► Ergenliğe İlk Adım Psk.Elif TANIL
► Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Adım Adım İnternet Bağımlılığından Kurtulun' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beden Dili ve Yalan Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:06
Top