2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Dağınıklığı
MAKALE #17930 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU | Yayın Şubat 2017 | 5,700 Okuyucu
Dikkat geliştirme konusunda yaptığım çalışmalar sosyal ilişkilerimin sürmesinde de aktif rol oynuyor. “Bir yazı okudum. Bu belirtilerden bazıları benim çocukta da var. Ne yapmalıyım? Senin kitaplardan göndersen olur mu? Ne de olsa bu konunun uzmanı sensin.” ifadelerini içeren diyaloglar adeta yaşamımın rutini haline geldi. Neredeyse yirmi yıldır bu konu üzerinde konuştuk, yazdık. Belli ki daha çok konuşmamız ve yazmamız gerekiyor.

Dikkat ile ilgili, üzerinde az çalışılan bir konu üzerinde, birkaç şey söylemek istiyorum. Öyle pek derine dalmayacağım, ama beni bilenler, pek yüzeyde de kalmayacağımı da bilirler. Şunu baştan söyleyeyim, eğer bir ebeveyn olarak bu yazıyı okuyorsan, öncelikle kendine şu soruyu sor; “Benim ebeveynlik tarzımla bu sorunun bir ilişkisi var mı?” Ne alaka diyorsun değil mi? Alakası şu, bu konuda yazılmış birçok kitapta uzmanlar, çözüm yolu olarak öncelikle ebeveyn tutumlarının değiştirilmesini öneriyorlar. Söylenenleri senin için özetleyeyim; “Öyle her istediğini yapmışsan çocuğunda sorumluluk duygusu gelişmemiştir, tatminsizlik tavan yapmıştır, amaç-hedef gibi kavramlar dünyasının penceresinden gözükmemektedir, her şeyin bir anda olmasına programlandığı için anlık haz duygusuyla hareket ediyordur, zihinsel dayanıklılığı gelişmemiştir…” Daha çok şey yazabiliriz ama dananın kuyruğunun da kopmaması lazım. Şimdi yeniden kendine sor bakalım, bu problemin senin ebeveynlik tarzınla bir alakası var mı?

Gerçi kendinle yüzleşmek zordur biliyorum. Çözüm ararken zor olandan kaçmayı tercih edeceğin de tahmin edilemez değil. “Çocuk dikkatini vermiyor, verse yapar, biliyorum.” tekerlemesiyle, doktor doktor gezecek, belki yığınla kitap önüne koyacaksın. Sorunun çözülmesi için bunları yapıyorsan, amenna. Lakin sırf vicdanının sesini susturmak, ‘elimden gelen her şeyi yaptım’ demek için yapıyorsan, yapma. Kendine de, çocuğa da yazık edersin. Hele hele ebeveynlerin ağzının içine bakarak reçete yazanlardan, dikkat geliştiriyorum diye bir sürü kâğıt-kalem hamallığı yaptıranlardan medet umma. Neden mi? Nedenini anlatayım, tabii dinlemeye vaktin varsa…

Dikkat dediğin şey öyle durup dururken dağılan bir şey değil. Esasında hiçbir şey kendiliğinden dağılmaz. Mutlaka dikkatin dağılmasına sebep olan, iç veya dış faktörler vardır. Hele hele konu insansa, orada durup düşünmek lazım! Çünkü insan sıradan bir biyolojik/kimyasal yapı, basit bir program değil. İnsanın fizyolojisinde, biyolojisinde, kimyasında olan her şey dikkatiyle ilişkilidir. En çokta ruhsal yapısı dikkatle ilişkilidir. Dil gelişimindeki problemlerden dolayı dikkat sorunu yaşadığı halde yıllarca ilaç içirilen çocuklar gördüm. İyileşmemişlerdi, iyileşmezlerdi de. Çünkü sorun ritalinle değil, ancak dil sistemini geliştirecek eğitimle aşılabilirdi. Bu kadarda olmaz dediğimiz durumlarda olmadı değil. Ancak bunlarla başınızı şişirmek istemem.

Dikkat probleminin ana kaynağının ne olduğunu bilmek, çözümün başladığı yerdir. Sorunun ne olduğunu araştırma zahmetine katlanacak, bunu yapacak bilgi ve deneyime sahip uzmanlarla yola çıkmanızı öneririm. Yoksa o yol bitmez. Uzmana götürmeden halledeceğiniz konular var. Çocuğun motivasyonu, kaygı durumu, öğrenme tekniklerini bilip bilmemesi, sorumluluk alma durumu ve daha birçok konu sizin bilginiz dâhilindedir; çözümde rol üstlenebileceğiniz konulardır. Bunları da bir zahmet yapalım, saçınızı sonra süpürge edersiniz. Burada size bir sır vereyim; ‘dikkat problemlerinin neredeyse yüzde doksanının çözümü ebeveynlerin tutumlarını değiştirmesindedir.’ Yani siz tutumunuzu –tabii yanlış tutumlarınız varsa- değiştirmediğiniz sürece çocuğunuzun dikkat probleminin düzelme ihtimali yüzde ondur. Bilmem anlatabildim mi?

Dikkat problemi olarak ele alınan bir durum var. Dalgınlık. Dalgınlık probleminden kaynaklı dikkat sorunlarını aşma ihtimaliniz eğitimle çok az, ilaçla çok çok azdır. Dalgınlıktan kastımız sıradan dalgınlık değil. Epilepsi belirtilerini andıran durumu kastediyoruz. Yeri gelmişken söyleyeyim, eğer dalgınlık varsa; nörolojik muayenesini yaptırın ve eğer epilepsi teşhisi konulmuşsa öncelikle tedavi sürecinin seyri hakkında bilgilenin. Epilepsi veya başka bir nörolojik problemden kaynaklanmayan dalgınlıklara bağlı dikkat problemlerini çözmek kolay değildir. Çünkü sebebinin ne olduğuna dair somut veriler azdır. Ancak sezgi, deneyim veya şifa gücü olarak adlandırılabilecek yeteneklere sahip bireylerin kısmen çözüm bulabileceği varsayılıyor. Bazen hipnoz, refleksoloji, hacamat, sülük tedavisi, akupunktur, biyoenerji ve benzeri alternatif tıp uzmanlarının dolaylı olarak tesirleri olabiliyor, ama tam olarak sorunu tanımlayan ve çözüm öneren metodolojilere ihtiyaç var. Bizim gibi terapilerde kombine olarak yukarıdaki metodların bazılarını kullanan az sayıdaki uzmanın bile tam olarak anlamlandıramadığı, algılanılan durumun ifade edilemediği özel/özgün bir durum bu…
Yaşam ve beslenme tarzlarımız üzerinden dikkat probleminin görülme sıklığı istatistiklerinin sonuçlarının da önemli olduğunu düşünüyorum. Atalarımız ne demiş; “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.” Öyle çocuğun sağlıklı sağlıksız bakmadan önüne her şeyi dayarsanız, kaçınılmaz olarak gün gelir dikkatini işine dayamakta zorlanır. Bir çocuğu dünyaya getirmiş olma azmini ve dayanıklılığını gösteren her annenin bu problemi de aşacağına inancım tam. Gayretinize hayranım. Dikkat dağınıklığı problemi çözümsüz değil. Geliştirilebilir, iyileştirilebilir. Uzmanın doğru tavsiyeleri çözümü kolaylaştırsa da, çözümde asıl rol oynayan sizlersiniz. İyi ki varsınız. Bu dünya bir gün adam olacaksa, sizin çocuklarınız için duyduğunuz iyi niyet ve merhametle olacak…

Mehmet POLATOĞLU
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Dağınıklığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet POLATOĞLU Fotoğraf
Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU'nun Yazıları
► Dikkat Dağınıklığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dikkat Dağınıklığı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Disleksiye de Anne Bakar Haziran 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:57
Top