2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metabolizmanı Hızlandır Kolayca Zayıfla
MAKALE #18038 © Yazan Dyt.Batuhan ÇİTEMEL | Yayın Mart 2017 | 3,370 Okuyucu
Hızlı çalışan metabolizma ile fazla kiloları vermek çok daha kolay olur. Bunun için beslenmenizde öğün atlamamalı, uzun süre aç kalmamalısınız. Az ama sık yeme prensibini benimsemelisiniz. Sık yediğiniz öğünlerdeki küçük porsiyonlar kan şekerinizi dengeler, böylelikle çabuk acıkmaz, iştahınızı kontrol edebilirsiniz.

Peki metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz ;

Güne sağlıklı bir kahvaltı tabağı ile başlamak metabolizmanızı hızlandırır.

Hızlı bir metabolizma ve kolay zayıflamak için bol miktarda su içilmeli. İdeal miktar günde 10 - 12 bardak su içmek. Çünkü metabolizma olarak tanımladığımız kimyasal, enzimati ve hormonal her türlü olay için su gereklidir.

Ana öğünlerin dışında ara öğünler tüketmek gün içerisinde hızlı bir
metabolizmaya sahip olmanızı sağlar.

Düzenli kalsiyum içeren yiyeceklerin alınması metabolizmayı hızlandırır.

Kalsiyum kaynakları arasında süt ve yoğurt tercih edilmeli.

Düzenli miktarda C vitamini alımı metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra yağ yakımını da arttırır.

Yeşil çay ve kahve içmek metabolizmanızı hızlandırır.

Yemeklere baharat ekleyebilirsiniz. Baharatlar metabolizmanızı yaklaşık yüzde 20 arttırır.

Egzersiz hızlı, kalıcı ve yararlıdır. Haftada 4 veya 5 gün egzersiz yaparak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Metabolizmanızı Hızlandıran Fit Besinler

Acı Biber: Acı bibere “yakıcı” özelliğini veren “capsaicin” içeren yiyecekler metabolizmayı hızlandıran besinler arasında ilk sırada gelmektedir.
Acı biber, yendikten sonra 3 saat boyunca metabolizma hızını 1.2-2 katına kadar yükseltebilir. Yemeklerinizde pul biber, acı toz biber, sivri biber kullanarak gün boyu yaktığınız kalori miktarını arttırmanız mümkün. Acı biberin bir diğer avantajı da iştahı azaltarak tokluk hissini uzatmasıdır.

Zencefil: Zencefil sindirime yardımcı olurken vücut sıcaklığını yükseltir ve yemeklerden sonra metabolizma hızını yaklaşık %20 oranından arttırır.

Yeşil Çay: Kafein içeren yeşil çay, aynı zamanda vücut sıcaklığını da yükselterek metabolizmayı hızlandıran “fenol” adında bileşikler içermektedir. Taze yeşil çay demleyerek sıcak veya soğuk olarak içebilirsiniz.

Protein: Protein, karbonhidrata göre daha uzun sürede sindirildiği için protein bakımından zengin bir besinden sonra sindirim sistemi daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve yakılan kalori miktarı artar. Böylelikle vücut metabolizması hızlanır.

Lifli Yiyecekler: Besinlerin sindirilmeyen kısmı olan lif (posa), sindirim sırasında vücudun kullandığı enerjiyi arttırarak metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca suda çözünen ve çözünmeyen besin lifleri genel olarak sindirime yardımcı olur, kabızlık ve ishal gibi sindirime bağlı sorunları önler.

Lif bakımından zengin besinler arasında brokoli, ıspanak, kale, elma, portakal, greyfurt, lahana, yulaf, kepekli tahıllar, fındık, badem ve kabak çekirdeği sayılabilir.

Tarçın: Tarçının metabolizmayı hızlandıran 2 etkisi vardır. İlki kan şekerini düzenleyerek öğünler arasında yaşanan açlığı bastırır ve yemeklerden sonra daha uzun süre tokluk hissi sağlar. İkincisi ise sindirimi sırasında vücut sıcaklığını yükselterek termik etki yaratır. Bu termik etkiyle birlikte metabolizma hızlanır ve harcanan enerji miktarı artar.

Limon: Antioksidan bir madde olan ve C vitamini bakımında çok zengin olan limon, hem asidik yapısı nedeniyle hem de antioksidan içeriği nedeniyle metabolizma hızımızın artmasına önemli katkı sağlar.

Soğan: Soğanın yapısında bulunan “Alicin” isimli kükürtlü doğal bileşim, sindirim sistemimizi ve kan dolaşımımızı uyaran bir maddedir. Metabolizmamızı hızlandıran bu madde vücudumuzdaki fazla suyun atılmasına yardımcı olarak ödem oluşumunun da önüne geçer.

Sardalya: Sardalya hem protein yapısı nedeniyle hem de Omega-3 yağ asidi içeriği ile metabolizmamızı hızlandıran önemli bir gıdadır. Bunun yanı sıra kandaki şeker ve yağ dengesini kontrol ederek kalp ve damar hastalıklarının oluşmasını da önlemektedir.

Balkabağı: Balkabağı yüksek lif içeriği ve düşük kalori değeri ile harika bir diyet gıdasıdır. Balkabağı yapısında bulunan fenolik bileşikler ve lifler sayesinde metabolizma hızının artmasına katkı sağlarken vücuttan fazla suyun atılmasına ve kilo kontrolüne de yardımcı olur. Balkabağına tatlandırıcı ilave ederek hazırlayacağınız tatlılar hem diyetinize katkı sağlayacak hem de diyet yaparken tatlı isteğinizi bastıracaktır.

Nar: Narın yapısında bulunan antioksidan yapıdaki flavonoid ve fenolik bileşikler metabolizma hızımızı arttırırken kalp ve damar sağlığımız için de önemli katkı sağlar.

Fit Tarif : Metabolizma Hızlandırıcı Yeşil Çay

Malzemeler ;
2 litre su
1 orta boy elma ( 8 parçaya bölünecek )
1 limon ( 3-4 parçaya bölünecek )
2 çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
1 poşet yeşil çay

Yapılışı ;

Yeşil çay hariç diğer malzemeleri sıcak suda kaynatın. Süzülme işlemi yapılırken yeşil çayı ilave edip 1-2 dakika bekletin. Ardından süzülmüş çayı termos veya sürahiye alıp gün içerisinde ara öğünlerinizde 1 bardak içebilirsiniz.

Diyetisyen Batuhan Çitemel
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Metabolizmanı Hızlandır Kolayca Zayıfla" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Batuhan ÇİTEMEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Batuhan ÇİTEMEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     231 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Batuhan ÇİTEMEL Fotoğraf
Dyt.Batuhan ÇİTEMEL
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
Beslenme ve Diyet Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Batuhan ÇİTEMEL'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Metabolizmanı Hızlandır Kolayca Zayıfla' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► YENİAkdeniz Diyeti Mart 2024
► Sağlık Deposu Kefir Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:56
Top