2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetisyene Gitmeden Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
MAKALE #18045 © Yazan Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ | Yayın Mart 2017 | 20,297 Okuyucu
Diyetisyenler, sağlıklı ya da hasta bireylere özgü tıbbi beslenme tedavisi öneren profesyonel sağlık personelleridir.

Diyetisyene gidiyorum adım 1: Diyetisyene girmek için şişmanlamayı beklemeyin

Yalnız kilo vermek ya da almak için değil; diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, tiroid rahatsızlıkları, hazımsızlık, sindirim sistemi hastalıkları, doğuşsal metabolik hastalıklar gibi aklınıza gelebilecek neredeyse tüm hastalıkların yanında, sağlıklı beslenme, spor beslenmesi, gebelik ve emziklilik dönemlerinde beslenme ve diyet danışmanlığı konusunda bireylere hizmet eden bir numaralı uzmandırlar.

Diyetisyene gidiyorum adım 2: Diyetisyen araştırması yapın

Rahatsızlandığınızda nasıl görüşmek istediğiniz doktoru internet üzerinden araştırıyorsanız, diyetisyeni de benzer şekilde araştırmalısınız. Görüşeceğiniz kişinin sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik lisans mezunu olması gerektiğini unutmayınız.

Diyetisyene gidiyorum adım 3: Diyetisyen seçimini bunlara göre yapın

Beslenme ve diyet danışmanlığı sabır ve zaman gerektiren bir süreçtir. Diyetisyen seçimi yaparken size en yakın diyetisyenleri aratabilir, sonuçları bir liste şeklinde hazırlayabilirsiniz. Listenizde 3 – 5 diyetisyen olsun. Bunların içinden deneyimi, görüşme süresi, ulaşılabilirliği ve ücreti gibi kriterler oluşturup kendinizce bir puanlama oluşturabilirsiniz. Puanlama sonucu karar verdiğiniz diyetisyen yaşamınızda en azında bir süre sizinle birlikte olacak…

Diyetisyene gidiyorum adım 4: Randevu alın

Diyetisyenler de aynı hekimler gibi randevu sistemi ile görevlerini yaparlar. Üçüncü adımda görüşeceğiniz diyetisyeni belirlemiştiniz. Sabırsızlanıp hemen diyetisyenin muayenehanesine / danışmanlık merkezine gitmeyin! Öncelikle internet üzerinden iletişim formlarını kullanarak ya da randevu numarasını arayarak görüşme için en uygun tarihi belirlemelisiniz.

Diyetisyene gidiyorum adım 5: Tahlil yaptırın

Beslenme programlarından maksimum verimi elde etmeniz için, diyetisyeninizle görüşmeden önce kan tahlili yaptırmalısınız. Hangi tahlillein yapılması gerektiği hakkında lütfen diyetisyeninizden bilgi alınız.

Diyetisyene gitmeden önce yaptırması önerilen tahlilleri sizin için derledim.

* Açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, insülin
* Üre, kreatin
* AST, ALT, GGT
* Ürik asit
* Total kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit
* TSH, serbest T3, serbest T4
* Total kortizol


Diyetisyene gidiyorum adım 6: Randevu günü bunlara dikkat edin

Diyetisyeniniz ile görüşeceğiniz randevu gününden bir gece önce başlamak üzere dikkat etmeniz gereken bazı durumlar şunlardır:

* Randevunuza en az 3 saat aç şekilde geliniz.
* 3 – 4 saat öncesinde çay, kahve gibi kafein içeren içecekler ile asitli içecekler ve su tüketmemiş olmanız gerekmektedir.
* Son 24 saat içinde alkollü içki kullanmayınız.
* Ağır fiziksel aktivite ve spor yapmadan geliniz.
* Ölçüm sırasında üstünüzde metal takı, saat, cep telefonu gibi metalik ve elektronik cihazlar olmamalıdır.
* Ölçüm öncesi kolay çıkarılabilir çoraplar kullanmalısınız.
* Büyük abdestinizi yapmış şekilde geliniz.
* Mevsime uygun ve ince şekilde giyinmiş olmalısınız.
* Randevu saatinizde, gecikmeden; kan tahlillerinizle birlikte gelmelisiniz.

Diyetisyen ile yaptığınız görüşme sırasında sizden medikal ve diyet anamnezleri alınacak, vücut analizinizi yapacak, tahlillerinize ve sizin beslenme ve yaşam şeklinize uygun olarak tıbbi beslenme tedavinizi planlayacaktır. Gerek görürse sizi aile hekiminize yönlendirecek ve ek testler yapılmasını isteyecektir.

Yazının başında söylediğimiz gibi tıbbi beslenme programını uygulamak zaman ve sabır gerektiren bir süreçtir. Medyada duyduğunuz beslenme ve diyet önerilerine kulak asmadan diyetisyeninizin önerileri doğrultusunda diyet ve beslenme danışmanlığını sürdürünüz. Maksimum verim sağlamak için de kontrollerinizi aksatmayınız.

Diyetisyene gitmeyi planlayan bireyler için hazırladığımız yazımızın sonuna geldik. Dahası için lütfen sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik lisans mezunu diyetisyeninize başvurunuz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetisyene Gitmeden Önce Nelere Dikkat Edilmeli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     20 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenol YILDIZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ
Eskişehir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Şenol YILDIZ'ın Makaleleri
► Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli Dyt.Merve KARA CİRAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diyetisyene Gitmeden Önce Nelere Dikkat Edilmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:45
Top