2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Minnettar Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir?
MAKALE #18050 © Yazan Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN | Yayın Mart 2017 | 2,268 Okuyucu
Odak noktası her zaman "İstiyorum" ve "Daha çok istiyorum" olan bir dünyada, minnettar bir çocuğu nasıl yetiştirirsiniz?

"Çocuklarıma hediye verdiğimde nasıl tepki vereceğini hep düşünüyorum," dedi Nolan (7) ve Julia'nın (5) anneleri. "Ne kadar çok hediye aldıkları önemli değil, yine de daha fazlasını istiyorlar ve bu beni delirtiyor!"

Minnettarlığı öğrenmek, çocuklar ve aileleri için gelişen, bazen de karmaşık bir süreçtir. Tüm gelişim özelliklerinde olduğu gibi şükran duygusunun yaşı çocuklardan çocuğa değişir ve eğer sizin çocuğunuz aşamadıysa, bu onun benmerkezci çağının uzun sürdüğü anlamına gelebilir.

Kişilik de rol oynar

Ebeveynlik uzmanı Alyson Schafer, "Çocuklar, ebeveynlerinin, kendileri için yapacakları, kendileri için hizmet ettiği, kendileri için alacağı, kendilerini eğlendireceği beklentisinde" diyor. İyi niyetlere rağmen, bazı ebeveynler çocukları için gereğinden fazla şey yaparak bu tutumu güçlendiriyor.

Cesaretlendirin: Çocuğunuzun, minnettar ve merhametli olabilmesi için gerekli olan şey zaten elindedir.

"İnsanlar başkaları ile ilgilenmek için bütünleşmiştir" diyor Çocuk eğitimcisi Barbara Coloroso, (Kids That Worth It'un yazarı). "18 aylık bir çocuk bile, ağlayan başka bir bebeği yatıştırmak için bir battaniye almak zorunda hisseder."

Peki bunu nasıl yaparsınız ve kendi çocuklarınızda memnuniyeti nasıl teşvik edersiniz?

1. Temel bilgilerle başlayın

Çoğu ebeveyn, çocuklarına -'Teşekkür ederim ve beni bağışlayın' diyerek- temel görgüleri öğretmeye çalışır ve bu memnuniyet temelini oluşturmak için harika bir yoldur. Krista Michaels, bu görgüleri ifade etmeye, çocukları konuşmaya başlamadan önce başladı.

"Çocuklarım, memnuniyet belirtisinin nasıl olacağını biliyorlardı" diyor. "Büyükanne ve Büyükbabaları, onlara bir şeyler getirdiğinde, çocuklar konuşamayabilir, ancak teşekkür için beden dilini kullanabilir veya onlara bir öpücük verebilir, sarılabilir"

Paylaşmak da memnuniyet için iyi bir başlangıçtır. Coloroso'ya göre, çocukların sahip oldukları etkiyi ifade etmek, çocukları övgüyle karşılamaktan daha önemlidir. "O bebeği kız kardeşinle paylaştığın için seninle gurur duyuyorum", demek yerine "Bu bebeği paylaştığın için teşekkürler. Kardeşinin bununla oynarken nasıl mutlu olduğuna bak.'' diyebilirsiniz. "Krakerleri paylaştığın için teşekkürler.'' diyebilirsiniz. Onlara önceden aç olduğunuzu ve krakerleri yiyince daha iyi hissettiğinizi söyleyin. Doktor, çocuğun cesaretli davranışını kırmak yerine, yaptıklarının etkisini anlamasına yardım etmelisiniz diyor.

2. Değerler konusunda sağlam durun

Çocukların, reklam, alışveriş ve diğer çocukların sahip oldukları şeyleri görerek tüm şeyleri fark eder böylece çocuklara davranış ve tüketim hakkında ne öğretildiği giderek önem kazanmaktadır.

Ont, Ingersoll'da yaşayan psikopos, "Çocuklarım her zaman okuldan geldiğinde, öğle yemeklerini diğer çocuklarla karşılaştırıyor" diyor . "Tyler, öğle yemeği yemeklerini okula getiriyor. Neden biz getiremiyoruz veya Madeline, her gün hazır bir meyve suyu içiyor ama biz yalnızca özel günlerde bir tane içebiliyoruz. Bu adil değil! ' diyorlar

Piskoposun çocukları, sağlıklı bir öğle yemeği için gösterilen çabaları takdir etmiyor ama babaları neden o seçimi yaptığını açıklamak ister "Onlara, öğle yemeklerinin pahalı olduğunu, taze yiyecek kadar sağlıklı olmadığını ve bu şeylerin önemli olduğunu söylüyorum. Ama sonra başka bir çocuğun annesine böyle bir şey söyleyeceklerinden endişe ediyorum' diyor.

Ebeveynlerin, popüler dizilere ayak uydurmak konusundaki endişeleri ile karşı karşıya kaldıkları noktada, psikopos "Bu onların ailelerine bağlı, ama burada yaptığımız şey bu" diyor

"Düşüncelere müdahale etmeden önce her zaman dinleyin," diye vurguluyor Coloroso. "Nereden geldiklerini görün. Oğlunuz "Arkadaşlarımın her birinin kendi TV'si var" derse, ilk önce ne düşündüğünü sorun, sonra da salonda bir TV izlemeyi sevdiğinizi açıklayın; böylece, paylaştığınız ve ne izlediğiniz hakkında konuşabilirsiniz. Her zaman bunları sevmeyebilirler. Onların en iyi arkadaşı olmayabilirsiniz, bunu denemeyin, bu sizin işiniz değil. "

3. Onlara sorumluluk verin

Diğer insanların sıkı çalışmasını ve çabasını, kendiniz katkıda bulunmuyorsanız takdir etmek zordur.

'Çocuklarınız katkısını artırmak, ilgiyi kendisinden, diğerlerinden ve dünyadan uzaklaştıracaktır. Bu ne alabileceklerinden çok ne verebilecekleri üzerinde odaklanmalarını sağlar' diyor Schafer.

Ve bunu ev işlerinde nasıl uygularsın?

'Kızınız bulaşıkları yıkarsa, insanlar tabakları tezgaha bıraktığında onlara teşekkür eder ' diyor Schafer. Fakat çocukların bulaşık nöbeti için olgunlaşmalarını beklemeyin, hatta yeni yürümeye başlayan çocuklar bile bir market poşetinin boşaltılmasına veya yemek masasına peçetelerin koyulmasına yardımcı olabilir.

4.Mücadele verin

Psikopos, öğleden sonra çocuklarla markete, Nolan a yüzme partisi için mayo almaya gittiğini hatırlıyor. Her ne kadar orada mayo için bulunduklarını söylese de, Nolan annesine çok defa farklı oyuncaklarla yaklaştı. 'Bunu alabilir miyiz' diye istekli bir biçimde defalarca sordu. Her ricasına hayır cevabını aldı. Fakat ikisi de çikolatalı süt ve cipsle belirdi markette.

'Bizim çocuklarımız her zaman alıyor-alıyor-alıyor' diyor Schafer. Okul ile ilgili kitaplar, bir arabayla giderken bir şekerleme, her şeyin 5 lira olduğu dükkandan bir şey. Ebeveynler bunları unutuyorlar çünkü bunlar sadece küçük şeyler. Çok şeye sahip olmanın konuşulduğu tüketim dünyasında ve doğum günü gibi özel bir durum olduğunda, daha fazla almalısın.

Schafer, bunu pasif tüketicilik olarak adlandırıyor ve çocukların sahip olduğu şeylerden memnun olmamasının önemli bir faktör olabileceğini söylüyor, çünkü para verme her zaman önemseniyor.

Coloroso, zahmet göstermeden yeterince fazla şey almaya alışmış çocuklar için çok geniş kapsamlı etkiler olduğunu belirtiyor. "Bu çocuklar ilgilenmek ve paylaşmak, sorunları birlikte ele almak, birlikte oynamak için ve birbirleriyle dayanışma duygusu geliştirmek için çok önemli olan fırsatları kaybediyor" diye açıklıyor.

İyi haber: Çocuğunuzla daha az tüketim kavramını konuşmak için şanslısınız, günümüzde çevreye duyarlılık bilinç haline geliyor.

Coloroso, "Bunu lehinize kullanın" diyor."Bir aile olarak, dünyada daha küçük bir iz bırakmak için bir taahhütte bulunduğunuzu, bunun neden önemli olduğunu ve günlük hayatta bunun ne anlama geldiğini açıklayın." Çocukların, bir hobiye başlamayı ve farklılık yaratmayı sevdiğini söylüyor. Sonuçta, hangi çocuk dünyayı kurtarmak istemez :))

5. Para yönetimini öğretin

Ve tüketicilik konusundayken, paranın, çocukların minnettar olma becerisinde oynadığı rolü kabul etmeliyiz.

Yazar ve aile danışmanı Karyn Gordon, "Harcamalarımızın sınırlarını belirlemek, çocukların öncelik vermeyi öğrenmelerine yardımcı oluyor ve bu, şükran duygusunu beslemek için önemli bir şey" diyor.

12 yaşındaki Leah Michaels' e göre çocuk bakıcılığı, onun istediği şeyleri almanın bir yoluydu ama ailesi ihtiyaçlar için bütçelerine sadık kalıyordu. Para yönetimiyle, marka bir T-shirt için para biriktirmesi gerektiğini, çikolata ya da dergi için savurganlık yapmanın kendi amacından uzaklaştırdığını öğrendi.

Schafer, ''Çocuklarınızın bir şeyler satın almanın bedelini bilmesini istiyorsanız, onlara bir ödenek verin. Para eğitimi almadıkları sürece, para sadece ATM makinelerinden çıkan bir şey" diyor

Çocuklarının bir ödenek almaya başladıktan sonra, ilk Noel için nasıl yarıştıklarını hatırlıyor. Kendi hediyeleri için değil, ebeveynlerine kendi paraları ile hediye aldıkları için.

"Satın aldıkları hediyeleri açtığımızda yüzümüzün ifadesini görmek istiyorlardı, çünkü takdirimizi almaya başlamışlardı" diyor Schafer. "Kendi paralarının olması bu deneyimin önemli bir parçasıydı."

6.Kişisel Olarak Algılamayın

Ebeveynlerin kendi çabaları kabul görmediğinde, çocukların memnuniyetsizliği daha rahatsız edici olur. Toronto'nun annesi Lisa Buckley, iki kızını hayvanat bahçesine götürdüğünü hatırlıyor. Çocuklar hayvanat bahçesinde bir yolculuk yaptı ve görülmesi gereken hayvanları gördü, sıçrama pedi ve yeni atlıkarıncaya bindi yemekten sonra dondurma yedi ve yolda hediye dükkânından küçük bir yadigar bile aldılar. Ama evde, soğutucu çanta açılmadan önce, altı yaşındaki Kaitlyn inledi, "Ben sıkıldım. Yapacak bir iş yok "dedi. Buckley aniden öfkelendi, bütün bu para, çaba ve sahip olduğu harika zamanın ardından, aldığım teşekkür bu mu? diye düşündü.

Gordon, çocuklara memnuniyeti öğretmek istiyorsanız bağımsız bir oyundan zevk almayı öğrenmelerine yardımcı olun diyor

"Çocuğunuz eğlendirildiğini ve şimdi olmadığını söylüyor ve kendini nasıl eğlendireceğini bilmiyor" diyor. "Birkaç etkinlik yaratarak yaratıcı sularının akmasına yardımcı olabilirsiniz."

Schafer, çocuklarının memnuniyetsiz görünmesi durumunda ebeveynlerin rahatsız olmamaya çalıştıklarını öne sürüyor (dersler, davranış veya inanç sistemlerini değiştirmek için işe yaramadığında). Görmek istediğiniz şeylere dikkat ederseniz- Belki de kızınız, istekli olduğunda hediyelik eşya mağazasında teşekkürler diyordur- o zaman çocuklara doğru yönde rehberlik ve eğitim yapıyorsunuz demektir.

7. Bütün resmi görün

Görünüşe bakılmaksızın ilerleme kaydedemiyorsanız hoşnut olmayabilirsiniz. Schafer'e göre, ebeveynler çocuklarını, evde yaptıklarından çok dünyada sergilediği cömertlik ve şefkatle ölçüyor, çünkü çocuklar çoğu zaman evde en iyi davranışlarda bulunmaz.

Çocuğunuzun içinde şükran duygusu gelişebilir ama bazen bunu size göstermeyebilir. İnsanlardan "Oğlun çok kibar, bunu yaptı ya da bunu söyledi' diye sözler duyabilirsiniz.

8. Tatillere minnettar bir yaklaşım

Açık konuşalım: Çocuklarınıza hediye vermenin yanlış bir yanı yoktur. Ancak, ebeveyn olarak, evinizde kutlamanın ne anlam ifade ettiğini ve almaktan çok vermeye odaklanmanın dalgalanma etkisi yapacağını açıklamanız gerekir.

9. Ses tonunuzu ayarlayın

Çocuklarınızın kalpten verilen hediyelerin paha biçilmez olduğunu bilmelerini sağlayın. Sevdikleri insanlar için, el yapımı kolyeler, süs eşyaları veya özel fotoğraflar için ayrılmış çerçeveler gibi şeyler yapabilirler. Birlikte kurabiyeler pişirip komşularınız için paketleyebilirsiniz. Ne yapabileceklerine ve verebileceklerine odaklandığında, 'Ver bana' lar arka planda kaybolacaktır.

10. Neşeli olun

Tatilin hediyeler etrafında toplanmasından ziyade, zamanınızı bir aile olarak geçirmek için harcayın - kaykay, dekorasyon, masa oyunları oynamak, ailenizi ve arkadaşlarınızı ziyaret etmek gibi. Anıların keyfi, istek listelerindeki herhangi bir eşyadan daha uzun sürecek.

11. Tatilinizi Azaltın

Harcama ve istekler konusunda bir sınır koyun. Belki çocuklarınız bu yıl sadece iki şey isteyecek, onları gerçekten neyin önemli olduğuna karar vermesini sağlayın.

12. Fedakarlık yapın

Çocuklarınızın bir hayır kuruluşu için hediye seçmelerini veya yardıma muhtaç bir aileye destek olmalarını sağlayın. Afrikada bir keçi alın. "Hayırseverlikle uğraşmak, gönüllü olmak ya da bağış yapmak, çocukların kendilerinin dışında da düşünmesini sağlar. Gordon, bu yolla bu deneyimi konuşmak yerine yaratıyorsunuz "diyor.

Kaynak:Tracy Chappell
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Minnettar Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zeynep Sinem ERDOĞAN'ın Yazıları
► Sağlıklı Çocuk Nasıl Yetişir? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Çocuk Okula Nasıl Uyum Sağlar? Psk.Gizem DURAN TÜZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Minnettar Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yalnızlıkla Yaşamak Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:48
Top