2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evde Fizik Tedavi
MAKALE #18061 © Yazan Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN | Yayın Mart 2017 | 3,722 Okuyucu
Evde Fizik Tedavi Nedir?


Ülkemizde son yıllarda evde fizik tedavi hizmetleri oldukça gelişim gösterdi. Bunun sebebinde önceki yıllardaki fizyoterapist eksikliği büyük olsa da, temel faktör hasta ve yakınlarının artık daha bilinçli olmalarıdır. Şöyle ki; eskiden özellikle taşrada felç geçiren bir hasta hastalığın ilk döneminde kısa süre şehirdeki hastanede tedavi görür sonrasında evine taburcu edilirdi. Tedavinin asıl önemli olan rehabilitasyon kısmı yapılmadığı için hasta kaderine mahkum şekilde ömrünün kalanını yatalak devam ederdi.Hasta fizik tedavi görmesi gerektiğini bilmiyor, bilse de tedavisini üstlenecek fizyoterapist veya merkez bulamıyordu.

Son yıllarda ülkemizdeki fizik tedavi merkezi sayısında ve buna paralel fizyoterapist sayısında artmaya bağlı olarak evde fizyoterapinin bilinirliği oldukça arttı. Durumu müsait olanlar ve herhangi bir merkeze tedavi için zaman ayıramayacak durumda olan hastalar için evde tedavi görmek daha cazip gelmekte.

Buraya kadar herşey güzel olmakla birlikte karşımıza yeni sorunlar çıkmakta. Eskiden fizyoterapist sayısındaki yetersizlik ve toplumda böyle bir hizmetinin pek bilinmemesi sorundu.Şimdilerde herhangi bir tıp eğitimi almamış kişiler türedi. Bunlar; masörler, beden eğitimciler, kendilerini kırık çıkık uzmanı diye tanimlayanlar, plaket egitmenleri, teknikerler, alaylılar..vs. İnsan sağlığını bu kadar ucuz gören bu sahte fizyoterapistler birçok kalıcı hasara yol açmaktadirlar. Özellikle ortopedik vakalarda hastanın Kalça protezini yerinden çıkarma, omuz ve dirsek kırıkları sonrası rehabilitasyonda tekrar yeni kırıklara sebebiyet verme..vs. durumlar karşımıza çıkmakta. Buna sebebiyet vermemek için hasta ve yakınlarının güvenilir saglik kuruluşlarından destek almalari ve fizyoterapist olduğundan emin oldukları kişilerden hizmet almaları doğru olandır. Peki evde Fizik Tedavi tam olarak nedır?

Alanında uzmanlaşmış tecrübeli fizyoterapistler tarafından hastaların kendi ev ortamlarında fizik tedavi seansları uygulanmasıdır.

Tedavi süresi ve planı fizyoterapist tarafından belirlenir. Egzersiz ve manuel terapi tekniklerine ek olarak elektroterapi,kuru iğne tedavisi, kinesioteyp gibi farklı tedavi metodları kullanılır.

Fizik tedavi seansları ortalama 1 saat ile 1 buçuk saat arası sürmekle birlikte hastanın yaşı, hastalığı, fiziksel durumu ve kapasiteleri göz önüne alınarak değerlendirmeler sonucu tedavinin sıklığı belirlenir.

Bütün hastalıklar kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bunun içindir ki tedavi uzunluğu ve dozu kişiye özel planlanmalıdır.

Evde Fizik Tedavi İle;

-Hasta evinde kendini daha rahat ve güvenli hisseder.

-Hastaneye gidip gelmek ağır hasta grupları için büyük zorluk oluşturduğundan bu tür hastaların ev ortamında fizik tedavi alması hem hasta için hem de ailesi için daha avantajdır.

-Hastanelerde uzun randevu sürelerini beklemek yerine evde seanslara başlamak daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.

-Evde uygulanan fizik tedavide fizyoterapist hastasıyla birebir ilgileneceğinden ona daha çok zaman ayırır ve tedavi daha verimli geçer.

Tedaviler

*Yoğun Bakım sonrası erken dönemde
*Felç (İnme) hastaları
*MS
*ALS
*Kas hastalıkları
*Parkinson
*Omurilik Yaralanmaları gibi nörolojik hastalıklarda
*Bel ve Boyun fıtıkları
*FİBROMİYALJİ
*Kalça-diz protezleri
*Kalça kırığı
*Ön çapraz bağ ameliyatları gibi ortopedik hastalıklarda
*Cerebral palsy
*Spina bfida
*Tortikolis gibi pediatrik hastalıklarda
*Yürüyüş fonksiyon kaybı ve kasları zayıflayan geriatrik hastalıklarda evde fizik tedavi uygulanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evde Fizik Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN'ın Makaleleri
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Kamil YILMAZ
► Evde Fizik Tedavi Fzt.Umut PAKSOY
► Yeni Trend Evde Fizik Tedavi Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Donuk Omuz Fizik Tedavi Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Bazı Fizik Tedavi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evde Fizik Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Felç(İnme)Tedavisi Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:40
Top