2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Dişler Hakkında
MAKALE #18063 © Yazan Dt.Ahmet KİĞILI | Yayın Mart 2017 | 2,305 Okuyucu
Hepimiz bir çok şeye sahip olmak isteriz.Sahiplenmek istediklerimizin bir kısmı ulaşılabilir bir kısmı ise ulaşılması zor olabilir.Sahiplenme dürtüsü insanlara mutluluk verir.

Güzel dişler ile etkili bir gülümseme insan ilişkilerinde bilinç altına yerleşen pozitif olgu olarak karşımıza çıkar.Doğuştan etkili bir gülümsemeye sahip olanların yapması gereken bu kazanımı korumak iken bu şansı bulamamış olanların tercih edeceği estetik çözümler olacaktır.
Dişhekimliği bilim dalının ağırlıkla ilgilendiği konu estetik uygulamalar ve kaybedilen dişlerin tekrar yerine konabilmesi için üretttiği çözüm yöntemleri üzerinedir.

İşte Estetik amaçla diş tedavisine karar veren bir kişinin aklından geçenlere verilecek cevaplar Dişhekimlerinin mesleki tecrübelerinin cevaplarıdır.
Hastaların hemen hemen hepsi tedavi başlamadan once tedavi bitiminde kazanacakları görünümü merak ederler.Estetik uygulama bitiminde en büyük endişe yada heyecan yapılan restorasyonların pişmanlık uyandırıp uyandırmayacağı tedirginliğidir.Bu tedirginliğin giderilmesi örnek vaka paylaşımları yada geçici estetik demo çalışmaları ile mümkün olabilir.Dijital yazılımlar ile tahmini final görünüm hasta ile tedavi öncesinde paylaşılabilir. Tüm bu uygulamalara ragmen sonuç yine bilinmezliğini koruyacaktır.
Bu endişelerin giderilmesi ancak hastanın tam olarak ne istediğini anlatması Dişhekiminin de bu isteklerin ne kadarının mümkün olabileceğini hastası ile paylaşması gerekir.Hastalara yapılması mümkün olmayan gereksiz sözler estetik restorasyonların bitim aşamasında büyük çatışmalara yol açacağı unutulmamalıdır.

Dişlerin büyüklükleri ve gülümseme sırasında dudakları ne kadar tamamladıkları en çok merak edilen beklentilerin başında gelir.Tedavi öncesinde ne istediğini tam olarak ifade edebilen hastaların bu istekleri karşılandığı zaman ortaya çıkan sonuç mutuluk verici olacaktır.Her zaman çok beyaz diş estetik olmayacağı gibi doğal algılanması için seçilen ara renklerde estetiği karşılayamayabilir.Renk seçimi hastanın ten rengi ve kişilik yapısı ile belirlenmelidir.Hastanın tüm dişlerine estetik restorasyon uygulanmayacaksa mevcut kalan dişler renk seçminde rehber olacaktır.

Yapılacak olan estetik restorasyonların maliyeti her ne kadar çok değişkenlik göstersede ülkemizdeki maliyetler yurtdışından daha düşüktür.En pahalı olanın en iyi olamayacağı gibi en ucuzun da en kötü olamayacağı tartışılabilir.
Estetik restorasyonlarda size verilecek olan Fiyat=Maliyet+Kar dır.
Asıl tartışılabilir konu maliyeti oluşturan unsurlardır.Maliyet sadece kaliteli ve estetik başarısı yüksek olan seramik esaslı diş restorasyonu için doktorun ödediği rakam değildir.Doktorun size sunduğu kaliteli hizmet için mesleki eğitimi,ayrıntılara verdiği önem yüzünden harcadığı zaman,takip ettiği kurslar yayınlar için harcadığı zaman ve rakam,tedavi bititkten sonra size kalıcı başarı için harcayacağı zaman ve malzeme, standart olan kira –maaş-vergi-yatırım vb. gibi birçok unsur maliyeti oluşturacaktır.İşte bu maliyeti oluşturan her bir unsur sizin tedavilerinizin başarısını ve estetik beklentinizin karşılanmasını direkt etkileyecektir. İnsan sağlığı ve yüksek estetik beklenti söz konusu olduğunda tartışılacak konu fiyattan daha çok Hekimin çalışmaları ve kullanacağı malzemenin,yöntemin ne olacağıdır.

Tedavinin süresi planlama ile belirlendiğinde risklerde bu zamanlamaya dahil edilmelidir.Estetik amaçlı diş restorasyonlarında ortalama süreler belirlidir.Ancak bu süreye etki edebilecek nedenler tedavi öncesinde planlanmalıdır.Hastaya uygulanan tedavilerde yumulak dokuların vereceği cevap bazı durumlarda önceden tahmin edilemeyebilir.Dişeti estetiği için tahmin edilen bekleme süresi 2 -3 hafta iken hastanın metabolik cevabı bu süreyi uzatıp kısaltabilir.Her durumda geçici diş restorasyonları ile bu süreler rahatlıklla tolere edilebilir.

Tedavi süresi için acele edilmesi doktorun hata yapma ihtimalini artırabilir.Estetik beklentinizin karşılanabilmesi için hekimize zaman konusunda baskı yapmamanız sizin lehinize olacaktır.

Bir çok hastanın tedavi sırasında yada sonrasında ağrısı olacağı düşüncesi tedavilerden kaçmasına neden olduğu gerçektir.Tedavi sırasında ağrı hissinin olması o bölgenin anestezisinin yetersiz olmasındandır.Anestezik maddeler ağrı hissini çok nadir vakalar hariç tamamı ile yok etmektedir.Günümüz teknolojisi sizin tedavi sırasında maksimum konforunuzu sağlamak için bir çok yöntem ve gereç geliştirmiştir.İğne hissinin bile ortadan kaldırıldığı düşünüldüğünde tedavilerinizde ağrı duymanız hemen hemen mümkün değildir.Hekimin tedavi sırasında ağrı duyan bir hastaya vereceği kaliteli hizmet tartışılmalıdır.

Tedavi sonrasında basit ağrı kesiciler ile engellenebilecek ha ssasiyet ve ağrı olabilir.Ağrı kontrolünde tek sorumluluk doktora ait değildir.Tedavi öncesi ve sonrasında hekimin uyarılarına dikkat edilmemesi ağrıya neden olabilir yada ağrının geçmesini engelleyebilir.Hekiminizin uyarılarının her birinin yada yasaklarının nedenleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.Bu konuda hekiminize uyarılarına uymanız size fayda sağlayacaktır.

En çok israf edilen,tüm insanların sahip olabileceği en değerli şey zaman dan başka bir şey değil…Herşeye zaman ayıran bizler zamanı kaliteli yaşayabilmek için sağlıklı olmak zorundayız.,Diş tedavilerinde gereken zaman da basit bir planlama ile rahatlıkla bulunabilir.Bu planlama bilinenin aksine çok rahatlıkla yapılabilir.

Diş tedavilerinin büyük kısmında olduğu gibi estetik restorasyonlar içinde dişlerde minimal miktarda aşındırma gereklidir.Yapılacak olan estetik restorasyon seçeniğine gore dişlerinizdeki aşındırmanın miktarı çok az miktarlara kadar hatta bazen hiçbir aşındırmaya gerek kalmadan tamamlanabilir.

Aşındırma yada madde kaybı sizin mevcut dişlerinizin formuna,birbirleri ile ilişkilerine,boyutlarına gore değişkenlik gösterir.Bu konuda doktorunuz size dha detaylı açıklamayı yapacaktır.Sanılanın aksine dişelrinizde size zarar verecek ölçekte aşındırma yapılmamakatadır.Yapılan aşındırmanın miktarı kadar yada daha fazlası seramik ve benzeri madddeler ile yerine konmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Dişler Hakkında" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Ahmet KİĞILI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Ahmet KİĞILI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet KİĞILI Fotoğraf
Dt.Ahmet KİĞILI
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Ahmet KİĞILI'nın Yazıları
► Gömük Dişler Dr.Dt. A. Selhan KAYA
► Dişler Neden Çürür Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Hollywood Gülüşü: Düzgün ve Beyaz Dişler Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Estetik Dişler Hakkında' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hangi Diş İmplantı Mart 2017
◊ Zikonyum Dişler Mart 2017
◊ İmplant Başarısı Mart 2017
◊ Lamina Dişler Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:48
Top