2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anksiyete: Kaygıdan Daha Fazlası
MAKALE #18066 © Yazan Psk.Ilgın ARPACI | Yayın Mart 2017 | 2,872 Okuyucu
Anksiyete, yatakta dönüp durarak bir türlü uyuyamadığınız gecelerdir. Beyninizin bir türlü kapanmamasıdır. Yatmadan önce kafanızda dolaşan düşüncelerin ve en büyük korkularınızın, rüya ve kabuslarda gerçekliğe dönüşmesidir. Güne henüz yeni başlamanıza rağmen yorgun uyanmanızdır.Anksiyete, günü uykusuz geçirmeyi öğrenmektir çünkü gözlerinizi kapatmanız zaten gece ikiyi bulmuştur.

“Bunu nasıl söylersem doğru anlaşılır?” diye merak ettiğiniz mesajlardır. Anksiyete, mesajlara utandırıcı bir biçimde hızlı geri dönmektir.

Anksiyete, bir yandan karşı tarafın ne düşündüğü ya da size kızgın olup olmadığıyla ilgili senaryolar kurarken mesajınıza cevap beklemektir. Kendinize “belki meşguldür ya da daha sonra cevap verir” demenize rağmen sizi öldüren cevaplanmamış mesajlardır. Anksiyete, “belki de seni bilerek görmezden geliyordur” diyen eleştirel sesinizdir. Aklınıza gelen her olumsuz senaryoya inanmaktır.

Anksiyete beklemektir. Her zaman beklemede olduğunuz hissiyatıdır.

Anksiyete, “üzgünüm” sözcüklerini gerektirmeyen şeyler için bile özür dilemektir. Anksiyete kendinden şüphe duymak ve ne kendine ne de etrafındakilere güvenmemektir.

Anksiyete her şeyin ve herkesin farkında olmaktır. O kadar ki, birinin ses tonundaki ya da kelime seçimindeki en ufak bir değişimi bile fark edebilmektir.
Anksiyete, daha başlamadan ilişkileri mahvetmektir. Size “haksızsın, seni sevmiyor, seni terk edecek” der. Ve siz de hemen bir yargıya vararak ilişkiyi bitirirsiniz.

Çok fazla düşünmek ve çok fazla önemsemektir. Anksiyetesi olan insanların kökeninde önemsemek vardır çünkü.

Avuç içlerinizin terlemesi ve kalbinizin hızla çarpmasıdır. Ancak dışarıdan bunu kimse fark edemez. Sakin ve rahat görünür ve gülümsersiniz ama içeride bunun dışındaki her şey vardır. Anksiyete sizi tanımayan insanları kandırma sanatıdır. Sizi tanıyanların ise sürekli olarak “endişelenme”, “rahat ol” ya da “bu kadar kafana takma” demesidir. Arkadaşlarınızın sizin çıkarımlarınızı dinlemesi ve bu sonuca tam olarak nasıl ulaştığınızı anlamamasıdır.

Sorun olmayan bir şeyi düzeltmeye çalışmaktır.

Kendinizden şüphe etmenize sebep olan soru zincirleridir. “Çıkarken kapıyı kilitledim mi?”, “Ocağı kapattım mı?”. Anksiyete kontrol etmek için tekrar eve geri dönmektir.

Anksiyete, herkesin gözü sizin üzerinde olduğu ve kimsenin sizi burada istemediği gibi düşüncelerden dolayı bir partide hissettiğiniz huzursuzluktur. Anksiyete "bir kadeh daha" almaktır ve sonunda biraz rahatladığınızı hissediyorsunuzdur, ertesi günü akşamdan kalma bir şekilde ve pişmanlıkla uyanana dek. İnsanlara ne dediğinizi ve onlara bir özür borçlu olup olmadığınız merak edersiniz.

Anksiyete aşırı telafi ve insanları memnun etmek için harcanan çabadır. Anksiyete her yere zamanında gitmektir çünkü geç kalmanın düşüncesi bile sizi çileden çıkarmaya yeterlidir.

Anksiyete başarısızlık korkusudur ve mükemmele ulaşmak için çabalamaktır.

Yetersiz kaldığınızda ise kendinizi hırpalamaktır.Her zaman plan ve programa ihtiyaç duymaktır. Anksiyete, kafanızın içindeki “başarısız olacaksın” diyen sestir. Bunun için kendinizi harap ediyor olsanız bile insanların beklentilerini aşmaya çalışmaktır. Anksiyete, başa çıkabileceğinden daha fazlasını üstlenmektir, böylece dikkatinizi dağıtabilir ve başka bir şeyi kafanıza takmaktan kurtulabilirsiniz.

Anksiyete ertelemedir: Başarısızlık korkusuyla o kadar felç olmuşsunuzdur ki başarıyı beklemede bırakırsınız.

Çok bunaldığınızda kendinizi tutamayıp gizlice ağlamaktır ama kimse sizin bu yüzünüzü bilmez. Anksiyete, “berbatsın” ya da “şu an gerçekten çok kötü hissetmelisin” diyen eleştirel sesinizin üstesinden gelebilmektir.

Anksiyete, bir şeyleri kontrol etme ihtiyacı ve isteğidir; çünkü anksiyeteniz kontrolünüzden çıkmış gibi hissedersiniz ve bununla yaşamayı öğrenmeniz gerekmektedir.

Ancak her şeyin ötesinde anksiyete, önemsemektir. Asla kimsenin duygularını incitmek istememektir. Asla yanlış bir şey yapmak istememektir. Her şeyden öte, basitçe kabul edilme ve sevilme isteği ve ihtiyacıdır. Bu yüzden bazen çok çabalarsınız. Bunlar her gün yaşadığınız şeyler olsa da bunlarla tek başınıza yüzleşmek zorunda olmadığınızı bilmelisiniz.

ILGIN ARPACI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anksiyete: Kaygıdan Daha Fazlası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ilgın ARPACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ilgın ARPACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ilgın ARPACI'nın Makaleleri
► Daha Fazlası Olmak Psk.Emre ŞENGÜR
► Kaygıdan Nasıl Kurtuluruz? Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kaygıdan Kaygı Bozukluğuna Psk.Orhan TARUK
► İstemekten Fazlası, Umut… Psk.Dnş.Esmanur BOLAT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Anksiyete: Kaygıdan Daha Fazlası' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:54
Top