2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ruh Sağlığını Korumak İçin Zihni Boşaltmanın 10 Yolu
MAKALE #18074 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Mart 2017 | 23,953 Okuyucu
Modern hayatın getirdiği yaşam koşulları bize birçok konuda kolaylık sağlasa da, düşünmemiz gereken şeylerin sayısını da bir o kadar artırdı. Zihnimiz geleceği planlamak ve geçmişi kurcalamakla daha çok meşgul hale geldi. Fakat beynimiz bu kadar bilgiyi işlemeye alışkın olmadığı için; psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklar çoğaldı, tatminsizlikler ortaya çıkmaya başladı. Aşağıda size zihninizi boşaltarak sağlığınızı korumaya yardımcı olacak 10 tekniği listeledim. Bu teknikleri günlük yaşamınıza dahil ettiğinizde zihin ve beden sağlığınızın günden güne iyileştiğini göreceksiniz. İşte zihninizi boşaltmaya yardımcı olacak 10 teknik:

1. Mindfulness (Bilinçli Farkındalık): Mindfulness, zihni geçmişteki acı veren anılar ile gelecekle ilgili kaygı veren düşüncelerden şimdiki ana getirmeyi sağlayan bir teknik. Bilinçli farkındalığın beynimizin yapısını değiştirerek stres, kronik ağrılar, depresyon, kaygı gibi birçok belirtileri azaltmada etkisi olduğu gibi aynı zamanda genel iyi bir ruh hali edinmemize de yardımcı oluyor. Şu araştırma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20350028 mindfulness’in kaygı ve depresyonu azalttığını gösteriyor.

2. Meditasyon: Günde sadece 10 dakika boyunca sessiz bir ortamda, sadece nefes alış verişinize odaklanarak meditasyon yapabilirsiniz. Bu basit ve uygulanabilir meditasyonda düşüncelerinizi engellemek yerine onların geçip gitmesine izin veren bir gözlemci olun. Bu çalışmayı her gün yaptığınızda bir hafta gibi kısa sürede bile stresinizin azaldığını ve daha esnek biri haline geldiğinizi göreceksiniz.

3. Talassoterapi Banyosu: Talassoterapi deniz suyu ve deniz etkenleri ile yapılan bir tür tedavi sistemi. Şu araştırma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18600327 bu yöntemin kronik ağrıları geçirdiğini gösteriyor. Siz de evinizde deniz suyu etkisi gösterecek bir banyo hazırlayabilirsiniz. Bunun için 2 fincan ingiliz tuzu (magnezyum sülfat, epsom salt) ve bir fincan zeytinyağını sıcak su dolu küvete dökün. Sabun kullanmayın. En az 15 dakika boyunca bu su içinde gevşeyin.

4. Refleksoloji (Ayak Masajı): Refleksoloji holistik (bütüncül) sağlıkta kullanılan yöntemlerden biri. Şu araştırma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12269681 ayak masajının kaygı ve depresyon tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor.

5. Lavantanın sakinleştirici gücü: Şu araştırma https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/lavender lavantanın uyku bozuklukları, kaygı, depresyon ve stresin etkilerini düşürmede etkili olduğunu gösteriyor.

6. Oğulotu çayı içmek: Latince adıyla melissa officinalis (oğul otu) sakinleştirici doğal bir çay. Şu araştırma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25360512 oğul otunun stresi düşürdüğünü gösteriyor.

7. Ağaçların ve doğanın içinde olmak: Şu araştırma https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4041337/ ağaçlar ve yeşillik içinde geçireceğiniz 15 dakikanın kaygıyı ve tansiyonu düşürdüğünü gösteriyor.

8. Sakinleştirici müzik dinlemek: Müziğin ruhsal durumu etkilediği bir gerçek. Nörobilimciler şu şarkının https://www.youtube.com/watch?v=UfcAVejslrU kaygıyı %65 oranında düşürdüğünü bulmuşlar. Kaynak: http://www.inc.com/melanie-curtin/ne...5-percent.html

9. Topraklanmak: Topraklanmak zihninizi boşaltmanın en basit yollarından biridir ve bunun için hiçbir ücret ödemenize gerek yoktur. Çıplak ayakla toprakta yürüyerek, ellerinizi evinizdeki saksının toprağına birkaç dakika bastırarak, balkonunuzda çiçek yada meyve yetiştirerek, doğal gıdalar tüketerek topraklanabilirsiniz.

10. Duygusal Özgürleşme Teknikleri (EFT): Stres, kaygı, korku, endişe gibi andan uzaklaşmamıza sebep olan tüm olumsuz duyguları temizlemek için kullanılabilen EFT, geleneksel Çin tıbbındaki akupunktur yöntemlerine dayanan, akupresür ve NLP'nin bir nevi birleşimi olan bir enerji çalışması. Parmak uçlarıyla vücuttaki bazı akupunktur noktaları uyarılarak vücutta tıkanan enerjinin normal akışına dönmesi sağlanıyor. Bunun sonucunda enerji tıkanıklığına yol açan korku, endişe gibi olumsuz duygular ortadan kalkıyor ve iyileşme başlıyor. EFT’nin uygulaması oldukça basit ve iyileşme diğer terapi tekniklerine göre oldukça hızlı ilerliyor.

Yukarıda sayılan yöntemleri uygulamanıza rağmen zihninizi boşaltamıyor ve stresinizin hiç geçmediğini düşünüyorsanız bir ruh sağlığı profesyonelini (psikolojik danışman/psikolog) görmeniz gerekir. Ruh ve beden sağlığınızın her şeyden önemli olduğunu hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ruh Sağlığını Korumak İçin Zihni Boşaltmanın 10 Yolu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Ruh Sağlığını Korumak İçin Zihni Boşaltmanın 10 Yolu' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:32
Top