2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile İçinde Kadına Yönelik Şiddet ve Aşamaları
MAKALE #18103 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR | Yayın Mart 2017 | 5,875 Okuyucu
Yaşamımızın hemen hemen her alanında karşımıza çıkan şiddet toplumun tümünü derinden etkiler ancak en çok risk altında olan gruplardan biri kadınlardır. Kadına yönelik şiddet, kadını inciten, ona fiziksel, cinsel, ruhsal açıdan zarar veren, toplumsal ya da özel yaşamda onu sınırlayan, baskılayan her türlü davranıştır. Kadına yönelik şiddet dünyada neredeyse her toplumda görülen bir sorundur ve kadınların yaşamlarını, sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Kadınların en çok tanıdıkları, yaşamlarında bulunan erkeklerin şiddetine uğradıkları yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. Şiddeti uygulayan kişinin yakın, güvenilmesi gereken biri ya da kadının özel yaşamındaki, aile içindeki özel biri olması etkilenmeyi arttırmaktadır. Diğer taraftan şiddeti uygulayan kişinin bu özelliği kadının sorunla başa çıkmasını ve uzun süreli sağlıklı kalmasını da zorlaştırmaktadır.
Türkiye’de bilinen kayıtlara göre kadınların %58’i fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Aile içinde her türlü şiddete (dövülme, küçümsenme, istismar, tecavüz…) maruz kalan pek çok kadın şiddete maruz kaldığı ilk andan itibaren eşi ve ilişkiyi terk etmeye kadar geçen zorlu süreçte olası kalma ya da gitme durumlarında kendisini nelerin beklediğinin, aldığı bu kararın sonucunda nelerle karşılaşabileceğinin hesabını yapar. İlişkiyi bitirme kararı özellikle de sosyal desteğin, ekonomik özgürlüğün olmadığı ve gelenekçi, erkek egemen kültürel yapıya sahip bir ülkede büyük bir cesarettir. Bireyin değişim için hazır olması değişimi etkileyen en önemli faktördür

Şiddete maruz kalan kadın, şiddet görmeye başladığı ilk anda yaşanan bu durumların gelip geçici olduğuna, eşinin özünde iyi bir insan olduğuna, son zamanlarda yaşadığı olumsuz olaylardan etkilendiğine, her şeye kendisinin neden olduğuna kendini inandırmaya çalışır. Çevresinin bu ilişkinin kendisine zarar vereceği yönündeki sözlerini duymamazlıktan gelir. Hatta eşini onlara karşı savunur. Kadın aile içi şiddete maruz kaldığını inkar etmektedir ya da sorunun farkında olmamaktadır. İlk zamanlarda kadınlar sorunu kabullenmedikleri için, sorunun çözümüne yönelik herhangi bir girişimde bulunmazlar ve var olan duruma uyum sağlarlar. Düşünce öncesi dönem olan ilk aşamada kadının ilişkiyi terk etme olasılığı son derece düşüktür. Bu aşamada şiddete maruz kalan kadınlar, kaygı, depresyon, yetersizlik, inkar, korku, ümitsizlik, güçsüzlük, benlik saygısında bozulma, sosyal ilişkilerde bozulma ve kendine/başkalarına yönelik saldırganlık eğilimi gösterebilmektedir. Bu sebeple kadının yaşadıkları hakkında farkındalık kazanması, gelecekte onu nasıl bir ilişkinin beklediğine dair psikolojik destek alması çok önemlidir.

İkinci aşama olan düşünce döneminde, eşin şiddeti devam ettikçe kadının ilişkide sorun olmadığına dair inkar mekanizması ve eşinin lehine davranmaları ortadan kalkar. Kadın kendini tehdit altında hissetmeye başlar ve yavaş yavaş eşinin davranışları karşısında kendisini savunması gerektiğini düşünür. Kadının kendini savunma girişimleri, şiddeti uygulayan erkek tarafından kendisine meydan okunma, başkaldırı gibi algılandığında şiddetin dozu artabilir. Kadın için ilişkide kalmak artık risklidir. Ancak kalma ya da gitme kararını verirken çocuklarının bakımı, geleceğinin nasıl olacağı, yalnız kalmak, sokakta kalmak, polisin ve hukukun kendisini koruyamayacağı endişesi, ekonomik sıkıntılar, eşinin onu rahat bırakmaması ve ona zarar vermek istemesi gibi konular kadını düşünmeye sevk eder. Bu aşamada şiddetin kadını ve çocukları nasıl etkilediği, fiziksel, psikolojik ve sosyal yönlerden ne tür zararlar verdiği ve vereceği, gelecekte nasıl etkileyeceği ortaya konmalıdır.

Kadının kendisi, ilişkisi ve eşi hakkında farkındalığı arttıkça değişimde hızlı bir şekilde olacak ve aile içi şiddetten kurtulmaya yönelik planlar yapmaya başlayacaktır. Kadın, değişim için plan yapmaya başlamışsa hazırlık basamağına geçmiş demektir. Bu aşamada bir yandan ilişkisine devam ederken diğer yandan kendisini koruma altına alabileceği koşulları yaratmakla meşguldür. Kadına, sorununun çözümü için çevresinden yardımcı olabilecek kişi ve kurumlarla bağlantı kurabilmesi konusunda yardım etmek ve desteklemek gerekir.

Bundan sonraki aşama olan eylem döneminde ise kadınlar aile içi şiddetten kurtulmaya yönelik olarak boşanma davası açabilmekte, polis merkezine, jandarma komutanlığına başvurabilmekte, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) başvurabilmekte, kadın örgütlerine, sığınma evlerine sığınabilmekte ya da eşinin tedavi olması gibi girişimlerde bulunabilmektedir. Genelde pek çok kadın buraya kadar sayılan aşamaları tamamlar ve eşini terk eder. Bu aşamada kaygı, yetersizlik, korku, çevre değiştirme stresi, üstlendiği rolü yerine getirmede değişiklik, uyumsuzluk, ebeveyn rolünde değişim, beklenen bir kayba karşı acı çekme riski yer alabilir. Kadının bundan sonraki yaşamıyla ilgili plan yapması ve uygulaması desteklenmeli, kadının sosyal destekleri (avukat, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, aile, arkadaş, akraba) devreye sokulmalı ve güçlendirme yöntemi ile kadının kendini güçsüz hissettiği durumlarda ne yapması gerektiği konusunda eğitim verilmelidir.

En önemli aşama olan sürdürme döneminde kadın aile içi şiddetten kurtulmuştur. Kendisine yeni bir yaşam kurmuştur. Tüm aşamaları geçtiği için kadının kendine duyduğu güven, saygı ve değer artmıştır.

Aile içi şiddeti önlemek, yasal, sosyal, ekonomik ve kişisel etmenlere müdahale etmeyi gerektirir. Şiddetin ruhsal boyuttaki sonuçları düşünüldüğünde şiddete uğrayan kadının normal ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi psikolojik destekle mümkündür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile İçinde Kadına Yönelik Şiddet ve Aşamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     45 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Havva BAYAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR
Adana
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Havva BAYAR'ın Yazıları
► Kadına Yönelik Şiddet Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kadına Yönelik Şiddet Psk.Gökçe ÇAKIR ŞAHAN
► Kadına Yönelik Şiddet Nedir? Psk.Furkan YAVUZ
► Kadına Yönelik Cinsel Şiddet Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Kadına Yönelik Şiddete Psikolojik Bir Bakış Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aile İçinde Kadına Yönelik Şiddet ve Aşamaları' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özgüven Kazanmak Nisan 2021
◊ Çocuklarda Parmak Emme Haziran 2019
◊ Çocuklukta İstismar Aralık 2016
◊ Çalışan Anne Olmak Aralık 2016
◊ Depresyon Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:25
Top