2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşka Yeni Bir Yol : İmago Çift Terapisi
MAKALE #18134 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Mart 2017 | 6,091 Okuyucu
İmago Çift Terapisi birbirine yakın olarak bağlanmış ilişkilerin terapisi ve teorisidir. Ana tezi eşin romantik cazibeye göre seçilmesinde bilinçsiz amacın, çocukluğu bitirmek olduğudur. Bu nedenle eş seçimi, eşlerden birisinin ruhsal simge ile bilinç dışı uyuşmasının sonucudur, bu çocuklukta (İmago olarak adlandırılır) ve cazip eşin belli karakter özellikleriyle oluşturulur.

İmago Eşleşmesi – Bilinçdışı İlişkinin Keşfi

İmago eşleşmesi, eş seçimde belirleyici faktördür. Çünkü bu bağların yenilenmesiyle bütünlüğün iyileştirilmesinin bilinç dışı amacı tarafından yönlendirilir, ben ve benötesi çocukluktaki düş kırıklıkları nedeniyle bozulmuştur. Eşteki pozitif ve negatif karakter özellikleri ile benzer özellikler cazibenin temelini oluşturur. Cazibenin yoğunluğu düş kırıklıklarına bağlı negatif özelliklerdeki uyumun sonucudur.

Romantik sevgi bu nedenle, bir seviyede, tatmin ihtiyacı beklentisinin sonucudur. Daha derinlerde ise asıl bütünlük ve bütüne olan bağlantının geçici deneyimidir. Bundan dolayı tatmin edilmemiş çocukluk ihtiyaçları yetişkin ilişkiye çözüm için taşınır ve bundan dolayı seçilen eş kişinin ebeveynler ile aynı sınırları paylaşır, kaçınılmaz şekilde, bunlar tekrar aktif hale gelir ve düş kırıklıkları tekrar yaşanır.

Romantik hisler, eşler diğer kişiyi ideal eş olmak için zorladıklarında giderek azalır ve kaçınılmaz şekilde iktidar mücadelesi doğar, bu sıklıkla kronik çatışmalara yol açar ve sonucu paralel evlilikler ya da boşanmadır.

İmago Çift Terapisi, çiftlere bir seçenek sunar: ‘’Bilinçli evlilik/adanmış ilişki’’ oluşturarak,eşin bilinçdışı eylemlerinin amacı ile iş birliği yapmalarını sağlar. Bunun için de eşler tatmin edilmemiş çocukluk ihtiyaçları ile yüzleşirler.

Bu hedefi gerçekleştirmek için, İmago Terapistleri birincil terapötik müdahale olarak İmago Diyaloğu adı verilen bir tekniği kullanırlar.

İmago Diyaloğu, İmago Çift Terapisinin temel yaklaşımıdır. İnsanların ilişki içerisindeki temel ihtiyaçlarından yola çıkarak ve bunları kapsayacak şekilde oluşturulmuştur. Çiftlerle güvenli bir ortam oluşturan bu yöntem, karşılıklı anlayışın ve empatinin oluşmasını, geçmişe dönük ilişki yaralarının onarılmasını ve böylece çiftler arasında derin bir iletişimin deneyimlenmesini sağlamaktadır.

İmago Diyaloğunun Doğuşu

Kendi ilişkisi ve diğer evli çiftlerin ilişkisi üzerinde çalışan Harville Hendrix, çocukluk yıllarında anne ve babaları tarafından konuştukları dinlenilmeyen, dikkate alınmayan bireylerin karşısındaki birey tarafından dinlenilme ihtiyacının oldukça yüksek olduğunu fark etmiştir. Bireyler kendileriyle benzer çocukluk problemleri yaşayan bireylerle evlendikleri için eşleri de aynı dinlenilme talebiyle evlilik ilişkisine girecektir. Her iki taraf da dinlenilmeyi beklerken; birbirini dinlemeyecektir. Başka bir deyişle; böyle çiftler arasında bireylerin birbirini sırayla dinlediği diyaloglar çoğunlukla oluşmaz. Hendrix ve eşi Helen imago diyaloğunu, İmago Terapinin özü olarak nitelendirmiştir. Yapılandırılmış bir diyalog olan İmago Diyaloğu, bireylerin birbirlerine duygu düşünce ve isteklerini korkmadan ve sakin bir şekilde anlatabilecekleri çift taraflı bir iletişim tekniğidir. İmago diyaloğu, aslında terapist odaklı, terapistin aktif olarak yer aldığı bir diyalog değildir. Tam aksine; çiftlerin aktif olduğu eş odaklı bir tekniktir. Bu diyaloglar, terapistin kontrolünde yapıldığı gibi terapistin olmadığı ortamlarda da eşler tarafından uygulanabilir. İmago Diyaloğu, bireylerin birbirlerini dinlemelerini garanti altına alır.

İmago Terapistinden Beklenen;

– Çifte İmago Diyaloğu sürecini öğretir
– Gönderici ve alıcının rollerini ve sorumluluklarını yerine getirmesi için koçluk yapar.
– Çifte, hem her birinin kendisi ile hem de partneri ile iletişimini güçlendirmesini sağlamak için koçluk yapar
– Çiftler arasında tepkiselliği yöneterek iletişimin güvenli bölgede kalmasını sağlar.
– Çifti İmago Diyalog tekniklerini evde kullanmaları için teşvik eder.

İletişim, İmago Diyaloğunda tecrübe edildiği üzere terapideki iyileştirici element olarak görülmektedir. Bu nedenle İmago Çift Terapisindeki süreçlerin büyük bir kısmı çoğunluğu partnerler arasında gerçekleşen İmago Diyaloğu aracılığıyla yürütülmektedir. Bununla birlikte, terapist bu süre içerisinde çift arasındaki diyalojik duruşunu her zaman korumalıdır.

İmago Diyaloğu uygulaması için süreç üç basamaktan oluşmaktadır;

Aynalama : Alıcı partnerini dinler ve göndericinin dışa vurduklarını aynen tekrarlar.

Doğrulama : Alıcı söylenenleri kabul ettiğini ve göndericinin bakış açısının duygularını ve deneyimlerini anladığını belirtir.

Empati : Alıcı, göndericinin duygusal deneyimlerini ve düşüncelerini açıklar ve söyledikleri göndericinin söyledikleri ile uyuyor mu kontrolünü yapar.

İmago Diyaloğu’nun kullanımı iletişim ve bağı yeniler, böylece karşılıklı duygusal iyileşme, gelişime yonelik işlemlerin başlaması ve kişisel bütünlüğün iyileşmesinin gerçekleşmesi başarılır. Kişiyle (düş kırıklıkları yaşayan) tekrar bağoluşturulması kişinin sosyal, doğal ve kozmik düzene gerçek bağına olan farkındalığı tekrar kurar. Sürekli olarak kullanıldığında, diyalog ilişkide olmanın yolu olur ve sonunda ruhsal bir uygulamaya evrilir, bilinçli evlilik/adanmış ilişkiyi ruhsal bir yola dönüştürür.

Aşk ile kalın..

Uzm.Psk.Dan.Eyup SARI
Çift ve Evlilik Terapisti

Kaynakça:

– Aile Terapisinde Kullanılan Teknikler –Doç.Dr. Şahin Kesici ve Komisyonu
– İmago İlişki Terapisinde Klinik Eğitim- Eğitim Kılavuzu
– İmago İlişki Terapisinde Klinik Eğitim – Pratisyenlerin Alet Çantası
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşka Yeni Bir Yol : İmago Çift Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Çift Terapisi Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Şeyma KOÇAK
► Çift Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Çift- İlişki Terapisi Psk.Görkem ALBAN
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Deniz AKINCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aşka Yeni Bir Yol : İmago Çift Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:34
Top