2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Felç(İnme)Tedavisi
MAKALE #18139 © Yazan Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN | Yayın Mart 2017 | 3,109 Okuyucu
Felç Tedavisi

Tedavi planlamasında hasta ve yakınları bir bütün olarak ele alınmalıdır. Hasta ve yakınlarının motivasyonu yüksek tutulmalıdır.

Tedaviye hasta yoğun bakımda dahi olsa hiç zaman kaybetmeden başlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki yoğun bakımda uzun süre kalan hastalarda fizyoterapinin yapilmamasi veya yetersiz kalmasına bağlı olarak, hastalarda bası yarası, spastisite, kontraktür gibi hastanın iyileşmesini engelleyici sorunlar baş göstermektedir.

Amaç felç geçirmiş kişiyi en kısa sürede bağımsız hale getirmek olmalıdır. Hasta ve hasta yakınlarının motive edilip bilgilendirilmesi ve rehabilitasyona aktif olarak katılımları sağlanmalıdır.

Felç tedavisi ekibi

Ftr hekimi, Nörolog,Psikiyatrist, Fizyoterapist, İş-uğraşı terapisti, Ortez-protez teknisyeni, Konuşma terapisti ve Psikolog bulunur.

Felç tedavisi neleri içerir?

Hasta yoğun bakım döneminde sorumlu hekim ve hemşire kontrolünde takip edilir.
Bu dönemde Fizyoterapist tarafından pozisyonlama yapılır, gerekli gördüğü durumlarda sorumlu hemşireyi bilgilendirir.
Pasif eklem hareketleri dediğimiz ROM egzersizleri yapılır.
Hasta hareketsiz kaldığı için akcigerlerinde sekresyon sorunu yaşayacaktır.
Fizyoterapist hastanın durumunu belirler.
Perkusyon, vibrasyon gibi teknikler uygular.
Hasta bilinci açıldıktan sonra vakit kaybetmeden yavaş yavaş oturma pozisyonuna alıştırılır.
Solunum egzersizleri yapılır.
Pasif egzersizlere ilaveten aktif-asistif egzersizlere geçilir.

Yoğun bakım sonrası rehabilitasyonda ise artık daha ileri ve farklı tedavi yöntemlerine geçirebilir. Biz Fizyoterapistler olarak erken dönemde genel olarak Bobath yöntemini kullanmaktayız. Bu dönemde genel olarak;
Oturma pozisyonunda gövde ve baş kontrolü
Skapula(kürek kemiği )mobilizasyon egzersizleri
Omuz mobilizasyon egzersizleri
Ağırlık aktarma egzersizleri..gibi tedavi yöntemleri kullanılır. Bobath yönteminden farklı olarak brunstrom ve johnstone metodları da uygulanabilir.
Hastada baş ve gövde kontrolü sağlandıktan sonra artık daha ileri seviyelere geçilir.
Aktif hareket, denge ve koordinasyonun sağlanması,
Günlük yaşam aktivitelerini yapabilmek için iş-uğraşı terapisi,
Konuşma terapisi,
Yutma rehabilitasyonu,
Mesane ve bağırsak rehabilitasyonunu içermektedir. Genel olarak;
Köprü egzersizi
Köprü pozisyonunda tek bacak kaldırma-(denge ve ağırlık aktarma)
Dizüstü pozisyona gelme ve dizüstü pozisyondan ayağa kalkma
Hamstring ko-kontraksiyon
Düz bacak kaldırma egzersizleri
Yürüyüş egzersizleri
Merdiven inip çıkma egzersizleri
Omuz,dirsek ve el için aktif egzersizler
Kalça-diz fleksiyon-ekstansiyon egzersizleri..vs egzersizleri yapılabilir.
İleri dönemde ise artık hastanın kaba hareketleri düzelmiştir. Hastanın durumuna göre İnce motor egzersizleri ve ileri denge egzersizleri yapılabilir.

Tüm bu egzersizler kabaca yazdığımız egzersizlerdir.Hastanın durumuna göre Fizyoterapist egzersiz planlaması yapar. Ftr Hekimi gerekli gördüğü durumlarda Elektroterapi ajanları, kinesioteyp, ortezleme planlayabilir. Spastisitenin yoğun olduğu durumlarda botox tedavisini uygulayabilir.

Felç geçirmiş hastalar, iyi bir rehabilitasyon ekibi ve iyi bir rehabilitasyon programı ile yürüme , kendine bakım ve günlük yaşam aktivitlerini bağımsız olarak yerine getirebilir hale gelebilmektedir. Tedavinin hiç vakit kaybetmeden başlanması gerekmektedir. Malesef azımsanmayacak sayıda hasta fizik tedaviye geç başladığı için iyileşme ihtimali azalmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Felç(İnme)Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN'ın Makaleleri
► İnme (Felç) Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► Felç (İnme ) Tedavisi Fzt.Sedat BAYRAK
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
► Felç (İnme) Rehabilitasyonu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► İnme (Felç - Stroke) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Felç(İnme), Sizi Hayata Küstürmesin Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Felç(İnme)Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evde Fizik Tedavi Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:53
Top