2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ruh Sağlığını Dengeleyen Dolaşım Sistemi: Primo-Vasküler Sistem
MAKALE #18140 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Mart 2017 | 4,361 Okuyucu
1962 yılında Koreli bilim adamı Kim Bonghan, vücudumuzda kan ve lenf dolaşım sistemlerinin yanı sıra üçüncü bir dolaşım sistemi olduğunu öne sürdü. Bonghan’ın ölümünden sonra nano-teknoloji alanında yaşanan gelişmeler sayesinde bu üçüncü dolaşım sistemi Primo-vasküler sistem’in varlığı çeşitli bilim insanları tarafından da doğrulandı. Söz konusu kanalların en önemli özelliği insan vücudundaki enerji meridyenleri üzerinde yer alan akupunktur noktalarını birbirine bağlamasıydı. Araştırmacılar tüm vücudu bir ağ gibi saran PVS’nin yaşamın tüm biyolojik süreçlerini koordine eden temel yapı olduğunu düşünüyorlar.

Meridyen Terapisi ve Primo-Vasküler Sistem

Meridyen Terapisi Geleneksel Çin Tıbbı’nda binlerce yıldır bilinen, bedenin enerji kanalları üzerindeki belirli bölgeler ve noktaların akupunktur (iğne batırma), akupresür (el veya parmaklarla basınç uygulama), masaj, ısı, elektrik veya mıknatıslarla uyarılmaları yolunu kullanan tüm tedavi türlerini kapsıyor. Bu yöntemler, hem fiziksel hem de psikolojik rahatsızlıkları tedavi etmek için binlerce yıldır kullanılıyor. Daha yakın dönemde EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri) ve Aromaterapi gibi modern yöntemler de Geleneksel Çin Tıbbı’nın meridyen enerji sistemini temel alarak, Meridyen Terapisi yöntemleri arasında yer aldılar.

Geleneksel Çin Tıbbı’na göre insan fizyolojisinin en önemli unsuru, enerji kanalları veya meridyen sistemi. Bu sistem son derece detaylı ve karmaşık, ama bir o kadar da düzenli ve işlevsel. Bu enerji kanallarına "meridyen” denmesinin sebebi, büyük çoğunluğunun bedende dikey konumda olması. Meridyenler, sinir sistemi ve dolaşım sistemi gibi, tüm bedeni bir bütün olarak bağlıyor. Hatta Geleneksel Çin Tıbbı Meridyen Teorisinde, meridyenler sadece beden içinde iletişimi sağlamakla kalmıyor, organlarımızla duyularımız, dokularımız, duygu ve düşüncelerimiz arasındaki iletişim ve uyumu sağlıyor. Meridyen sistemi tam anlamıyla beden, zihin ve ruhun bütünlüğünü işlevsel bir biçimde tanımlıyor.

Tüm hastalıkların sebebi enerji sisteminin bozulmasıdır.

Geleneksel Çin Tıbbı’nda meridyen enerji akışının tıkanması ve dengesini yitirmesi, hastalığın başlıca sebebi olarak görülüyor. Enerji akışının tam olarak nerede, ne sebeple ve nasıl tıkandığının belirlenmesi, buna bağlı olarak yeniden açılması ve dengelenmesi ise tüm hastalıkların temel tedavi yöntemi. Hangi teknik kullanılırsa kullanılsın, Meridyen Terapisi yöntemlerinin hepsinin ortak amacı bu.

Meridyen Terapisi’ne göre vücudun enerji akışının tıkanmasına birçok şey sebep olabiliyor. Bunların başlıcaları; duygularımızı aşırı bir şekilde deneyimlemek, yanlış yemek yeme alışkanlığı, az hareket etmek ve yeteri kadar dinlenmemektir.

Meridyen Terapisinin özünde hastalığa değil, kişiye göre tedavi uygulaması esas. Buna göre hastalığın ne olduğu kadar, hastalığa sahip olan kişinin kim olduğu da büyük önem taşıyor. Hastalık semptomları yerine kişinin kim olduğunu temel almanın önemli yanı şu: Bilinç, odaklandığı şeyi büyütür. Bu yüzden hastalığın kendisine yoğunlaşmak, ne terapistin, ne de hastanın işine yarar. Meridyen Terapisi, kişinin varlığının temelini oluşturan yaşam enerjisinin bozulmuş dengesini yeniden kurmasını sağlar; sağlığı yüzeysel, semptomatik ve geçici olarak değil, kökten, bütünsel ve kalıcı olarak iyileştirmeye çalışır.

Bir Meridyen Terapisi olarak EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri)

Amerikalı psikolog Roger Callahan’ın 1980 yılında tesadüfen keşfettiği ve hastasının su fobisini iyileştiren TFT (Thought Field Therapy) bir meridyen terapisi tekniği. Daha sonra bir mühendis olan Gary Craig TFT üzerinde bir takım değişiklikler yaparak EFT (Emotional Freedom Techniques) yani Duygusal Özgürleşme Teknikleri’ni geliştirdi. Fobilerden fiziksel rahatsızlıklara kadar bir çok problemde kullanılabilen EFT, Geleneksel Çin Tıbbındaki akupunktur yöntemlerine dayanan, akupresür ve NLP'nin bir nevi birleşimi olan bir enerji çalışması. Parmak uçlarıyla vücuttaki bazı akupunktur noktaları tıklanarak vücutta tıkanan enerjinin normal akışına dönmesi sağlanıyor. Bunun sonucunda enerji tıkanıklığına yol açan problem (ağrılar, korkular vs) ortadan kalkıyor ve iyileşme başlıyor. Uygulaması oldukça basit ve iyileşme diğer terapi tekniklerine göre oldukça hızlı.

Modern tıbbın çareleri, ilaçlar ve ameliyatlar kimi zaman insanların bazıları için sonuç vermiyor. Hiçbir şeyin işe yaramadığı yerlerde EFT genellikle işe yarıyor. EFT’yi diğer yöntemlerden farklı yapan şeyler; semptomların aniden yok olması, uygulamanın kolay olması ve kısa sürede sonuç alınabilmesi. Yine de EFT tıbbın veya diğer iyileştirme uygulamalarının yerini almaz. Diğer uzmanlarla (doktorlar, ruh sağlığı uzmanları) ile birlikte çalışmak en doğrusu.

EFT nasıl çalışıyor?

EFT’nin çalışma prensibi sorunu doğru teşhis edebilmek. Sorunun kaynağına ulaşmak bu mükemmel aracı doğru kullanabilmek adına çok önemli. Kişi sorunun çıkış noktasıyla ilgili bir olay ya da sebep hatırlıyorsa o olay üzerinde EFT çalışması yapılıyor, olaya dair ne kadar negatif duygu yükü varsa temizleniyor. Sonuçta kişi olaya karşı kendini zorlasa bile olumsuz hiçbirşey hissedemez hale geliyor. Bu durum ağrılar için ağrının ortadan kalkması şeklinde oluyor. Sorunun sebebine ilişkin hatırlanan hiç bir şey olmadığında ise, ağrının hangi durumlarda tetiklendiği ve bu ağrıya sebep olan duygunun ne olduğu tespit edilerek bunun üzerine EFT çalışması yapılıyor. Ancak sorunun kalbine inilmedikçe EFT ile kısa süreli bir rahatlama sağlanıyor. Ağrı geçmiş olsa bile bu durum maalesef kalıcı olmuyor. Bu yüzden EFT uygulaması için bu işin uzmanına gitmenizi tavsiye ederim. EFT uzmanının The AMT (Meridyen ve Enerji Terapileri Derneği) üyesi ve sertifikasının geçerli olmasına dikkat edin. Eğer kronik ağrınızın tıbbi yöntemlerle geçmediğini, sebebinin duygusal olduğunu düşünüyorsanız EFT başvurabileceğiniz harika bir araçtır. Ancak doktorunuzun onayını almadan herhangi bir alternatif yöntemi denemenizi tavsiye etmiyorum. EFT size bu konuda oldukça yardımcı olabilir ancak tıbbi bir tedavi asla değildir.

Siz de geçmek bilmeyen rahatsızlıklardan şikayetçiyseniz ve alternatif bir yöntem arıyorsanız EFT aradığınız yanıt olabilir. Ruh ve beden sağlığınızın her şeyden önemli olduğunu hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER


Yararlanılan Kaynaklar:
http://www.sciencedirect.com/science...05290110600143
http://www.sciencedirect.com/science...05290113002082
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793287/
https://sciencebasedmedicine.org/the...f-acupuncture/
“EFT’nin bilimsel temelleri”, Ahmet Aksoy, Radikal Blog, 10.11.2014
“Meridyen Terapisi Hakkında”, Dr. Onur Aydınoğlu, alternatifterapi.com
“EFT Vuruş Noktaları” gamet.com.tr

İlgili Yazılar:
https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_17975.htm
https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_18080.htm
https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_18035.htm
http://ayselkeskin.net/olumsuz-duygu...zi-etkiler-mi/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ruh Sağlığını Dengeleyen Dolaşım Sistemi: Primo-Vasküler Sistem" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ruh Sağlığını Dengeleyen Dolaşım Sistemi: Primo-Vasküler Sistem' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:34
Top