2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzla Nasıl Oyun Oynarsınız ?
MAKALE #18181 © Yazan Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA | Yayın Mart 2017 | 5,359 Okuyucu
ÇOCUĞUNUZLA NASIL OYUN OYNARSINIZ?

Sağlıklı her anne baba çocuğu ile oyun oynar. Oyunu bazen çocuk yönlendirir bazen de anne-baba yönlendirir. Genellikle ne oyunu oynanılacağına çocuklar karar verirler. Oyunlar çeşit çeşittir. Bazı oyunlar bilişsel becerileri geliştirirken bazı oyunlarsa sosyal-duygusal becerileri geliştirmektedirler. Örneğin puzzle yapma çocukların bilişsel etkinliğini geliştirirken; evcilik gibi oyunlar sosyal- duygusal becerilerini geliştirir. Hangi oyunu oynarsanız oynayın önemli olan oyunda çocuğunuza nasıl yaklaştığınızdır. Çocuk oyunla öğrendiği için her oyunun şu ya da bu biçimde olumlu bir etkisi vardır.

Yansıtma/Aynalama Tekniğini Biliyor Musunuz?

Çocuğunun yaşadığı durumla ilgili duygusunu yansıtmanız ve ne olduğunu söylemenizdir. Oyunlarda da çocuklarınıza duygularını ya da o an ne yaşadıysa üstüne bir şey katmadan olduğu gibi söylemeye aynalama diyoruz.
Aynalama tekniğinde ya gördüğünüzü çocuğa yansıtırsınız ya da duygularının dili olursunuz. Örneğin; çocuğunuz bebeklerle oynarken birden birbirine vurmaya başladığında “ooo bu bebekler çok kızmış olmalı, birbirine vuruyorlar sürekli” gibi. Oyunlarınızda “mutlu, üzgün, kızmış, şaşırmış” gibi duygu ifadelerini sıklıkla kullanın. Bir de gördüklerinizi de yansıtmanız oldukça önemlidir. Puzzle yapan bir çocuk için “eline bir parça aldın, arıyorsun, yerleştirmeye çalıştın, olmadı başka yer arıyorsun” gibi çocuğunuzun yaptığı şeyin dili olmalısınız. Oyunlarda aile figürleriyle oynadığında biri diğerine vurduğunda ses tonunuzu ona göre ayarlayın ve “ahhh çok canı yanmış olmalı” gibi empatik cümleler kurmak da önemlidir.

Oynamaktan sıkılan anne-babalar

Bazı anne-babalar oyun oynamayı sevmez ya da nasıl oynayacağını bilemezler. Eğer oyun oynamaktan sıkılıyorsanız çocuğunuz için olumsuz bir durum var demektir. Kendinizi oyun oynamaya hazırlamalı, içinizdeki çocuğu çıkarmalısınız. Muhtemelen ebeveynleriniz sizin oyun oynamanıza izin vermemiş olabilirler. Aslında oyun en fazla sizin ihtiyacınız. Seveceğiniz oyunlar bulun. Çocuğunuzun oynayabileceği ve sizin keyif alabileceğiniz birçok oyun vardır. Hiçbir şey bulamıyorsanız kendinizi çocuğunuzun yaratıcılığına bırakın. Onun oynamak istediği oyunları oynayın. Zamanla içinizdeki oyun duygusu harekete geçecektir.

Oyunda sizi yönetmesine izin verin.

Oyunlar, çocukların kendilerini özgür hissettikleri alanlardır. Hayatta hâkimiyeti eline alamadıkları, yönetemedikleri birçok şeyi oyunda gerçekleştirmek isterler. Oyunda kaptan odur, oyuna katılan anne-baba yardımcılarıdır. Gemisini dilediğince sürmek ister, bazen okyanusa açılmak bazense sert dalgalarla mücadele etmek ister. Oyunda da böyledir çocuk, bazen sakin oyun kurar bazense duygularını yoğun yaşadığı hareketli olduğu oyunları tercih eder. Önemli olan bu oyunda dümenin çocuğunuzun elinde olduğunu unutmamaktır. Bırakın çocuğunuz oyunda sizi yönetsin. Gerçek hayatta çocuğunu yönetemeyen birçok anne-babanın, oyunda çocuklarını yönettiğini gözlemliyorum. Örneğin; “ bu yatak şurada dursun, bu çocuk ıspanak yesin, onu oraya koyma buraya koy, hadi şimdi şu oyunu oynayalım” gibi yönlendirici ve müdahale edici cümleler çocukların gittiği denizi kurutuyor. Kaptanlıktan yardımcılığa düşüyor. Onun alanına müdahale edilmiş hissediyor. Bırakın çocuğunuz denizinde gemisiyle özgürce, dümenine hâkim olsun ve okyanusa açılsın. Siz sadece ona duygularını yansıtmakta yardımcı olun. Gördüklerinizi aynalayın. Yorum katmadan “bence bu böyle…” demeden konuşun. Siz oyundasınız unutmayın, gerçek hayatınızda değil. Oyunda sizi çocuğu yerine koymasına, söylediklerini yapmanıza izin verin, kısacası sizi yönetmesine izin verin.

Birlikte oynayabileceğiniz oyunlar

Evcilik

Evcilik herkesin çocukluğunda oynadığı ve en iyi bildiği oyunlardan bir tanesidir. Evcilik, bizi gerçek hayata hazırlayan önemli oyunlardandır. Yapmanız gereken şey; çok oyuncak almak değildir. Büyük oyuncak evleri ya da Barbie bebekler almak değildir. Evcilik malzemeleri için aile figürleri, hayvan figürleri(hayvan ailesi figürleri) mutfak materyalleri, tamir aletleri, arabalar, bez bebekler gibi materyalleri çeşitlendirerek kullanabilirsiniz. Size tavsiyem çocuğunuzun odasında raflı dolaplar bulundurmanız. Oyuncaklarını raflara dizmek, çocuğunuzun materyalleri daha kolay görmesini ve seçmesini sağlayacaktır. Çocuklar bazen yalnız oynamak ister bazense sizi dâhil etmek ister. Ama unutmayın oyunun kaptanı odur. Evcilik oyunu çocukları rahatlatır, gerçek hayattaki birçok role hazırlar, gerçek hayatta çözemediği ya da baş edemediği birçok problemi çözmesi için fırsat sağlar.

Kuklalar

Kuklalar, çocukların hem dil gelişimini hem de iletişim becerilerini geliştirmektedir. Çocuklar gerçek hayatta söyleyemedikleri ya da yansıtamadıkları birçok düşünce ya da duygusunu kuklalar aracılığıyla aktarmaktadır. Evinizde mutlaka bir kukla köşeniz olsun. Aile figürleri ve hayvan figürleri oldukça etkilidir. Çocuklar özellikle hayvan figürlerini sıklıkla kullanmakta ve çok sevmektedirler. Kukla oyunu için çocuğunuzun bir konu belirlemesini isteyebilirsiniz ve bir oyun yaratabilirsiniz. Kuklaları konuştururken koltukların arkasına saklanarak bir sahne yaratabilirsiniz. Kukla oyununda role girmeniz çok önemlidir. Unutmayın siz o roldesinizdir ve kuklanıza odaklanmalısınız. Çocuğunuzla kukla oyunu oynarken çok göz teması kurmamaya ve gerçek hayata çok dönmemeye dikkat ediniz.

Kostüm Kutusu

Kostüm kutusuna evinizde bulunan size ait bazı kostümler dâhil birçok kıyafeti koyabilirsiniz. Örneğin; kravat, takılar, şapkalar, eldivenler, atkılar, şallar, gözlükler, maskeler gibi sizin de yaratıcılığınıza kalmış bir sürü materyal üretebilirsiniz. Önemli olan çocuğunuzun yaratıcılığını ve hayal gücünü kullanabileceği materyaller çok işe yaramakta ve eğlenmenize katkıda bulunmaktadır. Bırakın oyunu çocuğunuz kursun ve siz ona ayak uydurun.

Hazine Avı

Hazine avı oyunu için bir kâğıda, kaleme, bir objeye(oyuncak da olabilir), en az iki oyuncuya ihtiyacınız vardır. Bir nesneyi gizlenecek şekilde seçin. Nesnenin bulunamayacak kadar küçük olmamasına dikkat edin. Nesneyi saklayan kişi, evinizin bir haritasını ya da oynadığı alanı çizsin. Hazinenin gizlendiği yerin üzerine “x” işareti koysun. Diğer oyuncu hazineyi bulmak için aramaya başlasın.

Sessiz Sinema

Sessiz sinema ailecek oynanabilecek keyifli bir oyundur. Hem iletişim becerilerinizi hem de sosyal becerilerinizi geliştirmektedir. Aynı zamanda çocuğunuzun kelime hazinesini de oldukça geliştiren bir oyundur. En az 2 kişiyle oynanır. Okul öncesi çocukları düşünüldüğünde toplam kelime sayısı iki tutulabilir. Oyuna başlamadan önce oyuncu kelime sayısını parmağıyla katılımcılara gösterir. Birinci kelime bulunduysa “kelime cepte” hareketi önceden çocuğa gösterilir ve o hareketi yapabilir, ikinci kelimeye geçebilir. Oyunda belirli süre tutulur ve o sürede tamamlanması gerekmektedir. Oyunda konuşmama ve ses çıkarmama kuralı vardır. Oyununun bitimini puanla aranızla kararlaştırabilirsiniz. 10 puana ulaşınca oyun biter gibi… 10 puana ulaşan oyunun birincisi olur.

Sıcak-Soğuk Oyunu

Sıcak-soğuk oyunu, çocuklardan tarafından çok sevilen bir oyundur. Bu oyuna başlamadan önce saklamak için bir materyal ya da nesneye ihtiyacınız vardır. Oyuncular sırayla oynarlar ve sırası gelen oyuncu belirlenen materyali oyun alanında bir yere saklar. Diğer oyuncu nesneyi bulmak için görevlidir. “Sıcak” dendiğinde, nesneye yaklaştığını, “sıcak sıcak sıcak” nesneye çok yaklaştığı anlamına gelmektedir. “Soğuk”, nesneden uzaklaştığını, “soğuk, soğuk, soğuk” ise nesneden çok uzaklaştığı anlamına gelmektedir. Amaç saklanan nesneyi oyuncunun bulabilmesidir. Görevli oyuncu da onun bulması için yardım eder. Oyun sırayla devam eder.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzla Nasıl Oyun Oynarsınız ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZORLUTUNA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın Yazıları
► Çocuğunuzla Oyun Oynamak Psk.İpek ÖRGÜT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzla Nasıl Oyun Oynarsınız ?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimlik Zamanları Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:18
Top