2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Detoks Nedir?
MAKALE #18202 © Yazan Dyt.Ayşegül YILMAZ | Yayın Nisan 2017 | 2,605 Okuyucu
Yaşamak için soluk alıp verirken aynı zamanda da beslenmek zorundayız. Ancak zamanla hem yediğimiz besinlerden hem de soluduğumuz havadan (çeşitli çevre kirleticileri -egzoz dumanı, sanayi kirleticileri, tarım ilaçları, sigara v.b gibi-) vücudumuza zararlı çeşitli toksinler de alırız. Bu toksinler zamanla vücudumuzda birikerek oksidatif stres dediğimiz metabolik sonuçlara sebep olur. Bu toksinler vücudumuzda birikerek sağlığımızı kötü yönde etkilemeye başlar. Bu birikim zamanla sindirim sorunları, halsizlik, bağışıklık sisteminde zayıflama, kronik baş ağrısı, uyku problemleri, dikkatsizlik uyuşuk ve sıkılgan ruh hali, cildin dejenerasyonu gibi sonuçlar doğurabilir. Bu birikimin uzun dönem devam etmesi kanser gibi ciddi sağlık sorunları için zemin yaratabilir.

Vücudumuzda biriken bu toksinler ile mücadele eden antioksidanlar içeren beslenme planı ile vücudu toksinlerden arındırmaya DETOKS diyoruz.

Sadece zayıflamak için değil genel sağlık halini korumak adına düzenli aralıklarla detoks yaparak bu toksinlerin birikimini önlemekte fayda var. 3 ila 7 gün süresince uygulayabileceğiniz detoks programlarını ayda bir uygulamak hafiflemenize yardımcı olur.

Farklı besinler kullanarak yapılabilir. Damak tadınıza göre ayarlayabileceğiniz program için bazı sınırlar çizerek yardımcı olalım.

DETOKS İÇİN ALTIN KURALLAR

Yemek için zaman ayırın. Alelacele tüketmeyin, geçiştirmeyin.

Sigara, kafein ve alkolden uzak durun. En azından ayda 3-5 gün.

Her öğününüze bir yeşil ekleyin. Kahvaltıya yeşil biber, maydanoz, taze nane, dereotu veya fesleğenden biri veya birkaçı olabilir. Öğle ve akşama ıspanak, pazı, semizotu, taze fasulye mesela. Ara öğün içinse kabuklu yeşil elma, kivi, yeşil erik ilk akla gelenler.

Doymuş yağ alımını olabildiğince azaltın. Tereyağı, kuyrukyağı, margarin gibi görünür yağları hiç tüketmeyin.

Yemeğe sebzelerden başlayın. Taze mevsim sebzeleri ve yeşillikler tüketin. Sebzeleri pişirirken mümkün olduğunca buharda pişirme yöntemini tercih edin. Yağ eklemek yerine damak tadınıza göre baharatlar, az yağlı (lor) peynirler ve limon ile tatlandırın.

Besin içeriklerine dikkat edin. Mısır şurubu (fruktoz şurubu) içeren besinleri, çikolatayı, abur cuburu ve hazır sosları detoks süresince beslenmenizden çıkarın.

Beyaz un ve beyaz undan yapılmış yiyecekleri tüketmeyin. Tam tahıllı, kepekli ve yulaflı seçenekleri deneyin. Yulaf ezmesi meyveler ve yoğurt ile şahane olabilir.

İşlenmiş besinler (salam, sosis, sucuk gibi), krema, tavuk, kırmızı et ve sakatat tüketmeyin.

Erişmek sizin için sorun değilse organik ürünler tercih edin.

Protein kaynağınızın esasını yoğurt ve kuru baklagiller oluştursun. Yağsız balıklar da unutmamak lazım.

Mevsimine göre greyfurt, nar, portakal, kırmızı üzüm, kızılcık, çilek, kiraz, mürdüm eriği, böğürtlen, karadut gibi antioksidan yönünden zengin meyvelerden seçim yapın.

Su tüketimine özen gösterin. Unutuyorum diyenlerden misiniz? O zaman şöyle söyleyelim; her ana öğün öncesi 2 bardak, her ara öğün öncesi 1 bardak su için en azından 1,8 litre garanti olsun. Ama önerim 2,5 – 3 litre su içmeniz.

C vitamininden zengin besinler, toksinlerden arınmayı ifade eden detoksifikasyon için önemlidir. (C vitamininden zengin besinler; limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller, çilek, böğürtlen, kuşburnu, domates, lahana, patates ile ıspanak, marul, yeşil biber asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzeler olarak sıralanabilir. Bu besinlerin taze olarak tüketilmesi vitamin kayıplarını önlemek için önemli olduğu unutulmamalıdır.)

Su dışında içecek tercihiniz yeşil çay, ıhlamur,papatya,kuşburnu, adaçayı gibi bitki çaylarından biri olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Detoks Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşegül YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşegül YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşegül YILMAZ Fotoğraf
Dyt.Ayşegül YILMAZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşegül YILMAZ'ın Yazıları
► Detoks Nedir? Evde Detoks Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Detoks Nedir? Dyt.Tuğçe SERT
► Detoks Nedir? Dyt.Hande SEVEN AVUK
► Detoks ve Menüsü Dyt.Tülin ALP
► Detoks Gerçekleri Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► 5 Günlük Detoks Planı Dyt.Yunus Emre UZUN
► Detoks İçin En İyi 8 Besin Dyt.Fatma GÖNEN
► Detoks Diyeti Önerileri Dyt.Müge ÜLKER
► Kurban Bayramı Sonrası Detoks Dyt.Damla YAVUZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Detoks Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sağlımız İçin Yulaf Aralık 2017
◊ Neden Kilo Alırız? Nisan 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:04
Top