2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Liposuction (Yağ Aldırma) Ameliyatı
MAKALE #18211 © Yazan Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU | Yayın Nisan 2017 | 3,310 Okuyucu
Liposuction yani yağ aldırma işlemi, düzenli diyet ve egzersize rağmen, vücudun belli bölgelerinde erimeye dirençli ve anormal yerleşimli yağ birikimlerinin tedavisi amacıyla uygulanan bir cerrahi tedavidir.
Liposuction kesinlikle zayıflama amacıyla yapılan bir ameliyat değildir. Bilakis, bu ameliyat için ideal hastalar, normal vücut ağırlığına sahip, ancak bölgesel olarak düzensiz yağ birikimleri olan hastalardır. Yani liposuction ameliyatı aslında bir kontur düzeltme, bir vücut şekillendirme ameliyatıdır.
Ameliyat olmak için belirli bir yaş sınırı yoktur. Gelişim sürecini tamamlamış 18 yaş üzerinde ve genel anesteziye engel oluşturacak bir sağlık problemi olmayan her hasta bu ameliyatı olabilir.
En sık uygulama yerleri bel, karın alt kısmı, basenler, kalçalar, uyluk iç yüzleri ve diz çevresidir. Yüz bölgesinde ise en sık çene altı kısıma uygulanmaktadır. Tek başına bir ameliyat olarak yapılabildiği gibi, diğer estetik ameliyatlarla kombine bir şekilde de uygulanabilir. Mesela karın germe ameliyatı sırasında beli inceltmek için, ya da meme küçültme ameliyatında koltuk altında biriken yağ kitlesinin azaltılması için sıklıkla kullanılmaktadır.
Liposuction ameliyatında, yağ hücrelerinin hem hacmi hem de sayısı azalmaktadır. Operasyon sonrası dönemde yağ hücrelerinin sayısı artmaz, ancak kilo artışı olursa, arta kalan yağ hücreleri hacimsel genişleme yetenekleri nedeniyle, boşalan bölgelerde tekrar yağ birikimine neden olurlar. Yani bu operasyon sonrası, ancak hasta kilosunu korursa sonuçlar kalıcı olmaktadır.
Liposuction ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılır. Bölgesel düzeltmelerde, bazen hastanın tercihine bağlı lokal anestezi altında da yapılabilir. İşlem süresi, alınacak yağ miktarına ve işlem yapılacak bölge sayısına bağlı olarak, 1 ila 4 saat arasında değişiklik gösterebilir.
Ayakta yapılan kısa bir çizimi takiben, hasta ameliyat masasına alınır. Yağ alınacak bölgeye, öncesinde alınacak tahmini yağ miktarı kadar sıvı enjeksiyonu yapılır. Bu şekilde yağ hücrelerinin yoğunluğu azaltılarak, emme işlemi kolaylaştırılır. Ayrıca enjekte edilen sıvının özelliğine bağlı olarak da, işlem sırasında oluşacak kan kaybı asgari düzeye indirilmiş olur. Sonrasında, vücudun uygun bölgelerinde kamufle olabilecek şekilde 0.5-1 cmlik cilt kesileri yapılıp, kanüllerle bu deliklerden girilerek cilt altı yağ dokuya ulaşılır ve emme işlemi yapılır. İşlem tamamlandıktan sonra, bu delikler açık bırakılabilir ya da tek bir dikişle kapatılabilir. Her iki durumda da, işlem sonrası ilk 24 saat bu küçük deliklerden sıvı sızıntısı olur. Kendiliğinden geçen bu sızıntı dönemi sonrası, delikler kendiliklerinden kapanırlar. Tek seferde 4 litreden fazla yağ çekmek, ameliyata bağlı risklerde belirgin artışa neden olabileceği için, bu şekilde agresif yaklaşımlardan kaçınmak gerekir.
Operasyon sonrası aynı gün ya da ertesi gün hastalar taburcu edilir. Operasyon sonrası dönemde belrigin bir ağrı olmayacağı için, hastalar 3-4 gün içersinde normal yaşantılarına dönebilirler. Operasyon sonrası liposuction uygulanmış bölgede oluşan morluklar, herhangi bir ek tedaviye ihtiyaç duyulmadan ortalama 10-15 gün içersinde kendiliğinden düzelirler.
İşlem sonrası hastalara, liposuction yapılmış alanlara baskı uygulayacak şekilde özel korseler kullandırılır. Düzgün bir şekillenme için bu korselerin 6-8 hafta kullanılması gerekmektedir. Doku ödeminin tamamen geçmesi ve nihayi şekillenme ortalama 3 ila 6 ayı bulmaktadır.
Liposuction işleminin sonuçlarında cildin yapısı ve kalitesi de belirleyici bir rol oynar. Yoğun çatlakları olan, elastikiyet kaybı izlenen ciltlerde, ameliyat sonrası dönemde deri altındaki boşalmaya bağlı olarak, büzülmeler ve cilt sarkmaları görülebilir. Bu durumda tekrar bir cerrahi düzeltme gerekebilir.
Liposuction yani yağ aldırma ameliyatı uygun hastalara yapıldığında ve ameliyat sonrası hasta kilosunu koruduğu taktirde, sonuçları etkin ve kalıcı olan bir estetik ameliyattır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Liposuction (Yağ Aldırma) Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
Yalova
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU'nun Yazıları
► Liposuction - Yağ Aldırma Dr.Güner UYSAL
► Yağ Aldırma ve Lazer Liposuction Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Ben (Nevüs) Aldırma Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Lazer Yağ Aldırma, Lipoliz Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Liposuction (Yağ Aldırma) Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ben (Nevüs) Aldırma Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:16
Top