2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Almadan Duramıyorum: İflah Olmaz Alışverişkolikler
MAKALE #18213 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Nisan 2017 | 4,020 Okuyucu
Kendinizi test edin:

•Sık sık ihtiyacınız olmayan şeyler satın alıyorsanız,
•Dolabınızda bir sürü açılmamış paket ya da etiketi çıkarılmamış kıyafet varsa,
•Moraliniz bozukken ya da çok keyifliyken satın alma ihtiyacınız artıyorsa,
•Bir şey satın aldığınızda aşırı heyecan duyuyorsanız,
•Alışverişten sonra suçlu, utangaç, pişman hissediyorsanız,
•Alışverişlerinizi gizlemeye çalışıyorsanız,
•Alışveriş yapmadığınızda gergin hissediyorsanız,

bir alışverişkolik olabilirsiniz.

Alışveriş bağımlılığı nedir?

Alışveriş bağımlılığı tıpkı uyuşturucu, alkol ve sigara bağımlılığı gibi, alışverişkolikler ihtiyaçlarının ötesinde para harcayarak kendilerini rahatlatmaya çalışıyor. Bu hastalık zihinsel ve duygusal zorluklar yaşayan kişilerin kendi dürtülerini kontrol edememesinden kaynaklanıyor. Bazı uzmanlara göre bu hastalığın tedavisi uyuşturucu bağımlılığından daha zor.

Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Amerika'da kadınların yüzde 6'sı, erkeklerin ise yüzde 5.5'i alışveriş bağımlısı. Araştırmayı yürüten Psikolog April Benson, Erkeklerin daha çok elektronik cihazlar, CD, kitap, kamera, fotoğraf makinasına ilgi gösterdiğini, kadınların ise daha çok makyaj malzemesi, kıyafet, takı ve ev araç gereçleri satın aldığını söyledi. Hastalığın ilk olarak 19. yüzyılda teşhis edildiğini belirten Benson, bu sorunun sadece Amerika'da değil dünyanın birçok yerinde var olduğunu belirtti. Hastalığın sadece zengin insanlarda görülmediğini de vurgulayan Benson "Bu tarz insanlar, kredi kartı borçlarını ya da harcadıkları enerji ve zamanı hiç dikkate almıyor. Onlar için alışveriş o an büyük bir ihtiyaç, sanki bir alkol bağımlısı gibi. Fakat alkol ve uyuşturucu bağımlıları alışverişkoliklere göre daha hızlı tedavi edilebiliyor." dedi.

Alışveriş bağımlılığının belirtileri neler?

Alışverişkolikler devamlı başkalarının onayını bekliyor. Araştırmalar alışverişkoliklerin diğerlerine göre daha uyumlu, nazik ve sempatik olduklarını söylüyor. Bu kişiler diğerleriyle tartışamaya girerek onlara ters düşmekten ve yalnız kalmaktan korkuyorlar.

Alışverişkoliklerin özgüveni daha düşük. Bir alışverişkolik için alışveriş kendine güveni artırmaya yönelik bir yöntem, özellikle de almak istediği nesne onun gözünde olmak istediği kişiyi yansıtıyorsa.

Alışverişkoliklerin duygusal problemleri var. Alışverişkolikler genelde istikrarsız ve duygusal dalgalanmaları yoğun kişiler. Araştırmalar alışverişkoliklerin bunların yanı sıra depresyon ve anksiyete (kaygı bozukluğu) ile de boğuştuğunu gösteriyor.

Alışverişkoliklerin dürtü kontrol problemleri var. Alışverişkolikler satın alma dürtülerine karşı koyamıyorlar.

Alışverişkolikler bir fantezi dünyasında yaşıyor. Bir alışverişkolik diğer faaliyetlerle meşgulken bile alışveriş heyecanını ve istediği nesneyi aldığındaki hazzı hayal edebiliyor, böylece hayatın acımasız gerçeklerinden bir fantezi dünyasına kaçmış oluyor.

Alışverişkolikler materyalist. Satınalma işi bir alışverişkoliği değerli hissettiren en önemli uğraş, ne kadar çok nesne satın alırsa o kadar değerli hissediyor. Araştırmalar alışverişkoliklerin diğerlerine göre daha kıskanç ve daha az cömert olduğunu gösteriyor.

Alışveriş bağımlılığından nasıl kurtulurum?

Alışveriş bağımlılığı aynı diğer bağımlılıklar gibi ciddi bir bağımlılık türü. Tedavide öncelikle bu problemin kaynağı ve hangi duyguları bastırmak için alışveriş yapıldığı tespit edilmeli. Bu bağımlılık aslında yoğun stresi bastırmak için bir rahatlama yolu, bu nedenle önce bu stresi azaltmak gerekiyor. EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri) alışveriş bağımlılığında kullanılabilecek harika bir teknik.

Siz de kontolsüzce alışveriş yapıyorsanız ve mutlu olmanızın tek yolu alışveriş yapmaksa en kısa zamanda bir ruh sağlığı uzmanını (psikolojik danışman/psikolog) görmelisiniz. Ruh ve beden sağlığınızın her şeyden önemli olduğunu, daha kaliteli bir hayat yaşamayı hak ettiğinizi hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Almadan Duramıyorum: İflah Olmaz Alışverişkolikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Psikolojik Yardım Almadan Önce Neler Yapmalı? Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Almadan Duramıyorum: İflah Olmaz Alışverişkolikler' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:56
Top