2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağımlı mıyım? Sigarayı Nasıl Bırakırım?
MAKALE #18223 © Yazan Psk.Ezgi SÖNMEZ | Yayın Nisan 2017 | 3,969 Okuyucu
BU YAZI BAĞIMLILIĞIN BELİRLENMESİNDEKİ KRİTERLERİ VE BIRAKMAK İÇİN DAVRANIŞÇI ÖNERİLERİ İÇERMEKTEDİR

Bağımlılık bir beyin hastalığıdır. Tüm hastalıklar gibi bir takım semptomların varlığı
bağımlılığın teşhisinin konmasında belirleyicidir. Bu yazıda bağımlılık semptomlarını özellikle sigara bağımlılığı üzerinden örneklendirerek anlatmaya çalıştım.

1. Tolerans : Kullanılan maddenin ilk kullanımdaki etkisini deneyimleyebilmek için daha fazla tüketmeniz gerekiyor mu? ilk başladığınızda bir birayla sarhoş olurken artık sarhoş olmak için 3 biraya ihtiyacınız var ise, alkol toleransı oluşmuş demektir. Eskiden günde 3 sigara içerken günde bir paket sigara içmeye başladıysanız, bağımlılığın bu semptomu sizde var demektir.

2. Yoksunluk : Kullanılan maddenin etkisi geçtiğinde ve tekrar o maddeyi almadığınızda bedeninizde ve ruh halinizdeki belirtilerdir. Sigara içmediğinizde dikkat dağınıklığı, sinirlilik, uzuvlarda ajitasyon gibi belirtiler yaşıyorsanız, yoksunluk belirtileri deneyimliyorsunuzdur. Halk arasında madde yoksunluğuna "harmanlık" da denmektedir.

3. Düşündüğünüzden daha uzun süre veya daha yüksek miktarda tüketiyor musunuz? İki nefes sigara içmek isterken tüm sigarayı bitiriyor musunuz? Arkadaşlarınızın yanına öyle bir uğramak istemişken sabaha kadar içtiğiniz olur mu? Günde iki sigara içmeye kararlıyken 4 sigara içtiğiniz? Sınırınızı bilemediğiniz olur mu?

4. Maddeyi temin etmek için zaman harcıyor musunuz? Özellikle maddeyi almak için çaba gösteriyor musunuz? Mesela sigarasız kaldığınızda uzaktaki bir tekel bayiine yürür müsünüz?

5. Maddenin temel ihtiyaçlardan önce gelmesi. 12 liranız var diyelim, akşama kadar elinize başka para geçmeyecek. Kahvaltı için mi harcarsınız yoksa sigara mı alırsınız?

6. Maddenin sizi sosyal etkinliklerden geri bırakması. Sigara içilmeyen bir eve misafirliğe gider misiniz?

7. Fiziksel, sosyal, ruhsal sorunlara rağmen maddeyi kullanmaya devam eder misiniz? Hamileyken sigara içer misiniz, ya da hastayken? Yakalanma ve ceza alma riskine rağmen esrar kullanır mısınız?

Yukarıda saydığım kriterler, bağımlılık yapan tüm maddeler içindir. Alkol, esrar, kokain, metamfetamin akla gelen ilk örnekler. Kumar ve teknoloji bağımlılığı için de bu kriterler uyarlanabilir.

Bağımlılığınızın hayatınızdaki etkisinin artık daha çok farkındasınız. Şimdi, bırakmak hakkında konuşalım mı?

SİGARAYI BIRAKMA KARARINI VERİRKEN VE BIRAKIRKEN;

Önce şu noktada anlaşalım: sigarayı ancak ve sadece kendi isteğinizle ve kendiniz için bırakabilirsiniz. Kimse kimseye zorla bir şeyi bırakTıramaz. Sigara bırakTırılmaz, bırakılır. Ne hatır gönül, ne hacı hoca, ne doktor ilaç ... İçinde bırakma isteği olmayan kişiyi hastaneye de yatırsanız cezaevine de atsanız çıkınca yapacağı ilk iş bir tekel bayiine başvurmak olacaktır. Bu yüzden kendi motivasyonunuzu kendiniz beslemelisiniz.

HAYAL KURUN:

Bu günden tam 5 yıl sonrasını düşünün. Eğer sigara içmeye devam ederseniz, 5 yıl sonra bugün nasıl bir hayatınız olur? Aile ilişkileriniz nasıl olur? İş yaşamınız? Ekonomik durumunuz? Sağlığınız? Sosyal yaşantınız nasıl olur? Eşinizle iletişiminiz? Hayal edin, gözünüzün önüne getirin. Güzel.

Şimdi aynı hayali tersinden tekrar kurun. Eğer sigarayı bugün bırakırsanız, 5 yıl sonra nasıl bir hayatınız olur? Aile, iş, aşk, sağlık, sosyal yaşam vb. durumlarınızı değerlendirin.

Her iki ihtimale de dışardan bir gözle bakın. Hangi hayali, hangi ihtimali, hangi geleceği dahq çok sevdiniz?

NEDENLERİNİZİ LİSTELEYİN:

Sigarayı neden bırakmak istiyorsunuz? Başka sebepleriniz de var mı? Hepsini listeleyin. Sigarayı bırakma kararını verme aşamasında, sigarayı bıraktıktan sonra, kendinizi zayıf hissettiğiniz hassas zamanlarda bu listeyi okumak size yardımcı olacak. Bıraktıktan sonra diyelim ki bir şey oldu sizi tetikleyen, eliniz sigaraya gitti, içecek ve diyetinizi bozacaksınız diyelim. İşte tam o anda sigarayı bırakırken düşündüklerinizi, sebeplerinizi zihninize getirin. Bu sizin tekrar sigaraya başlamanızı engelleyebilir.

KÜÇÜK HEDEFLER KOYUN:

Sigarayı bırakırken, ömür boyu bir daha sigaraya başlamayacağını düşünmek sizi strese sokabilir, sigarayı bırakmanızı güçleştirebilir. Daha küçük hedefler koymak belki bu süreci daha kolay atlatmanıza yardımcı olabilir. Mesela bir günlük hedef koymak gibi. Sabah uyandığınızda kendinize "bugün sigara içmeyeceğim" deyin. Yarını yarın düşünürsünüz. Ertesi gün bir günlük daha hedef koyun, ertesi gün bir günlük daha. Adım adım.

BAŞARI ÖYKÜLERİYLE BESLENİN

Çevrenizde sigarayı bırakmış insanlar muhakkak vardır. Onlarla konuşun. Neden bıraktılar, nasıl bıraktılar, en çok hangi aşamada zorlandılar, sigara olmadan stresle nasıl mücadele ettiler, şu an kendilerini nasıl hissediyorlar, sağlıkları nasıl değişti... Sigarayı bırakanlar genelde öykülerini paylaşmayı sever. Bırakın anlatsınlar. Bırakın size sigarasız yaşamı tanıtsınlar.

AZALTARAK BIRAKMA

Kimi insan için sigarayı birden bırakmak daha doğrudur. Kimisi için ise azaltmak daha doğrudur. ANCAK, eğer azaltarak bırakmaya karar verdiyseniz ipin ucunun kaçmaması için sistematik davranmalısınız. Yani pazartesi günü yarım pakete düşmeye karar verdiyseniz, kaç gün sonra günde 5 sigaraya, kaç gün sonra günde 2 sigaraya düşeceğinizi ve tam olarak hangi gün bırakacağınızı belirlemelisiniz. Yoksa günde on sigara içerken bir gün onbirinci sigarayı içiverirsiniz. Sonra sigara kullanımınız daha da sıklaşabilir.

ERTELEYİN

Sigara isteği birkaç dakika sürer. Bağımlı kişi genelde vücudunda sigaranın etkisinin sona erdiğini ve yeni bir sigaraya ihtiyacı olduğunu haber veren belirtileri fark eder etmez hemen bir sigara yakar. Döngü bu şekilde devam eder. Sigara isteği birkaç dakika sürer ve beklerseniz geçer. Belirtileri fark ettiğinizde sigara içmeyi erteleyin. Bir şeylerle oyalanın.

KENDİNİZİ ETİKETLEMEYİN

"Ben bırakamıyorum" demeyin. Böyle söylerseniz buna inanırsınız ve buna göre yaşarsınız. Şimdiye kadar bırakamamış olabilirsiniz. Bırakmayı hiç denememiş olabilirsiniz. 40 kez denemiş olabilirsiniz. Bu kez bırakamayacağınızı nereden biliyorsunuz?

PES ETMEYİN

Bağımlılık zorlu bir süreçtir. İnsanın kendisiyle kavgasını gerektirir. Kararlı olun. Düşseniz de doğrulun ve kendi geleceğinize yürümekten vaz geçmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağımlı mıyım? Sigarayı Nasıl Bırakırım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ezgi SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ezgi SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Ezgi SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ezgi SÖNMEZ'in Yazıları
► Sigara Bağımlılığı ve Sigarayı Bırakma Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Sigarayı Bıraktıktan Sonra Sizi Neler Bekliyor? ÇOK OKUNUYOR Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bağımlı mıyım? Sigarayı Nasıl Bırakırım?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emdr Nedir? Ocak 2024
► Bağlanma Kuramı Ocak 2024
► Kaçan Kovalanır mı? Ocak 2024
► Atılgan İletişim Ekim 2019
◊ Psikoloğun Bir Günü Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:18
Top