2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stresle Başetmenin En Etkili Yolu
MAKALE #18228 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Nisan 2017 | 3,191 Okuyucu
Neden strese giriyoruz?

Üzerimizde baskı ve gerginlik kuran her şey stres kaynağıdır. Stresi genelde olumsuz bir şey olarak algılıyoruz, halbuki yaşamımızı sürdürebilmemiz için makul düzeyde strese ihtiyacımız var. Belli düzeydeki stres büyümemize, başarıya ulaşmamıza ve yeni beceriler kazanmamıza yardımcı oluyor. Stres işlevselliğimizi ve yaşam kalitemizi bozmaya başladığında iş ve okul yaşantımız ile sosyal ilişkilerimiz bozulmaya başlıyor.

Stres algısı kişiden kişiye değişiyor, kimi için stres yaratan bir durum bir diğeri için o kadar da önemli olmayabiliyor. Stresin düzeyini, olayın bizim için ne kadar önemli ve anlamlı olduğu belirliyor. Bir olayın bizde stres yaratması için durumun çok büyük ve olumsuz olması da gerekmiyor. Gündelik yaşamdaki küçük olaylar da stres yaratabiliyor. İş yerindeki sıkıntılar, aile içi çatışmalar, işten memnun olmamak, trafikte kalmak genel stres kaynakları. Bu stres kaynaklarını çoğu zaman ortadan kaldıramıyoruz ve bu bizi çıkmaza sokuyor. Aşırı gerginken hiç vermeyeceğimiz türden tepkiler verebiliyoruz. Bu haldeyken mantıklı davranmamız olanaksız. Peki bu çıkmazdan kurtulmanın, stresi azaltmanın bir yolu var mı?

Stresle nasıl baş etmeli?

Bugüne kadar stresle baş etmenin birçok yolu söylendi. Bu yöntemler elbette işe yarıyor ancak bazen de kişinin yapılacaklar listesine bir hane daha eklediği için ayrıca stres yaratabiliyor. Bu nedenle size bu yazıda stresle baş etmek için yapabileceğiniz tek ve en etkili yolu söylemek istiyorum:

Stresle baş etmenin en etkili yolu hiçbir şey yapmamaktır.

Şaşırdınız mı? Aslında çok da şaşılacak bir şey yok. Bizi strese sokan şeyler çoğunlukla zihnimizdeki düşüncelerimiz. Bu düşünceler ise geçmişle hesaplaşma ya da gelecekle ilgili endişeler oluyor. Bu durumu düzeltebilecek tek şey de hiçbir şey yapmayarak zihnimizi şimdiki zamana getirmek.

Hiç bir şey yapmamak hiç de kolay bir şey değil. Bir şekilde bizi içinde bulunduğumuz ana geri getirmesi için zihnimizi ikna etmemiz gerekiyor. Bir şey düşünmeme şansımız da yok. Öyleyse zihnimizdeki düşünce ve duyguları durdurmak yerine onlara uzaktan bakan bir gözlemci olmalıyız. Onları yargılamadan ve suçlamadan, sadece bakmalıyız. Bırakın bu duygu ve düşünceler gelsin, siz sadece geçip gitmelerine izin verin.

Basit bir hiçbir şey yapmama egzersizi:

Bunun için her gün belli bir saat için kendinizle randevulaşın. Kimsenin sizi aramayacağı, sessiz ve sakin bir ortamda, sadece 10 dakikalığına nefesinize odaklanın. Gözünüz hep kapalı olsun. Alarmınızı kurun ki ikide bir gözünüzü açıp saati kontrol etmeyin. Kendinizle baş başa kalmak nasıl bir şey? Düşünceler geliyor mu? Tabi ki geliyorlar. Siz onları yargılamadan ve suçlamadan geçip gitmelerine izin veren bir gözlemcisiniz. Bu egzersiz ilk günler zor gelebilir, günden güne daha iyi olacaksınız merak etmeyin. Yürümeyi öğrenmeden koşan birini gördünüz mü hiç?

Stresinizin iş ve okul yaşantınızı, sosyal ilişkilerinizi bozduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir psikolojik danışman veya psikologdan profesyonel destek alın. Daha kaliteli bir hayat yaşamayı hak ediyorsunuz. Ruh ve beden sağlığınızın her şeyden önemli olduğunu hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stresle Başetmenin En Etkili Yolu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Stresle Başetmenin Yolları Psk.Özlem ATAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Stresle Başetmenin En Etkili Yolu' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:08
Top