2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fototerapi Tekniği : Fotoğrafların Gizemli Dünyası
MAKALE #18263 © Yazan Psk.Ezgi SÖNMEZ | Yayın Nisan 2017 | 2,838 Okuyucu
Fotoğraflar, biriktirdiğimiz hatıralarımız, özel anlarımızı ölümsüzleştiren görsel belgelerimizdir. Kişisel tarihimizin dayanıklı kanıtlarıdır. Ailemizin, özlediklerimizin ellerimizle tutabileceğimiz, saklayabileceğimiz, çekinmeyip korkmadan uzun süre bakabileceğimiz, bakarken de düşüncelere dalabileceğimiz somut hayalleridir...

Fotoğraflar bize çok şey anlatır. Küçükken nerelerde neler yaptığımızı, kimlerle nasıl zaman geçirdiğimizi, neler hissettiğimizi hatırlatır. Albümleri karıştırırken; çocukluğumuzda elimizden düşmeyen oyuncağı, küçük kardeşimize duyduğumuz kıskançlığı, babaannemizin ördüğü hırkayı, ergenlik sivilcelerimizi, nişan yüzüklerimiz takılırken taşıdığımız heyecanı, üniversiteyi kazanınca saç rengimizde yaptığımız değişikliği... kırıklıklarımızı, umutlarımızı, acılarımızı, özlemlerimizi, yaralarımızı kolayca görür, zihnimizde canlandırırız.

Özlem gidermek için, hatırlamak için, bazen de bir başkasına kendimizi tanıtmak, anlatmak için kullanırız fotoğrafları. Fotoğraf paylaşımı için, bir kendini ifade yöntemi de denilebilir. İnsanlara torunlarını sorduğunuzda mesela, hemen çıkarıverirler telefonlarını, birbir göstermeye, anlatmaya başlarlar. Sevgilisiyle geçirdiği keyifli bir pazar kahvaltısının resimlerini, hafta başında iş arkadaşıyla paylaşır kimisi.

Bazen bir ayrılığı kabullenmek için, bilmeden yırtıveririz bir fotoğrafı ortadan ikiye. Görmek istemediğimiz fotoğraflar olur, kıyamayız atmaya bazen, kaldırırız yüksekteki raflara. Bizi öfkelendiren kişiyle olan resmimizi paramparça edebiliriz. Utanç verenler, hüzünlendirenler, gururlandıranlar... Kimseye göstermediğimiz veya herkese gösterdiğimiz resimlerimiz vardır. Kimisi duvarda, cüzdanda, kimisi sosyal medyada ve telefonlarda.

Yaşantımıza böylesine tanıklık eden, bizi tarif eden, duygularımıza dokunan bu kareler, psikolojik danışmanlık sürecinde de keyifli materyallere dönüştürülebilir. Danışanımızı tanımak istiyorsak, duyguları ve ilişkileri çalışmak istiyorsak, fotoğraflar psikolojik danışma sürecinde yararlanılabilecek en doğal, en kolay, en teşvik edici araçlardandır. İdrak, duyular ve bilinçdışı arasında bir köprü oluşturur. Kişinin sözcüklerle ifade edemediklerini ortaya çıkarabilir. Terapide fotoğrafların neleri anımsattığı konuşulur, kimin danışan için neyi ifade ettiği, kendisini ailesinin içinde nerede gördüğü, fotoğrafın çekildiği günlerde yaşadığı olumsuzluklarla nasıl başa çıktığı, ilişkilerinde nelere dikkat edemediği... Fotoğraflar seans sırasında bizimle konuşur, zihinde yeniden canlanır, yeniden yaratılır, hatta fotoğraflar birbirleriyle bile konuşabilir. Anılardan bahsederken, danışan daha önce fark etmediği duygularını fark edebilir. Bu yöntemi kullanarak ayrılık, depresyon, kaygı, stres, travmalar, öfke... her şey çalışılabilir.

Üstünde çalışılacak fotoğraflar, danışanın kendisinin veya başkasının çektiği fotoğraflar olabilir. Tüm ailenin bir arada olduğu bir fotoğraf, bir özçekim veya danışanın dikkatini çeken, özdeşim kurabileceği bir kartpostal da olabilir. Önemli olan, bu fotoğrafı danışanın kendisinin seçerek seansa getirmesidir. Çünkü danışanın gördüğünü nasıl yorumladığı, fotoğrafların onun için hangi anlamları ifade ettiği, fotoğraftakilerin nasıl göründüğünden çok daha önemlidir.

Fotoğraflarını incelerken, bu karelerin yerini ve anlamını sorgularken ve daha iyi bir fotoğrafı hayalinde canlandırırken danışan, sözcüklerin sağlayabileceğinden çok daha farklı bir açıdan yepyeni bir fotoğrafını çeker hayatının. Güzel karelerinizin kalıcı olması dileğiyle...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fototerapi Tekniği : Fotoğrafların Gizemli Dünyası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ezgi SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ezgi SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Ezgi SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ezgi SÖNMEZ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Fototerapi Tekniği : Fotoğrafların Gizemli Dünyası' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emdr Nedir? Ocak 2024
► Bağlanma Kuramı Ocak 2024
► Kaçan Kovalanır mı? Ocak 2024
► Atılgan İletişim Ekim 2019
◊ DÜN23 Nisan ve Barış Üzerine Nisan 2024
◊ Psikoloğun Bir Günü Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:55
Top