2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bahar yorgunluğu ve PSİKOLOJİK KÖKENLİ YORGUNLUK
MAKALE #18291 © Yazan Psk.Nihan DİKME | Yayın Nisan 2017 | 3,394 Okuyucu
Bahar yorgunluğu; kış aylarında yavaşlamış olan metabolizmanın baharın gelmesiyle birlikte bu değişime ayak uyduramamasından kaynaklanır. Bu durumlar genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminin başlangıç döneminde belirtilerini göstermeye başlar.

BAHAR YORGUNLUĞU BELİRTİLERİ

Sabah güne başlarken yorgun hissediyor, sabah alarmınız “10 dakika daha” şeklini alıyorsa, günlük olağan işleri bile yapmakta zorlanıyor, kendinizi ortalama insan enerjisi ve canlılığından yoksun buluyor, çoğu kez işlerini tamamlayamıyor, sinirli ve gergin hissediyor olabilirsiniz. Isınan havalar havadaki elektrik yükünü artırır vücudunuzdaki iyonların artışına ve azalışına neden olabilir. Buda insan kimyasına yansır. Negatif yönde bir artış, duygu durumuzda düzensizliklere, uykusuzluğa, iştahta değişikliğe, vucut ağrılarına ve yorgunluğa neden olur. Ayrıca düzensiz beslenme, yeterli vitamin almama, kansızlık, depresif duygu durumları, adaptasyon ve dikkat süresinin kısalması bahar yorgunluğunun göstergeleridir.

BAHAR YORGUNLUĞUNUN SÜRESİ

Tüm bu değişimler 2 haftadan fazla bir zaman aldıysa, bu durumun öncesi de varsa dikkat etmeniz gereken bir durumdur. Yorgunluğu gidermek için fırsat buldukça dinleniyor ya da uyuyor ama uyandığınızda hala yorgun hissediyorsanız bir şeyler size sinyal vermeye başlamış demektir. Bu bahar yorgunluğunun ötesinde bir durumdur.

PSİKOLOJİK KÖKENLİ YORGUNLUK

“Varoluş sorumluluğundan kaçış” savunma mekanizmalarından biri de sürekli bedensel yorgunluk biçiminde görülür. Bu durum bedensel bir yorgunluk belirtisi olmaktan çok ruhsal kökenlidir. Başka bir değişle, bilinçdışına işleyen bu mekanizma sonucu kişi kendisini gerçekten de yorgun hisseder.
Gün boyunca “hiç halim yok!”, sözleri ya da “ah!”, “of!”, iniltileri ile dolaşıyor olabilir yaya çevremizde bu tür insanlara rastlıyor olabiliriz. Bu tür yakınmalar, çevresinin o kişiden fazla sorumluluk beklemesini engellemiş olur. Üstelik bazen çevresindeki insanların ilgi ve sempatisini kazanmayı sağlar, ama bu pek uzun sürmez ve bir süre sonra diğerlerini bıktırır. Öte yandan bu insanlar yakınmalarıyla çevrelerindeki kişilerde suçluluk duyguları yaratarak onları egemenlikleri altına alabilir ve isteklerine boyun eğdirebilirler. Kendisini yordukları için çocuklarını suçlayan anneler, kendisine fazla iş yüklendiği için “sürmenaj” olduğundan yakınan görevliler, böyle durumların sık rastlanan örnekleri arasında sayılabilir.

PSİKOLOJİK KÖKENLİ YORGUNLUK NEDENLERİ

Çocukluk yıllarında çevresinden gerekli desteği bulamamış ya da aşırı korunmuş olduğu için yetişkin yaşam için gerekli yetenekleri geliştirememiş insanlarda görülür. Bu kişilerin kendilerine güveni yoktur, diğer insanlarca olağan karşılanan zorlanmalar karşısında kendilerini yetersiz hissederler. Yakın çevrelerine aşırı bağımlı olmaları sonucu geliştirdikleri olumsuz duyguları baskı altında tutmaya çalışırlarsa da çoğu kez bunu başaramadıklarından ilişkileri sık sık bozulur. Bu durumun yarattığı yalnızlık ve sevgisizlik ise yorgunluk belirtilerini pekiştirdiğinden giderek bir kısır döngü oluşur.

PEKİ NE YAPMALIYIM.

Hayat gerçekten hızıyla bizi yormakta ama bunun için fizyolojik ve psikolojik olarak alabileceğiniz önemleri göz ardı etmeyiniz. Neden yorgunsunuz bir düşünün, bedeninizi ve kendinizi iyice bir dinleyin. Gerekiyorsa sağlık kontrollerinizi yaptırın yine anlamlı bir neden bulunamıyorsa bir aynaya birde oturup çocukluğunuza bakın deriz. İnsanın kendisiyle yüzleşmesi zordur ama bir kere cesaret etti mi gerisi çorap söküğü gibi gelir. Zinde bir yaşam dileriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bahar yorgunluğu ve PSİKOLOJİK KÖKENLİ YORGUNLUK" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan DİKME'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan DİKME'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan DİKME Fotoğraf
Psk.Nihan DİKME
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan DİKME'nin Makaleleri
► Bahar Yorgunluğu Psk.Dnş.F.Nur AYDOĞAN
► İlişki Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Yaşam Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Zoom Yorgunluğu Psk.Dnş.Hatice DALAK
► Sorun ve Üzüntü Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
► Evlilikte İlişki Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bahar yorgunluğu ve PSİKOLOJİK KÖKENLİ YORGUNLUK' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Hakkında Herşey Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:37
Top