2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Davranış Değiştirme
MAKALE #18296 © Yazan Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY | Yayın Nisan 2017 | 4,157 Okuyucu
ÇOCUKLARDA OLUMSUZ DAVRANIŞLARI ORTADAN KALDIRMA VE OLUMLU DAVRANIŞLARI ORTAYA ÇIKARMA

Ana rahminden dünyaya gelen bebek içgüdülerine göre davranır ve her gün dış dünyaya dair yeni bir şeyler öğrenir. Bu öğrenilenler arttıkça da çocuk dış dünyaya uyum sağlamaya başlar. Çocuk davranışlarının etkileri hakkında her gün yeni bir farkındalık kazanır.

Bir çocuğa kuralları 3 yaşından önce kesinlikle öğretemezsiniz. 3 yaştan önce çocuk sadece ebeveynlerinin tavırlarına göre içgüdülerinin talep ettiklerini elde etmek için davranışlar geliştirebilir. Ancak sobaya eli değdiği için elinin yanabileceğini öğrenen çocuk bir daha sobaya yaklaşmayabilir. Bu tip öğrenmeler çocuğun kuralları öğrenmeye ve disipline olmaya hazır olduğunu göstermez.

3-4 yaş arasında başlayan tam olarak 4 yaşında oturan kuralları öğrenme ve davranışı geliştirme becerisine gelene kadar çocuk ebeveynlerinin sınırlarını öğrenmiş olur. Çocuk sürekli değişip büyürken ebeveynin değişimi çok daha yavaştır. Bu açıdan karşımızda ebeveynlerinin sınırlarını bilen ama kendisi sürekli değişen ve büyüyen bir canlı olduğunu bilerek hareket etmeliyiz.

4 yaştan itibaren çocuğun kuralları öğrenmesi ve yavaş yavaş disipline edilmesi gereklidir. Uyku düzeni, yemek yeme alışkanlığı, diş fırçalama ve banyo yapma kurallarına uyması onun sağlığı için gerekli iken; paylaşmayı öğrenmesi, her istediğinin olmayacağını bilmesi, etrafına zarar vermemeyi öğrenmesi dış dünyaya uyum sağlayabilmesi için gereklidir. Ayrıca özdenetim ve kendini kontrol becerisi gibi beceriler onun kişilik gelişimi için önemlidir.

- OLUMLU DAVRANIŞI ÖĞRETİN

Çocuktaki istenmeyen davranışını devam ettirmesinin en önemli nedeni çocuğun istendik davranışa ulaşmak için bildiği tek yöntemin bu olmasıdır. İstenmeyen davranışın sonucunda elde edilen kazancı ortadan kaldırın ve çocuğun istediği sonuca ulaşması için ona istendik bir davranış öğretin.

- HAZZI ERTELEMEYİ ÖĞRENMEK

Bazen davranış problemi çocuğun beklemeyi reddetmesi ve istediği sonuca hemen ulaşmak istemesidir. Böyle bir durumda çocukta kendini kontrol etmeyi öğrenmelidir. Olumsuz davranışı değiştirmekten ziyade beklemeyi öğrenmeye odaklanılmalıdır.

- ÖZ DENETİMİN ARTTIRILMASI

Çocuğunuz istenmeyen bir davranış gerçekleştirdiğinde onu sonuçları ile baş başa bırakmanız çocuğun özdenetimini arttırabilir. Ayrıca kuralların mantığını basit bir şekilde açıklamak da çocuğun kuralları içselleştirmesine yardım eder.

- NASİHAT VE UZUN AÇIKLAMALARDAN KAÇININ

Çocuklara istendik davranışı elde etmelerini sağlamak için “ben senin yaşındayken” diye konuşmak ve diğer nasihatler çocukta hiçbir işe yaramaz. Bu tip konuşmalar çocuğun bilişsel düzeyine uygun değildir. Kısa ve öz konuşun, davranışın onun ne işine yarayacağını söyleyin.

- ÖDÜL VE CEZA DÖNEMİ SONA ERDİ

Ödül ve cezanın çocuk gelişimine yararı olmadığı gibi aksine zararı vardır. Olumlu davranışın teşvik edilmesi, olumsuz davranışın görmezden gelinmesi gerekmektedir. Teşvik etmek teşekkür ve takdir sözleri ile gerçekleştirilebilir. Ceza yerine de çok gerekli kalındığında mola verilebilir. Ödül ve ceza hakkında çok detaylı yazmayı düşünüyorum, konuyla ilgili çok fazla materyal bulabilirsiniz.

- EMİR VERMEYİN, TALEP EDİN

Özellikle ebeveyn ile çocuk arasında güç savaşı olan ilişkilerde emretmek uyumu zorlaştırır. “yapar mısın, yapmanı istiyorum” gibi kelimeler “yap” kelimesinden daha fazla sonuç almanızı sağlar.

- NEDEN HAYIR DEDİĞİNE ODAKLANIN

Çocuk bir bireydir ve kendi davranışını seçmekte özgürdür. Öncelikle çocuğun bir davranışı neden reddettiğini ona sorun. “niçin yapmak istemiyorsun” diye sorun ve ardından neden ilgili davranışı yerine getirmesini istediğini anlayabileceği şekilde açıklayın.

- ALTTA YATAN NEDENE ODAKLANIN

Yeni bir kardeşin olması, okula başlama, taşınma gibi stres yaratıcı faktörler çocukta davranış problemlerine neden olabilir. Bazen çocuk davranışın hatalı olduğunu idrak etmesine rağmen, stres yaratıcı faktörle baş edemediği için de davranış problemleri oluşturabilir. Böyle bir durumda altta yatan nedenin etkileri ile çalışmak gerekebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Davranış Değiştirme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün Yazıları
► Çocuklarda Davranış Bozuklukları Psk.Selin ALKIŞ AYTEN
► Çocuklarda Davranış Bozukluğu Psk.Eyüp TUNAHAN
► Çocuklarda Davranış Bozukluğu Psk.Emine ÖZDEMİR
► Çocuklarda Davranış Problemleri Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
► Çocuklarda Davranış Gelişimi Psk.Neşe GÜNEY
► Çocuklarda Bazı Davranış Bozuklukları Psk.Dilan Hilal ALTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Davranış Değiştirme' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Affetmek Özgürleştirir Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:13
Top