2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yavaş Yemenin Yolları
MAKALE #1831 © Yazan Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN | Yayın Kasım 2008 | 24,765 Okuyucu
Yavaş yemenin yolları

Hızlı yemek bir alışkanlıktır. Bazen insanın yaşam temposu bunu gerektirir,bazen insan yaşamdan elde edemediği arzularını yemekle bastırmaya çalışır,bazen kişinin çevresi hızlı yediği için oda hızlı yemek yer.Ama bir şekilde kilolu insanların yaklaşık % 85 -90’ı hızlı yemek yer.

Peki bu alışkanlıktan vazgeçmek mümkün mü?Aşağıda sunacağımız prensipler yavaş yemeğe başlamanızı ve yavaş yemeyi devam ettirmenizi sağlayacak.Fakat en önemli nokta “kişinin yavaş yemeyi istemesi” eğer yemek istiyorsanız aşağıdaki tedbirleri hayatınızda uygulayın.Bir davranışın alışkanlık olabilmesi için çok sık tekrar edilmesi ve bu davranışının ödüllendirilmesi şarttır.Yavaş yemeğe alışmak 1 – 2 kez tekrarla olmaz,kişinin iyice yavaş yemeyi öğrenmesi için en azından 1 ay aşağıdaki tedbirleri uygulaması gerekir.

Değerli diyamer üyemiz sakın unutmayın.Ya yavaş yemeyi öğrenirsiniz ya da kilolu kalırsınız.Hızlı yiyerek de kilo verebilirsiniz fakat kalıcı bir kilo olmaz.Hızlı yeme alışkanlığınızdan vazgeçmeden zayıflarsınız fakat tekrar kilo almanız an meselesidir.


Yemeğe saygı duyma prensibi

. Besinler,bize bahşedilen en büyük nimettir.Yaşamımızı onlara borçluyuz.Onlar olmasa hayat da olmaz.Bu nedenle besinlere nazik davranmalı,bu nezaketimizi de onları yavaş yiyerek göstermeliyiz.


Besinlerin tadını beyninde hissetme prensibi

Besinlerin tadını dilimiz alır.Fakat hızlı besin tüketimlerinde besin dille az temas ettiği için yemeğin tadına varmak çok fazla miktarda besin tüketmemekle olur.Bu nedenle onların tadını beynimizde hissederek yemek için lokmayı ağzımızda daha uzun süre tutmamız ve “besin tadını hissediyorum” bilinciyle yemek yememiz gerekir.


Lokmaları küçük alma prensibi

Bu yol yavaş yemede çok etkilidir.yemeği küçük lokmalarda almak için ;Çatal kullanmalı ve her iki üç lokmada bir çatalı masaya bırakmalıyız.Ayrıca çatalı ağzımıza yavaş yavaş götürmekte yavaş yemede yardımcıdır.

Ayrı tabakta yeme prensibi
. Kendimize özel ,mümkün olduğunca ufak tabak seçersek yemeği e kadar yediğimizin farkına varabiliriz.Eğer bir ufak tabak ile doymazsak ,tekrar tabağımıza yemek koyalım ama yemek tenceresi yemek yediğimiz sofradan ne kadar uzak olursak,tekrar yemek alma isteğimiz o kadar az olur.Bu nedenle yemek tenceresi mümkün olduğunca uzakta ,yemek tabağımız mümkün olduğunca ufak,çatal ve kaşığımızda mümkün olduğunca küçük tutmalıyız.


Yemek öncesi rahatlama prensibi

Rahatlamak derin derin nefes almakla mümkün olur.Yemek öncesi burnumuzdan derin bir nefesi karnımıza çekmeli (karnınızın şiştiğini lütfen gözünüzle görün)sonra ağzınızla nefesi kontrollü ve nefes aldığınız süreden ve daha uzun bir sürede veriniz.Bunu en az 5 – 10 kez tekrarlamak size kesinlikle yavaş yemek yedirecektir.


Yalnız yemekle ilgilenmek

Sofrada sohbete dalmak ,TV seyretmek ,gazete okumak ,ailevi sorunları yemek masasında çözmek gibi yemekle ilgimizi azaltan ve hızlı yememizi sağlayan davranışlardan uzak durmalı yemeğimizi yavaş yavaş yiyip hemen sofradan kalkmalıyız.Doymuşsanız asla sofrada oturmayın.Hemen sofradan daha uzak bir yere geçip hemen oturun.Yemesen bile sofrada otur diyenlere aldırış etmeyin.


Aç kalmama prensibi

Sofraya aç oturan kişiye yavaş yedirtmek çok zordur.Çünkü kişi doyamayacağını zannettiği için daha çok büyük bir hızla midesine götürme çabasındadır.Lütfen öğünlerinize aç ulaşmayın,çok aç iseniz diyetinizde yer olmasa bile kabuğuyla yenebilen bir meyveyi yemek öncesi yavaş yavaş tüketin.


Stresliyken sofraya oturmama prensibi

Bu gibi durumlar yemeği ne hızla yediğimizi ,ne kadar yediğimizi ,hatta ne yediğimizi unutturabilir.Bunun yerine bu gibi durumlarda öğün atlamanızı ve öğününüzü meyve sebze ile geçirmenizi tavsiye ederiz.Stresli kişinin sofraya oturması hızlı yemesini gerektirir.Yemekte rahatlamayı arayacağı kesindir.Lütfen yemekle,rahatlamayı bırakın onlar sadece hayatta kalmanızı sağlayan yaratıklardır.Rahatlama aracı değil.


Ağzındaki lokmayı bitirmeden ikinci lokmayı almama prensibi

Yavaş yemede çok etkili olan bu yol pratik ve kolay uygulanabilecek bir prensiptir.”Ağzınızdaki bitmeden yani lokmanızı çiğneyip yutmadan ,ikinci bir lokma ağzınıza alamazsınız” istediğiniz taktirde bunu başarabilirsiniz yeter ki isteyin.


Çevrenizdekileri uyarın

Sofraya oturmadan önce “hızlı yersem beni uyarın” komutu komutunu çevrenizdeki insanlara verin.İnanın onlar sizi büyük bir itina ile takip ederler ve hızlı yediğiniz zaman gerekli uyarıyı yaparlar.Ama uyarılınca kızmayın çünkü onlar görevini yapıyor.


Hatırlatıcı imgeler

Yemek yemeden önce yapacağınız çeşitli şeyler yemek esnasında yavaş yemenizi sürekli hatırlatacaktır.Örneğin ;Abdest almak,sağ elimize yüzük takma,sofraya mum yakmak ,(size hediye edilenler olabilir),yemek öncesi şapka takmak,saatinizi sol koldan sağ kola takmak,pantolon kemerinizi yemek yerken iyice sıkıştırmak,yemek öncesi dişlerimizi fırçalamak,yemek öncesi elimizi yüzümüzü sabunla yıkamak,yemek öncesi dua okumak gibi.


Sofradan kalkma prensibi

Her şeye rağmen halen hızlı yediğinizi fark ettiğiniz an ,iki üç dakikalığına sofradan kalkın ve yavaş yemek üzere tekrar sofraya dönün.Bu sizin yavaş yemeyi iyice pekiştirmeyi sağlayacaktır.

Yukarıda sıraladığımız kurallar istemeniz ve uygulamanız durumunda size kesinlikle yavaş yemek yedirecektir. Fakat bazı kişiler hızlı yemeyi rahatlama aracı gördüğü için yavaş yiyerek rahatlamayınca belli bir stres olacaktır. Bu geçici bir durum ve davranışlarınızın değişmeye başladığını gösteren bir işarettir.

Bu kuralları uygulayarak yavaş yemeyi öyle öğreneceksiniz ki ,hızlı yemek yemenizin icap ettiği zaman,hızlı yemek yiyemediğinizi görürsünüz .Ama kendinize sınırsız şans tanıyın 1 – 2 kere deneyip olmadı başaramadım demeyin.Unutmayın uzun yıllar hızlı yemek yemeye alışan kişinin birden yavaş yemek yemeyi öğrenmesi zaman ister.
Unutmayın ; hızlı yemek tatlı yemek veya yağmiktarı yüksek bir besin yemek kadar kilo aldırır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yavaş Yemenin Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN'ın Yazıları
► Ödem Atmanın Yolları Dyt.Zülal YALÇIN
► Kalıcı Zayıflamanın Yolları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Sağlıklı Yaşamanın Yolları Dyt.Elvan ODABAŞI
► Besin Zehirlenmeleri ve Korunma Yolları Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Sağlıklı Kilo Vermenin Yolları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yavaş Yemenin Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Diyetler Ağustos 2009
► Vitamin ve Mineraller Şubat 2009
► Sporla Kilo Vermenin Püf Noktaları ÇOK OKUNUYOR Şubat 2009
► Kilo Koruma Programı ÇOK OKUNUYOR Ocak 2009
◊ Vitamin ve Mineraller Şubat 2009
◊ Sarı Kantaron Kasım 2008
◊ Kivi Kasım 2008
◊ Brokoli Kasım 2008
◊ Yeşil Çay Kasım 2008
◊ Kalori Nedir ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:12
Top