2007'den Bugüne 92,874 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,037 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Niasin’in Bilim Temelli 9 Faydası
MAKALE #18320 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Nisan 2017 | 4,883 Okuyucu
Niasin, aynı zamanda vitamin B3 olarak da bilinir ve önemli bir besin ögesidir. Vücudunuzun her bölümünde düzgün çalışması için Niasin’e ihtiyaç duyulmaktadır.

Niasin, kolestrolü düşürebilir, Artriti rahatlatabilir ve beyin işlevlerini artırabilir.

Bununla birlikte, eğer yüksek dozlar alırsanız, ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu yazıda niasin hakkında bilmeniz gerekenler açıklanacaktır.

Niasin Nedir?

Niasin, 8 B vitamininden biridir ve aynı zamanda B3 vitamini olarak da adlandırılır.

İki ana kimyasal form vardır ve her biri vücuda farklı etkiler yapıyor. Her iki form da gıdalarda ve takviyede bulunur.

Nikotinik asit: Takviye edici gıda olarak, nikotinik asit yüksek kolesterol ve kalp hastalığını tedavi etmek için kullanılan niasin formudur.

Niasinamid veya nikotinamid: Nikotinik asitten farklı olarak, niasinamid kolestrolü düşürmez. Bununla birlikte, tip 1 diyabet, bazı cilt koşulları ve şizofreni tedavisinde yardımcı olabilir.

Niasin suda çözünür, vücuda depo edilmez bu olan vücutta. Bu aynı zamanda vücudunuzun, gerekmediyse fazla miktarda vitamin salgılayabileceği anlamına gelir.

Vücudunuz yiyecek yoluyla niasin alınır, ancak aynı zamanda amino asit triptofanından da çıkar.

Sonuç olarak: Niasin suda çözünen 8 B vitamininden biridir. Nikotinik asit, niasinamid ve nikotinamid olarak da bilinir.

Niasin Nasıl Çalışır?

B vitaminlerinin tamamında olduğu gibi, Niasin de enzimlerin işlevini yapmasının yanı sıra yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye de yardımcı olur.

Spesifik olarak, Niasin, hücresel metabolizma ile ilgili olan iki koenzim olan NAD ve NADP’nin önemli bir bileşenidir.

Antioksidan olarak rol oynamanın yanı sıra, hücre işaretlemede ve DNA yapımında ve onarımında rol oynar.

Niasin Eksikliği

Niasin eksikliğinin bazı belirtileri:

Hafıza kaybı ve zihinsel karışıklık
Yorgunluk
Depresyon
Baş ağrısı
İshal
Cilt problemleri

Ve bu eksiklikler çoğu Batı ülkesinde çok nadir görülmektedir.

Şiddetli Niasin eksikliği veya pellagra, (sinirleri, sindirim sistemini ve cildi etkileyerek ishale, zihinsel travmalara ve dermatite sebebiyet veren bir hastalıktır) çoğunlukla, beslenme çeşitliliğinin olmadığı üçüncü dünya ülkelerinde görülür.

Sonuç olarak: Niasin, enzimlerin çalışmasına yardımcı olan bileşikler olan iki ana kofaktörü oluşturan bir vitamindir.

Niasin İhtiyacı Ne Kadardır?

Niasin ihtiyacı Beslenme Referans Alımına dayanır, yaşa ve cinsiyete göre değişkenlik gösterir.

Tedavi amaçlı niasin dozları tavsiye edilen miktarlardan daha yüksektir ve sadece tıbbi gözetim altında alınmalıdır.

İşte niasin için önerilen diyet yardımları (RDA):

Bebekler
0-6 ay: 2 mg / gün *
7-12 ay: 4 mg / gün *
* Yeterli Alım (AI)

Çocuklar

1-3 yıl: 6 mg / gün
4-8 yaş: 8 mg / gün
9-13 yaş: 12 mg / gün

Ergenler ve Yetişkinler
Erkek ve erkek, 14 yaş ve üstü: 16 mg / gün
Kızlar ve kadınlar, 14 yaş ve üstü: 14 mg / gün
Gebe kadınlar: 18 mg / gün
Emziren kadınlar: 17 mg / gün

Sonuç olarak: Önerilen Niasin miktarı, yaşa ve cinsiyete bağlıdır. Erkeklerin günde 16 mg’a ihtiyacı olurken, çoğu kadının günde 14 mg’a ihtiyacı vardır.

Niasin’in Bilim Temelli 9 Faydası

LDL kolesterolü düşürür

Niasin 1950’lerden beri yüksek kolesterol tedavisi için kullanılmaktadır. “Kötü” LDL kolestrol seviyelerini% 5-20 oranında düşürebilir. Muhtemel yan etkileri nedeniyle yüksek kolesterol için niasin birincil tedavi değildir. Aksine, öncelikle statinleri tolere edemeyen insanlar için kolesterol düşürücü bir tedavi olarak kullanılır.

HDL Kolesterolünü Artırır

Niasin, LDL kolesterolü düşürmenin yanı sıra “iyi” HDL kolesterolü de yükseltir. HDL yapmaya yardımcı olan bir protein olan Apolipoprotein A1’in parçalanmasına yardımcı olarak bunu yapar. Çalışmalar, niasinin HDL kolestrol düzeylerini% 15-35 oranında artırdığını göstermiştir.

Trigliseridleri düşürür

Niasin’in kan yağları için üçüncü yararı, trigliseritleri% 20-50 oranında düşürebilmesidir. Bunu, trigliserit sentezinde yer alan bir enzim hareketini durdurarak yapar.

Sonuç olarak, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve çok düşük yoğunluklu lipoproteinin (VLDL) üretimini düşürür.

Bu etkilerin kolestrol ve trigliserid düzeyleri için tedavi edici dozlara ihtiyaç vardır.

Kalp Hastalığını Önlemeye Yardım edebilir

Niasinin kolesterol üzerindeki etkisi, kalp rahatsızlığını önlemenin bir yoludur. Ancak daha yeni araştırmalar, kalbinize yardımcı olan başka bir mekanizma öneriyor.

Ateroskleroza, arterlerin sertleşmesine katılan oksidatif stres ve inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar, tek başına veya statinler ile birlikte niasin tedavisinin kalp hastalığına bağlı sağlık sorunları riskini azaltabileceğini öne sürdü. Ancak bu araştırmalarda net bir sonuca ulaşılamamıştır.

Yakın tarihli birderleme çalışmasında, niasin tedavisinin, kalp rahatsızlığı olan kişiler ya da kalp rahatsızlığı riski yüksek olan kişiler arasında kalp krizi, inme ya da ölüm riskini önemli ölçüde azaltmadığı sonucuna varmıştır.

Tip 1 Diyabet Tedavisine Yardım edebilir
Tip 1 diyabet, vücudun pankreastaki insülin yaratan hücrelerine saldırdığı ve yok ettiği otoimmün bir hastalıktır.

Niasinin bu hücrelerin korunmasına yardımcı olabileceğini ve muhtemelen risk altındaki çocuklarda tip 1 diyabet riskini azaltabileceğini gösteren bir araştırma bulunmaktadır.

Bununla birlikte, tip 2 diyabetliler için, niasinin rolü daha karmaşıktır. Tip 2 diyabetlilerde sıklıkla görülen yüksek kolesterol düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Öte yandan, kan şekeri düzeylerini yükseltme potansiyeline sahiptir.

Sonuç olarak, yüksek kolesterol düzeylerini tedavi etmek için niasin alan diyabet hastalarının kan şekeri düzeylerini dikkatlice izlemesi gerekiyor.

Beyin Fonksiyonunu Artırır.

Enerji almak ve işlevini yerine getirmek için beyninizin NAD ve NADP koenzimlerinin bir parçası olarak niasine ihtiyacı vardır.

Aslında, beyin sisi ve hatta psikiyatrik belirtiler niasin eksikliği ile ilişkilendirilmiştir.

Bazı şizofreni türleri niasin ile tedavi edilebilir, çünkü noksanlığın sonucu olan beyin hücrelerine verilen hasarı geri almaya yardımcı olur.

Bir ön araştırma, Alzheimer hastalığında beynin sağlıklı kalmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, sonuçlar net değildir.

Cilt Fonksiyonunu İyileştirir.

Niasin, ağızdan veya losyonlardan cilde uygulandığında cilt hücrelerini güneş hasarından korumaya yardımcı olur.

Ve son araştırmalar, bazı cilt kanseri tiplerini önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Bir 2015 çalışması, günde iki kez 500 mg nikotinamid (niasin formunun) alarak cilt kanseri riski yüksek kişiler arasında melanom dışı deri kanseri oranlarını düşürdüğünü bulmuştur.

Artrit semptomlarını azaltabilir

Bir ön çalışma, niasinin osteoartrit semptomlarının bazılarını hafifletmesine yardımcı olduğunu, eklem hareketliliğini geliştirdiğini ve NSAİ (Nonsteroidal anti-inflamatuar ilaç) olan ihtiyacı azalttığını gösterdi.

Laboratuvar sıçanlarında yapılan bir başka çalışmada, vitamin enjeksiyonunun artrit ile ilintili enflamasyonu azalttığını buldular. Bu umut vericiyse de, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Pellagra’yı Tedavi Eder.

Şiddetli niasin eksikliği pellagra adı verilen bir hastalığa neden olur. Niasin takviyesi, pellagra için temel tedavi yöntemidir.

Sanayileşmiş ülkelerde Niasin eksikliği nadirdir. Bununla birlikte, alkolizm, anoreksi veya Hartnup hastalığı gibi diğer hastalıklarla birlikte görülebilir.

Sonuç: Niasin birçok durumda tedavide yardımcı olabilir. En önemlisi, LDL ve trigliseridleri düşürürken HDL düzeylerini yükseltmeye yardımcı olur.

Niasinin En İyi Gıda Kaynakları

Niasin, et, kümes hayvanları, balık, ekmek ve tahıl olmak üzere çeşitli gıdalarda bulunur.
Bazı enerji içecekleri bazen çok yüksek dozlarda B vitamini ile yüklenir.
Gıdalardan her birinin porsiyonundan ne kadar niasin aldığınız:

Tavuk göğsü: RDI’nın % 59’u.
Yağsız Ton balığı, yağlı konserve: RDI’nin % 53’ü.
Dana: RDI’nın % 33’ü.
Füme somon: RDI’nın % 32’si.
Kepekli gevrekler: RDI’nin % 25’i.
Yer fıstığı: RDI’nın% 19’u.
Mercimek: RDI’nin% 10’u.
Kepekli ekmek, 1 dilim: RDI’nin% 9’u.

Sonuç: Birçok gıdada balık, kümes hayvanları, et, baklagiller ve tahıllar da dahil olmak üzere niasin bulunur.

Takviye Almak Gerekir Mi?

Herkesin niasin’e ihtiyacı vardır, ancak çoğu insan diyetiyle yeterince alabilir.

Bununla birlikte, vitamininiz yetersizse veya yüksek dozlardan fayda sağlayabilecek başka bir hastalığınız varsa, doktorunuz bir takviye önerebilir.

Özellikle niasin takviyeleri, yüksek kolesterol ve kalp hastalığı risk faktörleri olan ancak statinler alamayan insanlar için önerilebilir.

Ek olarak alınan formları, gıdalarda bulunan miktarlardan çok daha yüksek olan dozlarda bulunmuştur. Çoğu zaman, terapötik dozlar miligram değil gram cinsinden ölçülür.

Büyük miktarların olası yan etkileri olabileceği için, niasin’i herhangi bir takviyede kullanıp kullanmadığınızı doktorunuza bildirmeniz önemlidir.

Sonuç: Niasin takviyeleri, bazı koşullar için önerilebilir. Bununla birlikte, olumsuz yan etkilere sahip olabilirler ve sağlık uzmanınızla görüşülmelidirler.

Yan Etkiler ve Ek Kullanım İçin Uyarılar

Yiyeceklerde bulunan miktarlarda niasin tüketmede herhangi bir tehlike yoktur. Ancak, ilave dozlar bulantı, kusma ve karaciğer toksisitesi gibi çeşitli yan etkilere neden olabilir.

Niasin takviyelerinin en yaygın görülen yan etkileri şunlardır:

Niasin flush: Muhtemelen en yaygın görülen yan etki, kan damarlarının dilatasyonundan kaynaklanan bir kızarıklıktır. Yüzdeki, göğüs ve boyundaki bir yıkamaya ek olarak, insanlar karıncalanma, yanma hissi veya ağrı yaşayabilir.

Karaciğer tahrişi ve mide bulantısı: Özellikle yavaş salınan nikotinik asit kullandığında mide bulantısı, kusma ve genel mide tahrişi meydana gelebilir. Karaciğer enzimlerinin yükselmesi ile ilişkili olduğu bilinmektedir.

Karaciğer hasarı: Kolestrol tedavisinde zamanla yüksek dozda niasin almanın tehlikelerinden biridir. Yavaş salınan nikotinik asitte daha sık görülürken, aynı zamanda hemen bırakılan formdan da kaynaklanabilir.

Kan şekeri kontrolü: Niasin’in büyük dozları (günde 3-9 gram) hem kısa hem de uzun süreli kullanımda bozulmuş kan şekeri kontrolüyle bağlantılıdır.

Göz sağlığı: Göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilere ek olarak, görme bulanıklığı da görülen nadir bir yan etkidir.

Gut Hastalığı: Niasin vücutta ürik asit seviyesini artırabilir ve Gut’a neden olabilir.

Sonuç Olarak: Ek olarak niasin almak, özellikle büyük dozlarda, birkaç yan etkiye neden olabilir. Bunların en yaygın olanı düşük dozlarda bile ortaya çıkabilen niasin flush denen deride meydana gelen rahatsızlıklardır

Özetleyecek olursak;

Niasin, vücudunuzun için önemli olan sekiz B vitamininden biridir. İhtiyacınız olan tüm niasinleri diyet yoluyla alabilirsiniz. Bununla birlikte, bazen yüksek kolesterol de dahil olmak üzere bazı tıbbi durumların tedavisinde ek formlar önerilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Niasin’in Bilim Temelli 9 Faydası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Yeşil Çay Özünün 10 Faydası Dyt.Seyit KALAYCI
► Edamam’ın Sağlığa 8 Faydası Dyt.Yunus Emre UZUN
► Beyaz Çayın Şaşırtıcı 10 Faydası Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,037 uzman makalesi arasında 'Niasin’in Bilim Temelli 9 Faydası' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:36
Top