2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Günde 8 Bardak Su İçmek Gerçek mi Yoksa Kurmaca mı?
MAKALE #18326 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Nisan 2017 | 2,794 Okuyucu
8×8 kuralını duymuş olabilirsiniz. Bu kural her gün 8 bardak 8 onz(240 ml,1su bardağı) su içmeniz gerektiğini belirtiyor. Bu da yaklaşık yarım galon yani yaklaşık 2 litreye eşdeğerdir. Bu,biraz akıllıca kabul edilen ve hatırlanması kolay bir tavsiyedir. Ancak bu tavsiye gerçek mi yoksa efsane midir?

8×8 Kuralının Kökeni

8×8 kuralının kökeni doğrulanmamıştır. Bir teoriye göre; bir araştırma kuruluşunun bir kişinin ortalama tükettiği besin kalorisi başına 1 ml su tüketmesi gerektiği ile ilgili bir raporu üzerine ortaya çıkmış olabileceği ileri sürülmektedir. Örneğin günde 2000 kalori ile beslenen bir bireyin 2000 ml su tüketmesi yani yaklaşık 8 bardak su içmesi gibi düşünülebilir. Ancak bahsedilen raporda bu suyun büyük çoğunluğunun tüketilen besinlerden karşılanabildiği belirtilmiştir.

8×8 kuralının muhtemel bir oluşum sebebi de Dr Frederick Stare adlı bir beslenme uzmanının çalışmasıdır. Bu çalışma; 1974 yılında yayınlanmış olup günde 6 ile 8 bardak su içilmesini öneren bir kitaptır. Kitapta içeceklerin yanı sıra meyve ve sebzelerdeki suyun da anlamlı olarak yüksek olduğu belirtilmektedir. Nasıl olduysa hikayenin bu kısmının, kitaptaki bu bilgilerin, araştırmacılara, halka ve sağlık kuruluşlarına aktarılması ihmal edilmiş gibi görünüyor.

Sonuç olarak; günde 8 bardak 8 onz su içilmesi önerisinin nereden geldiği bilinmiyor, ancak birkaç teori mevcut.

8×8 Kuralı Hakkında Yapılan Çalışmalar


2002 yılındaki bir makale, 8×8 kuralının arkasındaki bilimsel kanıtı incelemiştir. Yeterli su tüketimi için günde 8 bardak 8 onz su içmeyi düşündüren ve hiçbir bilimsel kanıta ulaşılamayan onlarca araştırmayı, anketi ve makaleyi inceledi. Ancak bu bulgunun hafif bir iklimde yaşayan yerleşik erişkinlere ait olmasına rağmen sağlıklılıkla sınırlandırıldığına dikkat edilmelidir. Kesinlikle, su ihtiyacının arttığı durumlar mevcutken, sağlıklı erkekler ve kadınlar bu kadar büyük miktarda suyu tüketmek zorunda değildirler. Öte yandan, yeterli miktarda su içmemek, vücut ağırlığının %1-2 sinin kaybı olarak tanımlanan dehidrasyon durumuna neden olabilir. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı ve kötü bir ruh hali yaşayabilirsiniz. Ancak hidrasyonu sağlamak ve hafif dehidrasyonu önlemek için titizlikle 8×8 kuralını uygulamanız gerekmez. Neyseki susuzluk adı verilen yerleşik bir içgüdü mevcut. Bu nedenle çoğu insanın su alımı konusunda endişelenmesine gerek yoktur, susuzluğunuz size suya ihtiyacınız olduğunu söyleyecektir.

Sonuç olarak; 8×8 kuralını destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Su alımı bireysel olarak değişir, susuzluğunuzun su alımınızı yönlendirmesine izin verin.

Daha Fazla Su İle Hidrate Kalabilirsin

Vücuduna gelen suyu sadece su getirmez. Süt ve meyve suyu gibi diğer içecekler de su sağlar. Popüler inancın aksine, kafeinli içecekler ve bira gibi hafif alkollü içeceklerin de ılımlı tüketimi sıvı alımına katkı sağlar. Bu içeceklerin sadece fazla miktarda tüketimi onları diüretik hale getirir. Diüretikler sizi daha fazla idrara çıkartarak sıvı kaybını arttıran maddelerdir.

Yediğiniz gıdaların birçoğu da su içermektedir. Yiyeceklerden aldığınız su miktarı, yediğiniz gıdanın su miktarına bağlıdır. Meyve ve sebzeler özellikle su açısından zengindir ve et, balık, tavuk gibi gıdaların da su içerikleri yüksektir.

Son olarak, besin maddelerini metabolize ettiğinizde de vücudunuzda su oluşur. Buna metabolik su denir.

Sedanter bireylerde günlük içme suyu ve diğer içeceklerden alınan suyun %70-80 civarında olduğu tahmin edilirken, gıdalardan gelen suyun %20-30 civarında olduğu düşünülmektedir.

ABD’de, insanların yiyeceklerden aldığı su oranının, diğer Avrupa ülkelerine göre %20 daha düşük olduğu tahmin edilmektedir.

Gıdalardan düşük miktarda su alan insanlar, sudan zengin gıda tüketenlerden daha fazla su içmelidirler.

Sonuç olarak; içme suyunun yanı sıra, aldığınız diğer gıdalar ve içecekler de günlük sıvı alımına katkı sağlar ve hidrasyona devam etmenize yardımcı olur. Metabolizma yoluyla da vücudunuzda bir miktar su oluşur.

Yeterli Su İçmenin Sağlığa Bazı Faydaları Vardır

Optimum hidrasyonu sağlayabilmeniz için yeterli su içmeye ihtiyacınız vardır.

Genel anlamda, su kaybetmeniz suyun ; nefes, ter, dışkı ve idrarla yer değiştirmesi demektir.

Yeterli su içmenin sağlığa faydaları şunları içerir:

Kilo kaybı: Yeterli miktarda ve öğünlerinizden önce su içmek iştahınızı azaltır ve daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur, uzun süreli kilo alma riskini de azaltır.

Daha iyi fiziksel performans: Dehidrasyon, fiziksel performansı düşürebilir. Egzersiz sırasında vücudunuzdaki suyun %2’sini kaybetmek yorgunluğu arttırabilir ve motivasyonunuzu düşürebilir.

Baş ağrısı şiddetinde azalma: Baş ağrısına eğilim gösteren kişilerde su içmek ağrının şiddetini azaltabilir ve süresini kısaltır. Dehidrate kişilerde su, baş ağrısı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Kabızlığı giderme ve önleme: Dehidrate kişilerde yeterli su içmek, kabızlığı önlemeye ve rahatlatmaya yardımcıdır.

Böbrek taşı riskinde azalma: Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, böbrek taşı oluşturma eğilimi gösteren kişilerde, yeterli su içmenin tekrarlamayı önleyici olduğuna dair bazı kanıtlar bulunmaktadır.

Sonuç olarak; yeterli su içmek; kilo kaybına yardımcı olabilir, fiziksel performansınızı en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir, kabızlığı önler ve daha pek çok şey yapabilir.

Her Gün Ne Kadar Su İçmelisiniz?

Bu sorunun tek bir cevabı yoktur.

ABD’de suyun yeterli alımı(AI); kadınlar için 91 onz(yaklaşık 2,7 litre) ve erkekler için 125 onz (yaklaşık 3,7 litre) kabul edilmektedir. Bu sadece saf su değil, tüm kaynaklardan gelen sudur. Bu bir kaynak olarak kullanılabilir ancak su ihtiyacınızı etkileyen hem çevresel hem de bedensel birtakım faktörler vardır.

Vücut büyüklüğü, kompozisyonu ve aktivite seviyesi kişiden kişiye farklılık gösterir. Eğer bir atletseniz, ılıman iklimde yaşıyorsanız ya da emziriyorsanız sıvı gereksiniminiz artar.

Tüm bunlar dikkate alındığında sıvı gereksiniminin bireysel olduğu çok açıktır.

Günde 8 bardak su içmek bazı bireyler için yeterliyken bazıları için az olabilir.

Basitçe; vücudunuzu dinleyin ve size rehber olmasına izin verin. Susadığınızda su için, susuzluğunuz geçince içmeyi bırakın, sıcak havalarda ve egzersiz sırasında su için ve sıvı kaybını telafi edin. Bunun herkes için geçerli olmadığını unutmayın. Örneğin bazı yaşlılar; susamadıklarında bile kendilerine bilinçli olarak su içmeyi hatırlatabilirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Günde 8 Bardak Su İçmek Gerçek mi Yoksa Kurmaca mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Karpuz Kürü ile 10 Günde Zayıflama Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Yoksa Ortoreksiya Adayı mıyım? Dyt.Çiğdem ÜRKMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Günde 8 Bardak Su İçmek Gerçek mi Yoksa Kurmaca mı?' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:40
Top